Limfoamele maligne. Boala Hodgkin (limfogranulomul malign)

Limfoamele maligne. Boala Hodgkin (limfogranulomul malign)Limfoamele maligne

Sistemul limfatic este format din capilarele limfatice, vasele limfatice și cei peste 500 de ganglioni limfatici care se interpun, din loc în loc, pe traiectul vaselor limfatice.

Funcțiile sistemului limfatic sunt: transport al limfei, producție de limfocite, producție de anticorpi etc.

Limfoamele maligne sunt procese neoplazice (canceroase) care iau naș­tere în ganglionii limfatici. Se deosebesc trei boli principale: boala Hodgkin, limfosarcomul și reticulosarcomul.

Boala Hodgkin (limfogranulomul malign)

Boala Hodgkin este cea mai frecventă limfopatie neoplazică, inci­dența bolii variind de la o regiune la alta (în SUA sunt 3 îmbolnăviri la 100.000 de locuitori). Poate fi întâlnită la orice vârstă, incidența fiind mai crescută în jurul vârstei de 20 de ani și de 60 de ani.

Boala este caracterizată printr-o transformare malignă a limfocitelor.

Etiologia (cauzele) bolii nu este cunoscută.

Simptome. Cea mai frecventă modalitate de debut a bolii Hodgkin es­te hipertrofia (creșterea în volum) a ganglionilor superficiali din regiunea cervicală, supraclaviculară, axilară sau inghinală. Inițial sunt măriți de vo­lum numai unul sau doi ganglioni, care sunt fermi, inegali, nedureroși, mo­bili. Dimensiunile ganglionilor afectați sunt diferite, de la aceea a unui bob de mazăre, la cea a unei portocale. Dacă nu se intervine terapeutic, boala are o evoluție progresivă; de la ganglionul afectat inițial, ea se extinde la alți ganglioni limfatici, precum și la viscere (ficat, splină etc.).

Alte simptome: febră, inapetență și pierdere în greutate, transpirații mai accentuate noaptea, prurit (senzație de mâncărime) etc.

Evoluție și prognostic. Evoluția bolii Hodgkin este cronică, cu puseuri acute și remisiuni, iar prognosticul este legat de stadiul clinic în momentul diagnosticului. Cu cât diagnosticul și tratamentul se fac într-un stadiu mai timpuriu, cu atât durata de supraviețuire este mai mare.

Tratament. În trecut, durata de viață a unui bolnav era în medie de 3 ani. în ultimele decenii, în urma tratamentului (radioterapie, citostatice) s-au obținut remisiuni prelungite și chiar vindecări.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *