Varicela (varsat de vant). Cauze, complicatii, prevenire, tratament
Varicela, cunoscuta in popor sub denumirea de ,,varsat de vant”, este o boala infectioasa si extrem de contagioasa, produsa de un virus care s-a dovedit a fi identic cu cel al herpesului zoster (zona zoster), din care cauza a fost denumit si virusul varicelo-zosterian.
Virusul este putin rezistent in mediul extern.
Varicela (varsatul de vant) este o boala raspandita pe tot globul si apare sporadic sau in mici focare de infectie.
Aproximativ 70% din copiii din mediul urban fac boala pana la varsta de 15 ani.
Imunitatea dupa varicela este de lunga durata, reimbolnavirile fiind exceptionale. Se admite insa ca, la unele persoane, virusul varicelei poate persista ani de zile in stare latenta in celulele nervoase, provocand la adulti tabloul de herpes zoster (zona zoster).
Varicela (varsat de vant). Cauze
Sursa de infectie o constituie bolnavii de varicela sau de herpes zoster (zona zoster).
Transmiterea bolii. Varicela (varsatul de vant) se transmite DIRECT, prin picaturile de saliva si secretiile nazofaringiene, cat si prin atingerea cu tegumentele si mucoasele bolnavului si INDIRECT, prin obiecte proaspat murdarite (contaminate) cu secretii salivare, nazofaringiene si serozitatile provenind din leziunile cutanate.
Contagiozitatea varicelei (varsatului de vant) este foarte mare, fiind nevoie de un contact scurt pentru a se realiza infectia unei persoane receptive.
Receptivitatea este generala, cu exceptia primelor 4-6 luni dupa nastere, cand copiii beneficiaza de anticorpii transmisi transplacentar si prin alaptare.
Indicele de contagiozitate este in jur de 95-100% din contactii expusi.
Durata perioadei de contagiune incepe cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si dureaza aproximativ 6 zile dupa aparitia ultimului val eruptiv.
Perioada de incubatie a varicelei (varsatului de vant) este in medie de 14-15 zile, cu variatii intre 10 si 21 zile.
Perioada de invazie (perioada preeruptiva) poate lipsi la copilul mic, iar la copilul mare si la adult dureaza 2-3 zile. Simptomele din aceasta perioada sunt reduse: febra moderata, usoara indispozitie, cefalee.
Elementele eruptive apar pe trunchi (unde domina), pe fata, pe pielea capului, pe membre (spre radacina lor), in axile (unde, de obicei, nu lipsesc) si uneori si in palme sau pe talpa piciorului.
Elementele eruptive apar si pe mucoase (enantem). Enantemul, prezent la aproximativ 50% dintre bolnavi, apare indeosebi in cavitatea bucala. Mai rar, veziculele pot aparea si pe mucoasa laringiana, pe conjunctive, pe mucoasa genitala sau in regiunea anala.
Varicela (varsat de vant). Evolutie
Evolutia varicelei este de regula usoara, spre vindecare, probleme dificile punand complicatiile.
Varicela (varsat de vant). Complicatii
Cel mai frecvent se produce infectia bacteriana secundara a veziculelor, care duce la cicatrice definitiva.
Mai rar, pot aparea complicatii respiratorii (pneumonie interstitiala, bronhopneumonie bacteriana, etc.) si nervoase (encefalita, meningita, etc.).
Varicela (varsat de vant). Prevenire
In afara masurilor nespecifice (izolarea bolnavilor, supravegherea contactilor) s-a incercat o protectie pasiva a contactilor, cu imunoglobuline standard, dar de cele mai multe ori s-a reusit doar o atenuare a severitatii bolii.
Varicela (varsatul de vant) poate fi prevenita cu imunoglobuline umane specifice preparate de la donatorii covalestenti recenti de herpes zoster, daca administrarea se face in primele 3 zile de la contactul cu persoana infectata.
Profilaxia specifica a varicelei, cu vaccin cu virus viu atenuat, a fost introdusa in 1974 de autori japonezi, cu rezultate excelente. Vaccinul nu a fost introdus inca in practica curenta.
Vaccinul se administreaza intramuscular, la varste de 18-24 luni. Peste 98% din cei vaccinati dezvolta anticorpi protectori, dar durata imunitatii nu este inca probata.
Citeste mai mult despre sanatate CLICK AICI.
Varicela (varsat de vant). Tratament
Tratamentul in caz de varicela (varsat de vant) este simptomatic si de prevenire a complicatiilor.
Bolnavul este izolat la domiciliu, repausul la pat fiind obligatoriu aproximativ 7 zile, dar se prelungeste in cazul aparitiei unor noi vezicule sau daca este o forma severa.
Nu este permisa baia pana la caderea crustelor.
Se vor efectua permanent masuri de igiena corporala cu apa alcoolizata.
Se va asigura o igiena riguroasa a lenjeriei, in scopul prevenirii suprainfectiilor.
Pentru combaterea senzatiei de mancarime a pielii se foloseste talc sau alcool mentolat.
Leziunile infectate se trateaza cu unguente cu antibiotice.
Leziunile mucoaselor se trateaza prin spalaturi cu ceai de musetel.
Se recomanda o dieta normala, dupa toleranta.
In caz de febra se prescriu antitermice.
Varicela, simptome si tratament- VIDEO
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!