Despre pubertate

Despre pubertateCopilăria este perioada de viață care se întinde de la naștere până la pu­bertate. În această perioadă organismul uman se află în evoluție progresi­vă, în continuă modificare, datorită procesului de creștere și dezvoltare in­tensă. Omul este mamiferul care are cea mai lungă copilărie.

Copilăria a fost împărțită în mai multe perioade și anume: a) prima copilărie se întinde de la naștere până la 2 ½-3 ani; b) copilăria a doua se întinde de la 2 ½-3 ani până la 6-7 ani; c) copilăria a treia durează de la 6-7 ani până la pubertate, care se stabilește mai devreme la fete (12-14 ani) decât la băieți (14-16 ani).

Pubertatea (de la latinescul pubescere, care înseamnă formarea pilozi­tății în regiunea pubiană) este acea perioadă a vieții, în care se definitivea­ză caracterele sexuale somatice și psihice. Această perioadă urmează copilăriei și se termină cu adolescența și maturitatea.

La ambele sexe pubertatea propriu-zisă este precedată de perioade de prepubertate, care se situează cu vârsta cam între 9 și 13 ani la fetițe și în­tre 13 și 16 ani la băieți. În perioada de prepubertate se produc modificări ale organelor genitale, modificări psihice, modificări ale tuturor glandelor endocrine. În această perioadă se constată o creștere somatică mai rapidă, cu o alungire a corpului de aproximativ 6-14 cm, alungire care se face pe seama membrelor inferioare. Trunchiul rămâne mai scurt, cu toracele în­gust – constituția puerilă.

În timpul perioadei prepuberale, se instalează transformările caractere­lor sexuale primare și secundare. Ovarele suferă modificări importante de creștere și activitate fiziologică, corpul uterin crește mai mult în raport cu colul uterin, labiile mari și mici se hipertrofiază, clitorisul crește în volum, se constată inițierea glandelor mamare și a pilozității pubiene.

Apariția primei menstruații între 12-14 ani, marchează începutul puber­tății, care durează până în jurul vârstei de 18 ani. Pubertatea nu trebuie înțeleasă ca un moment al existenței, ci ca o fază, în care fata se transformă în femeie și care este marcată de apariția primei menstruații.

În perioada pubertății, la băieți crește penisul, scrotul, testiculii și se dezvoltă caracterele sexuale secundare: crește barba, mustața și pilozitatea de pe tot restul corpului, pilozitatea pubiană ia caracter masculin (crește mai mult spre ombilic), vocea devine mai joasă, musculatura și sistemul osos iau o dezvoltare intensă.

La fete, se dezvoltă uterul, vaginul, vulva (labiile mari cresc în volum și depășesc labiile mici), ovarele cresc în volum, apar și se dezvoltă carac­terele sexuale secundare: pilozitatea apare perivulvar și pe muntele lui Venus (care corespunde regiunii pubiene) și se întinde spre regiunile inghi­nale, luând formă triunghiulară, caracteristică. Mai târziu apare pilozitatea axilară, iar perii fini situați pe buza superioară, dispar. Glandele mamare cresc în volum, prin dezvoltarea canalelor galactofore și acumularea de grăsime care dă forma sferică sânului, crește areola mamară și mamelonul, pielea se catifelează, vocea capătă finețe, grăsimea se distribuie mai mult pe coapse, bazinul se lărgește, apare pigmentarea caracteristică a unor zo­ne (perivulvare, perimamelonare, linia albă, buze). Creșterea în înălțime și în greutate se face progresiv. Spre sfârșitul pubertății, creșterea se oprește. Se dezvoltă instinctul sexual.                                                                                                                                                   ‘

În această perioadă apar importante modificări psihologice și intelectu­ale, care vor forma caracterul și personalitatea individuală a femeii.

Apariția primei menstruații variază cu rasa și cu clima. Ea poate fi preco­ce (9-11 ani) la negrese și la femeile de la tropice, sau tardivă (15-16 ani) în țările nordice. În țara noastră, menstruația se instalează între 12-14 ani.

Apariția maturizării sexuale înainte de 9 ani la fete și înainte de 10 ani la băieți, este considerată pubertate precoce. Este mai frecventă la fete decât la băieți. Fetele au cicluri menstruale ovulatorii și posibilități concepționale, iar la băieți spermatogeneza este completă, cu posibilități de fecundare. Pe o statistică de 310 fete cu pubertate precoce, s-au constatat 70 de sarcini survenite înainte de 14 ani, din care 18 au survenit între 5 și 10 ani.

Pubertate tardivă este cea care se instalează după 16 ani.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-2.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *