monocitoză – definiție

Creștere a numărului de monocite în sânge­le periferic, unde, în condiții normale, sunt prezente reprezentând 2-6% din leucocite.

Se observă în multe boli infecțioase acu­te (mai ales cele de natură virală: rujeolă, varicelă, parotidită epidemică și mai ales mononucleoză infecțioasă, dar și tifos și bruceloză), în boli infecțioase cronice (tuber­culoză, endocardită lentă, malarie etc.) și în afecțiuni cronice de natură neinfecțioasă (ciroză hepatică, cașexie, tumori maligne, boală Hodgkin, anemii de carență de fier).

În cazul mononucleozei infecțioase sunt caracteristice, împreună cu celelalte trei simptome, febră, limfadenomegalie, angină.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *