Artroze. Generalitati, cauze, localizari ale artrozelor

artrozeArtroze. Generalitați

Artrozele, denumite și reumatism cronic degenerativ, osteoartrită, artrită hipertrofică etc., sunt afecțiuni cronice, neinflamatorii ale articulațiilor mobile, caracterizate prin deteriorarea degenerativă a cartilajului articular și prin leziuni osoase hipertrofice ale extremităților osoase.

Boala artrozică face parte din grupa reumatismelor degenerative și este cea mai frecventă suferință reumatică, incidența ei crescând odată cu vârsta, maximum fiind între 55 și 75 de ani.

Aproximativ 10% din populația de peste 60 de ani este afectată de boala artrozică, dar numai o parte (10-15%) au simptome supără­toare.

Artrozele sunt mai frecvente la femei decât la bărbați (raport 2/1).

Localizat mai frecvent la articulațiile coxofemurale, genunchi, coloana lombară, procesul artrozic mai poate afecta articulațiile interfalangiene dis­tale ale degetelor mâinii, metatarsofalangiene și cele ale coloanei cervicale.

Artroze. Cauze

Artrozele nu au o cauză cunoscută.

Etiologia acceptată este so­cotită a fi multifactorială.

Sunt luate în considerare: vârsta (care ar acțio­na prin îmbătrânirea țesutului conjunctiv), o predispoziție genetică, factori mecanici (suprasolicitări articulare repetate), factori traumatici (micro- traumatisme, intervenții chirurgicale ortopedice), suferințe inflamatoare articulare (prin lezarea cartilajului articular), factori endocrini și metabo­lici (mixedemul se însoțește frecvent de artroze; menopauza favorizează leziunile de tip artrozic; obezitatea, guta, diabetul zaharat, se însoțesc frec­vent de leziuni degenerative articulare) etc.

Învață să te menții sănatos: CLICK AICI.

Artroze. Localizări ale artrozelor

Artrozele cele mai frecvente sunt cele ale articulațiilor care au de su­portat sarcini mari: genunchi, șold și articulația coloanei lombare.

De ase­menea, sunt frecvent întâlnite artrozele interfalangiene distale ale degetelor mâinii și cele ale coloanei vertebrale cervicale. Nu sunt interesate articula­ția pumnului, a cotului sau gleznei.

Artrozele sunt localizate la una sau două articulații.

Unul din cele mai timpurii simptome ale artrozelor este durerea, care apare în special după efort fizic și poate să se atenueze prin repausul articu­lației.

Odată cu evoluția bolii, durerea poate să apară și în repaus.

Frigul și umezeala pot să agraveze durerea.

Durerea nocturnă este foarte rar întâlni­tă la artrozici; este resimțită la punerea în mișcare a articulației respective, dar după câteva minute diminuează și dispare.

Articulația este deformată și mărită de volum.

În artroze nu se realizează niciodată anchiloze, ca în poliartrita reumatoidă de exemplu.

Citeste si despre coxartroză si gonartroză.

Surse inspiratie:
– ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrate de mare valoare, pe care o recomand).

Învață să te menții sănatos: CLICK AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *