Zona zoster (herpesul zoster). Cauze, simptome, evolutie, tratament

zona-zoster-herpesul-zosterZona zoster (herpesul zoster), este o boala infectioasa si contagioasa, determinata de acelasi virus care provoaca varicela, virusul varicelo-zosterian.

Desi varicela (varsatul de vant) lasa o imunitate durabila, suficienta pentru a impiedica recidiva bolii, aceasta este insa insuficienta pentru a suprima existenta virusului in organismul fostului bolnav.

Se admite ca virsul varicelo-zosterian persista timp indelungat (probabil toata viata) in stare latenta (nu se manifesta) in organismul persoanelor care au suferit de varicela, in celulele nervoase ganglionare.

Deci, infectia se poate reactiva in conditiile scaderii imunitatii gazdei si virusul se inmulteste intens local, determinand o inflamatie a ganglionului nervos afectat, insotita de o nevralgie puternica si o propagare nervoasa a virusului spere tegument, unde determina leziunile caracteristice: eruptia veziculoasa, dar circumscrisa la zona tegumentara a unui nerv.

Prin urmare, zona zoster (herpesul zoster) reprezinta o reactivare a unei infectii latente cu virusul varicelo-zosterian (si nu o infectie), varicela fiind raspunsul clinic primar, iar herpesul zoster fiind manifestarea tardiva a infectiei latente.

Asa se explica de ce varicela este predominant o boala a copilariei, iar herpesul zoster (zona zoster) o boala a adultilor.

Boala este contagioasa, virusul fiind prezent in lichidul veziculelor, dar lipseste in saliva.

Un bolnav de herpes zoster (zona zoster) poate declansa o epidemie de varicela, daca se afla in contact cu copiii receptivi la varicela.

Zona zoster (herpesul zoster). Simptome

Zona zoster (herpesul zoster) debuteaza de obicei cu oboseala, cefalee si durere foarte intensa, resimtita ca o arsura sau ca intepaturi pe traiectul pe care va aparea eruptia.

Dupa 3-7 zile apare eruptia, circumscrisa la o arie cutanata inervata de nervul afectat.

Elementele eruptive pargurg acelasi ciclu de transformare: macula-papula-vezicula-pustula-crusta.

Continutul veziculelor se tulbura, apoi se usuca, transformandu-se in cruste, care persista 10-14 zile, dupa care se desprind, lasand o cicatrice uneori persistenta.

Spre deosebire de varicela, unde eruptia apare in mai multe pusee, in zona zoster (herpesul zoster) eruptia apare intr-un singur puseu, maximum doua, incat toate elementele eruptive se transforma concomitent.

Zona zoster localizata la nervii intercostali este cea mai frecventa (peste 50% din cazuri).

Eruptia este insotita de durere extrem de puternica, sub forma de nevralgii sau de arsuri la nivelul leziunilor.

Durerea poate dura saptamani sau luni, mai ales la persoanele varstnice. La copii si tineri durerile sunt moderate.

Zona zoster (herpesul zoster). Evolutie

Evolutia zonei zoster (herpesului zoster) dureaza 2-4 saptamani, pana la vindecarea leziunilor cutanate.

Nevralgia postzosteriana poate persista mult timp (saptamani sau luni), mai ales la batrani (50% dintre acestia).

Citeste mai mult despre sanatate CLICK AICI.

Zona zoster (herpesul zoster). Tratament

Tratamentul zonei zoster (herpesului zoster) urmareste calmarea durerilor si impiedicarea suprainfectiei bacteriene a leziunii.

Se recomanda preparate antivirale (Acyclovir, Famciclovir, Valaciclovir, etc.) timp de 7-10 zile , efectele fiind cu atat mai bune cu cat tratamentul este mai precoce.

Antialgicele sau lotiunile anti-mancarime pot calma si ameliora durerea si mancarimea generata de zona zoster (herpesul zoster). Daca durerea este puternica sau eruptia este foarte aproape de un ochi sau de o ureche, adreseaza-te unui medic specialist.

Zona zoster este contagioasa, dar nu in modul clasic- VIDEO

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

2 răspunsuri

  1. Viorica Froicu spune:

    Herpesul zoster se poate transmite la femei insarcinate ( in ultima luna de sarcina)?

    • Din ce m-am documentat, se poate transmite. Dar, daca ati avut varicela in copilarie mu mai exista riscul sa mai faceti boala in cazul in care intrati in contact cu un bolnav cu varicela sau Zona Zoster. Asta deoarece varicela si Zona Zoster au ca etiologie virusul varicelo-zosterian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *