Rujeola (pojar). Cauze, evolutie, complicatii, prevenire, tratament

rujeola-pojarRujeola (pojarul) este o boala acuta infectioasa, provocata de virusul rujeolic. Este extrem de contagioasa, astfel incat numarul cazurilor de imbolnavire la 100 de contacti receptivi, este in jur de 100%.

O alte definitie a rujeolei (pojarului)= rujeola este o boala contagioasa a copilariei, ce se exprima printr-o raceala puternica, febrila, urmata de eruptia de pete rosii, mai intai pe fata, apoi pe tot corpul.

Rujeola (pojarul) este raspandita in toate continentele si tarile, afectand pana la 99,9% din populatie.

Majoritatea persoanelor se imbolnavesc in copilarie, astfel ca adultii sunt imuni. Rujeola lasa o imunitate puternica si durabila, care se mentine, in cele mai dese cazuri, toata viata.

A doua imbolnavire de rujeola (pojar) nu se mai produce, decat cu totul exceptional.

Receptivitatea fata de rujeola este extrem de mare si generala.

Receptivitatea fata de rujeola (pojar) a copilului nou-nascut

Pentru copil, receptivitatea la rujeola (pojar) incepe chiar de la nastere, daca mama nu este imuna. Cand mama este imuna, copilul se naste cu o rezistenta specifica, datorita transferului de anticorpi de la mama la fat, prin placenta.

Aceasta imunitate se mentine in primele 6 luni de viata.

Pe masura inaintarii in varsta nou-nascutul isi pierde treptat imunitatea, astfel ca, dupa varsta de 6 luni, copilul este receptiv la rujeola, pe care o va face la primul contact.

Rujeola (pojar). Cauze

Sursa de infectie cu rujeola (pojar) este numai omul bolnav. Nu exista purtatori sanatosi de virus rujeolic.

Perioada de contagiozitate a bolnavilor de rujeola (pojar) se intinde de la ultimele doua zile de incubatie pana la covalescenta.

Durata perioadei de contagiozitate a unui bolnav cu rujeola se poate rezuma astfel: 4-5 zile inainte si 6 zile dupa aparitia eruptiei.

La 7 zile dupa aparitia eruptiei bolnavul poate fi considerat ca necontagios.

Calea de transmitere a rujeolei (pojarului) este aerogena, prin contact direct cu bolnavul, prin picaturi de secretie nazofaringiana, raspandite in jurul bolnavului in aer in timpul vorbitului, tusitului sau stranutului.

Este posibila si contaminarea indirecta, prin obiecte proaspat contaminate cu secretii de la bolnav. Aceasta cale este mult mai rara, deoarece virusul nu poate supravietui foarte mult in mediul extern.

Rujeola (pojar). Evolutie

Rujeola (pojarul) parcurge urmatoarele etape (perioade):

Incubatia dureaza in medie 10 zile si nu se manifesta prin nici un semn de boala.

Perioada de invazie dureaza 3-4 zile, pana la aparitia eruptiei. In aceasta perioada copilul prezinta febra (38-39 grade), cefalee, alterarea starii generale, astenie, lipsa poftei de mancare, catar conjunctival (conjunctive rosii, pleoape umflate, ochi lacrimosi) si catar al cailor respiratorii, localizat initial la nazofaringe si laringe, pentru ca apoi sa se manifeste sub forma unei traheobronsite acute (stranut, secretie nazala abundenta, seromucoasa cu mucopurulenta, voce aspra, ragusita, tuse uscata, suparatoare).

Eruptia rujeolica apare de obiecei in cursul noptii, fiind descoperita dimineata. Este constituita din pete mici, rosii, cu margini neregulate, catifelate la pipait, uneori dand senzatia de mancarime a pielii.

Primele pete apar inapoia urechilor si pe ceafa, pe frunte si pe obraji, coborand spre gat.

A doua zi rujeola (pojarul) se manifesta prin extinderea eruptiei pe torace si pe radacina membrelor, pentru ca a treia zi sa cuprinda in intregime trunchiul si extremitatile membrelor, generalizandu-se.

In unele cazuri, eruptia se generalizeaza in 4-5 zile.

Febra, care la sfarsitul perioadei de invazie avusese o tendinta de scadere, odata cu aparitia eruptiei creste din nou, chiar mai mult, pana la 39-40 grade. Tusea se intensifica, iar insomnia sau somnolenta, agitatia, lipsa poftei de mancare se accentueaza.

Dupa 2-3 zile elementele eruptive palesc si dispar, in ordinea in care au aparut, lasand in urma lor timp de cateva zile pete galbuii-cafenii.

Perioada de covalescenta (perioada posteruptiva) este marcata de scaderea temperaturii, care revine la normal.

Starea generala si pofta de mancare isi revin incet, in aproximativ 10 zile.

In aceasta perioada capacitatea de aparare a organismului bolnavului de rujeola (pojar) este scazuta.

Citeste mai mult despre sanatate CLICK AICI.

Rujeola (pojar). Complicatii

La copiii alimentati si ingrijiti corect rujeola (pojarul) evolueaza, de obicei, fara complicatii.

Insa, la copiii subnutriti si cu o rezistenta scazuta, sau la cei cu focare infectioase preexistente, rujeola se lasa cu complicatii atat in cursul bolii, cat si in covalescenta.

Pe glob, aproximativ 1.000.000 de copii mor anual datorita rujeolei (pojarului).

Complicatiile pot fi date de virusul rujeolic ca atarre (laringita, pneumonia interstitiala, encefalita) sau prin suprainfectii bacteriene.

Rujeola (pojarul) aparuta in primele luni de sarcina poate provoca malformatii congenitale la fat.

Prognosticul rujeolei este in general bun, fiind influentat de varsta (boala este mai grava la copiii sub 2 ani), de starea de nutritie (rahitism, distrofie) si de unele asocieri morbide (scarlatina, tuberculoza).

Rujeola (pojar). Prevenire

Bolnavii de rujeola (pojar) trebuie izolati la domiciliu sau la spital, inca de la primele semne de boala, pana la 6 zile dupa aparitia eruptiei, iar suspectii sunt izolati pana la precizarea diacnosticului.

Nou-nascutii sunt rezistenti la virusul rujeolei (pojarului) pana la varsta de 4 luni (cei alimentati artificial), sau pana la varsta de 6 luni (cei alimentati la san).

Pana la varsta de 1 an, cand vor fi vaccinati, sugarii sunt receptivi si trebuie protejati in cazul unui ontact infectant.

In cazul unui contact infectant se iau masuri de protectie pasiva, care constau in administrarea de gammaglobulina, in doze de 0,1-0,2/ml/kilocorp, cat mai precoce posibil.

Daca administrarea gammaglobulinei se face in primele 3-4 zile de la contact, efectul preventiv al gammaglobulinei este sigur. Durata de protectie se intinde pana la 3 saptamani.

Daca administrarea gammaglobulinei s-a facut dupa a 4-a zi de la contact, efectul este numai de atenuare.

Vaccinul impotriva rujeolei (pojarului)

In prezent, prevenirea rujeolei (pojarului) se asigura prin vaccinarea antirujeolica cu virus rujeolic viu atenuat. 

Introdus in 1963, acest vaccin determina o imunitate protectiva la 95% din cazuri.

Se recomanda vacinarea cu vaccinul impotriva rujeolei (pojarului) in jurul varstei de 12 luni.

In cazurile de risc mare de contact infectios pentru sugari, se recomanda vaccinarea inca de la varsta de 6 luni. In aceste cazuri, se impune repetarea vaccinului la varsta de 15 luni, pentru o protectie completa (sub 12 luni protectia este de numai 67 %).

In Romania, vaccinarea antirujeolica a copiilor se face obligatoriu incepand cu varsta de 9 luni.

Eradicarea rujeolei este posibila numai pe baza unui program de vaccinare generalizat si sustinut, a fiecarei generatii anuale de copii.

Rujeola (pojar). Tratament

Tratamentul rujeolei (pojarului) este simptomatic si de sustinere (vitaminizare, sustinere calorica si hidroelectrolitica).

Nu exista inca niciun tratament etiologic.

Rujeola necomplicata se trateaza la domiciliu. Spitalizarea este indicata doar in formele severe.

Se recomanda izolarea la domiciliu, cu repaus la pat pe toata perioada febrila si cateva zile dupa.

Nu se permite parasirea camerei, decat dupa 7 zile de la covalescenta.

Copiii pot reveni in colectivitate dupa 7-10 zile de la covalescenta, in scopul de a fi feriti de riscul unor noi infectii.

Ingrijirea tegumentelor bolnavului de rujeola (pojar) se face cu lotiuni cu apa alcoolizata.

Ochii trebuie tinuti curati prin spalari zilnice cu ceai de musetel caldut, iar cavitatea bucala trebuie intretinuta prin gargara cu ceai de musetel.

Alimentatia bolnavului de rujeola (pojar) va fi in conformitate cu toleranta gastrica. In perioada febrila se recomanda lichide ca: supe, ceaiuri, limonada, sucuri de fructe, lapte, etc.

Cand toleranta gastrica permite, dieta se imbogateste treptat, devenind completa in covalescenta.

Antibioticele in caz de rujeola (pojar) sunt utile in tratarea complicatiilor bacteriene, dar nu au nicio actiune asupra virusului rujeolic.

Febra se combate cu antitermice (aspirina, piramidon, paracetamol), iar tusea se combate cu antitusive (codenal, etc.).

Impotriva varsaturilor se recomanda antiemetice (metoclopramid, etc.).

Rujeola (pojar). Fitoterapie

Pe cale interna:

  • Infuzie cu limba-mielului (flori 45 g) si mac (flori 45 g). Pune 30 g amestec intr-un litru de apa clocotita si lasa la infuzat 20 minute. Da-i copilului o cana de 3 ori pe zi, dupa mese, pana la vindecare;
  • Decoct de brusture (radacini 60 g). Pune radacinile intr-un litru de apa rece si fierbele 10 minute, dupa care strecoara. Da-i copilului o cana de 3 ori pe zi, pana la vindecare.

Rujeola (pojar). Aromaterapie

Pe cale interna (pentru copiii cu varsta de peste 5 ani):

  • Ulei esential de cimbrisor (3 picaturi) si ulei esential de rozmarin (3 picaturi pe zi). Da-i copilului dimineata, la pranz si seara, cu o lingurita de miere, cu apa sau ceai, pana la vindecare.

Pojarul impune izolarea bolnavului la domiciliu – VIDEO

Rujeola, intre statistici si realitate – VIDEO

Surse inspiratie:
– ,,Teologie si medicina pentru familie„, Dr. George Stan;
– ,,Utilizarea plantelor in tratarea bolilor”, Dr. Jean-Claude Houdret;
– Internet.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

2 răspunsuri

  1. ileana spune:

    Acest virus nu exista. Prof stefan lanca este in proces cu tot felul se nemernici care au contrafacut inclusiv virus sida acesti virusi nu exista. Mecanismul bolilor fiind altul. Este proces mare in Germania. Cititi va rog este important. Va da-ti seama ce au putut sa faca nenorocitii numai sa scoat bani din vaccinuri si medicamente, au nascocit virusuri.

  2. adada spune:

    Aspirinana e interzisa in boli virale la persoane pana in 20 de ani, poate provoca sindromul Reye.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *