Infarct miocardic. Cauze, simptome, evoluție, tratament
Infarctul miocardic se datorează suprimării totale a fluxului sangvin în zona unei porţiuni din miocard, în urma ocluziei bruşte a unei ramuri a arterelor coronare, printr-un proces de tromboză, urmată de necroza acestei porţiuni din miocard; ulterior, necroza este înlocuită de o cicatrice fibroasă.
După unele statistici, 20-25% din totalitatea deceselor se datorează infarctului miocardic.
În ţara noastră, în 1992, din 100 de decese 58 s-au datorat bolilor cardiovasculare (din care 25 prin infarct miocardic), 15 decese au fost prin cancer, 9 prin boli respiratorii, 6 prin accidente şi 12 prin alte cauze.
Infarctul miocardic apare cu maximum de frecvenţă între 50 şi 60 de ani şi este mai frecvent la bărbaţi decât la femei (raportul bărbaţi-femei este de 2-4 bărbaţi/1 femeie).
Se observă o creştere a frecvenţei infarctului şi la persoanele tinere, sub 40 de ani.
Infarct miocardic: cauze
În aproape 90% din cazuri, infarctul miocardic are ca și cauză ateroscleroza coronarelor.
Infarctul poate să apară şi ca urmare a unui spasm coronarian, care se supraadaugă pe coronare stenozate, dar netrombozate.
Factorii de risc pentru ateroscleroza coronariană (hipercolesterolemia, hipertrigliceridemia, excesul ponderal, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, fumatul, prezenţa antecedentelor coronariene familiale, stressul etc.), sunt şi factori de risc pentru infarctul miocardic.
Infarct miocardic: simptome
În general, debutul este brusc, survenind de cele mai multe ori noaptea, în timpul somnului, sau în repaus, sau după o emoţie puternică.
Simptomul dominant este durerea, care de cele mai multe ori are acelaşi sediu şi aceleaşi caractere ca cea a anginei pectorale, cu deosebirea că este deosebit de intensă, insuportabilă, descrisă de bolnav ca având caracterul de strivire, „de înjunghiere”.
Durerea persistă peste 30 de minute, uneori ore întregi sau chiar 24 de ore şi nu cedează la nitroglicerină.
Pacientul este agitat, neliniştit, anxios, palid, cu extremităţile acoperite de transpiraţii reci.
Uneori durerea are sediul în epigastru, creând dificile probleme de diagnostic. în unele cazuri infarctul de miocard se poate instala fără durere, mai ales la persoanele în vârstă, bolnavul plângându-se de instalarea unei stări bruşte de slăbiciune, dispnee.
Alteori infarctul miocardic se poate instala şi evolua până la cicatrizare, asimptomatic, nesesizat de bolnav, în care caz diagnosticul se stabileşte pe baza modificării electrocardiografice.
Infarct miocardic: evoluție și prognostic
Peste 50% din cazurile de infarct miocardic au o evoluţie favorabilă, fără complicaţii.
Celelalte cazuri evoluează cu complicaţii, ca: insuficienţă cardiacă, tulburări de ritm, ruptura inimii, moartea subită etc.
După 5 ani de la un infarct mai supravieţuiesc jumătate din numărul pacienţilor, după 10 ani cam 1/3, iar după 15 ani mai sunt în viaţă 15% din supravieţuitorii infarctului miocardic acut.
Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.
Infarct miocardic: tratament
Infarctul miocardic este o urgenţă medicală. Pentru aceasta, de îndată ce se suspectează un infarct miocardic, pacientul trebuie să fie imediat spitalizat, deoarece se apreciază că aproximativ 25% din bolnavii cu infarct miocardic mor la domiciliu în primele ore ale atacului cardiac, datorită mai ales tulburărilor de ritm, în spital putându-se interveni prompt în cazul apariţiei acestora.
Repausul la pat al bolnavului este obligatoriu, fiind absolut necesar în primele 2-3 zile, după care se începe mobilizarea pasivă.
Dacă infarctul evoluează fără complicaţii, mobilizarea pacientului, cu părăsirea patului, se poate face în săptămâna a 3-a, iar reluarea activităţii se face după 2-6 luni de la instalarea infarctului miocardic.
Iminenţa de infarct miocardic
Iminenţa de infarct miocardic (preinfarctul, sindromul intermediar, insuficienţa coronariană acută, angina instabilă) este o formă specială de cardiopatie ischemică, situată între angina pectorală stabilă şi infarctul miocardic acut, precedând frecvent infarctul miocardic sau evoluând spre infarct.
Statisticile arată că 41% din pacienţii cu iminenţă de infarct au evoluat spre un infarct miocardic.
De aceea, această formă de cardiopatie ischemică trebuie identificată, recunoscută rapid şi tratată corect.
Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!