Obezitatea. Cauze, evolutie, prevenire, tratament

obezitatea-cauze-tratamentPrin obezitate se intelege o acumulare a grasimii corporale peste limitele normale, ducand la depasirea greutatii ideale cu 15-20%.

Conform formulei lui Broca, greutatea normala in kilograme a unei persoane este egala cu numarul de centimetri care depasesc talia de 100 cm. Astfel, o persoana cu inaltimea de 170 cm, trebuie sa cantareasca 70 kg. La femei greutatea normala este cu 10% mai scazuta.

Obezitatea se intalneste din ce in ce mai frecvent in tarile cu un nivel de trai ridicat.

In Romania, frecventa bolii este de 20-30% din populatia generala. Incidenta bolii este mai mare dupa 40 ani.

Se apreciaza ca, prin complicatiile pe care le produce, obezitatea scurteaza durata de viata cu aproximativ 9-10 ani.

Daca in trecut se considera ca obezitatea exteriorizeaza starea economica infloritoare a individului, astazi se stie ca exista o relatie intre obezitate si unele boli cu o rata mare de mortalitate, precum bolile cardiovasculare si diabetul zaharat.

Astfel, 85-95% dintre diabeticii de astazi au fost sau sunt obezi.

Unii cercetatori au gasit obezitatea intr-o proportie de 67% in randul barbatilor si de 82% in randul femeilor suferinde de insuficienta coronariana.

De asemenea, s-a semnalat obezitatea la 31% dintre barabatii si la 90% dintre femeile decedate prin infarct miocardic.

Astfel, obezitatea trebuie privita cu multa seriozitate, deoarece complicatiile la care duce sunt extrem de numeroase, iar durata vietii este intotdeauna scurtata.

Cauzele obezitatii

Principalele cauze ale obezitatii sunt supraalimentatia si predispozitia constitutionala.

Cauzele obezitatii- supraalimentatia

Supraalimentatia reprezinta unul dintre factorii cei mai importanti ai obezitatii, aceasta fiind prezenta la 80-90% dintre obezi.

De obicei, este vorba de un exces global, pentru toate principiile nutritive. De mare insemnatate este insa continutul glucidic al ratiei (dulciuri, fainoase, paine).

La obezi se observa frecvent o crestere a poftei de mancare si tulburarea senzatiei de satietate. Pentru ei totul se reduce la placerea pe care o simt cand consuma alimentele preferate, de care abuzeaza.

O importanta semnificativa o are si numarul meselor. S-a demonstrat ca masa unica, luata in general seara, favorizeaza instalarea obezitatii.

Alcoolismul constituie, de asemenea, o cauza a obezitatii.

Lipsa de activitate fizica sau diminuarea ei, in raport cu consumul alimentar, poate contribui la instalarea obezitatii. Abandonarea sportului, modificari ale modului de viata, profesiunile sedentare, sunt factori ce pot contribui la instalarea obezitatii.

Pentru exercitii fizice eficiente, te sfatuiesc sa iti cumperi unul sau mai multe aparate de fitness. Pe langa calitatea exercitiului, un aparat de fitness iti confera posibilitatea de a face sport chiar la tine acasa, in paralel cu desfasurarea unei alte activitati, gen vizionarea unui film sau cititul unei carti. Ca si recomandare, iti poti cumpara cu incredere un aparat de fitness de aici.

Cresterea senzatiei de foame poate fi provocata si de emotii, stari nevrotice, nevoia de a linisti o stare de anxietate, enervari prelungite, etc.  Deci supraalimentatia constituie uneori o compensare, o refulare, in care individul gaseste o stare de multumire pentru nemultumiri de ordin afectiv sau a nereusitei in viata.

Cauzele obezitatii- predispozitia constitutionala

Este vorba, in primul rand, de factorul genetic.

S-a observat ca, daca unul din parinti este obez, exista aproximativ 50% sanse ca si copilul sa fie obez. Cand ambii parinti sunt obezi, probabilitatea creste la 80%.

Pe de alta parte, obezitatea este ma frecventa la sexul feminin, mai ales in fazele critice ale activitatii genitale (pubertate, sarcina, menopauza), cand au loc o serie de modificari neuro-endocrine, psihice, sociale si alimentare.

Obezitatea. Evolutie si complicatii

In rare cazuri cresterea in greutate are loc in mod progresiv, caci de cele mai multe ori evolutia se opreste si greutatea devine stabila.

Daca cel care sufera de obezitate isi limiteaza aportul de calorii si isi modifica modul de viata, el pierde din greutate si poate reveni la greutatea normala.

Greutatea atinsa de majoritatea obezilor este de 100-125 Kg, pentru barbati, respectiv 80-110 kg pentru femei. Sunt insa si cazuri care depasesc 150 kg, sau chair 300 kg.

Durata de viata a obezilor este cu 10 ani mai mica decat a persoanelor cu o greutate corporala normala. De aceea se spune: ,, Cu cat cureaua este mei lunga, cu atat viata este mai scurta”.

Treptat, sarcinile sporite pentru aparatul respirator, circulator si articular, se fac resimtite prin dispnee la eforturi minime, palpitatii si dureri articulare.

Ulterior apar artroze, hipertensiune arteriala, insuficienta coronariana, insuficienta cardiorepiratorie, varice ale membrelor inferioare, ateroscleroza, diabet zaharat, litiaza biliara, constipatie, afectiuni dermatologice.

Complicatiile cardiace sunt frecvent intalnite. Astfel, peste 50% dintre obezi prezinta hipertensiune arteriala. Ateroscleroza apare mai frecvent si mai devreme cu cel putin 10 ani la obezi decat la normoponderali. Un obez de 50 ani are vasele unei persoane cu greutate normala care a depasit varsta de 60-65 ani.

Mortalitatea prin infarct miocardic sau AVC este mult mai frecventa in caz de obezitate.

Conform statisticilor, 60% dintre femeile si 53% dintre barbatii morti prin infarct miocardic au suferit de obezitate, De asemenea, 55% dintre femeile si 45% barbatii morti prin AVC, au fost obezi.

Dispneea se intalneste la peste 84% dintre obezi, iar durerile articulare se intalnesc la peste 70% din cazuri.

De asemenea, amenoreea sau tulburarile de ciclu ovarian, sunt prezente la peste 30-40% dintre femeile obeze.

Daca te intereseaza o carte despre obezitate GASESTI AICI.

Obezitatea. Prevenire si tratament

Toate persoanele care prezinta tendinta spre ingrasare trebuie sa consume in cantitati moderate fainoasele si dulciurile, mancarurile grase, grasimile si alcoolul.

Se recomanda mersul pe jos, exercitiile fizice si gimnastica, in scopul cresterii consumului de energie. Eficienta maxima se obtine numai prin eforturi fizice moderate, dar zilnice, practicate toata viata.

Odata scazuta greutatea corporala, aceasta trebuie mentinuta cu ajutorul unei diete permanente.

Tratamentul obezitatii vizeaza reducerea aportului alimentar, prin regim hipocaloric si cresterea consumului energetic, prin combaterea sedentarismului.

Obezitatea. Regim alimentar

Un regim hipocaloric cu proteine suficiente, bogat in legume verzi si fructe, acopera nevoile de vitamine si minerale ale suferindului de obezitate.

Este utila impartirea alimentelor in doua mari categorii:

  • alimente permise;
  • alimente interzise.

Pentru a combate obezitatea, sunt permise urmatoarele alimente:

  • lapte smantanit, iaurt degresat, branza de vaci dietetica, urda, carne slaba de vaca, vitel, miel, pui, peste slab de rau (salau, stiuca, lin), oua fierete tari, albus de ou;
  • dintre legume: rosii, ciuperci, ridichi, salata verde, ardei gras, castraveti, conopida, spanac, loboda, dovlecei, varza alba, fasole verde;
  • dintre fructe: mere cretesti, lamai, grefuri, portocale, mandarine, pepene verde, coacaze, fragi, afine, visine, cirese, etc.;
  • dintre grasimi: uleiuri vegetale, margarina (in cantitate redusa);
  • dintre bauturi: sifon, sucuri de legume si fructe, lapte ecremat;
  • sare, in medie 5-8 g/ zi;

In ceea ce priveste lichidele, se recomanda consumul a cel putin 1-1,5 l apa/zi.

Pentru a combate obezitatea, sunt interzise urmatoarele alimente:

  • cascaval, schweitzer – in general toate bauturile grase, sarate si fermentate – laptele integral, iaurtul gras, branza de vaci grasa, carnurile grase, pestele gras, conservele de carne si peste, afumaturile, mezelurile grase, painea si pastele fainoase in cantitati mari, ouale prajite, leguminoase uscate (fasole, mazare, linte), cartofii in cantitati mari;
  • dintre fructe: stafide, smochine, curmale, struguri, prune, alune, nuci, arahide;
  • dintre grasimi: frisca, smantana, slanina, untura;
  • sosurile cu rantas, sosurile cu grasime multa, maioneza;
  • supele si ciorbele grase si cele cu fainoase;
  • dulciurile concentrate, cremele, aluaturile cu grasime;
  • dintre lichide: bauturi indulcite, siropuri, alcool, lapte integral, cafea, ceai rusesc;
  • condimente: otet, marar, patrunjel, cimbru.

In cura de slabire obisnuita, se prescrie un regim tip, care cuprinde aproximativ 120-140 g glucide, 40-50 g lipide si 85 g proteine, adica aproximativ 1200-1300 calorii.

Treptat, pe masura  ce suferindul de obezitate scade in greutate, aportul caloric se poate mari la 1500-1800 calorii, valoare care, fiind sub nivelul ratiei omului normal, va asigura mentinerea greutatii corporale la un anumit nivel.

Citeste mai mult despre obezitate Click Aici.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *