monocit – definiție

Tip de celulă circulantă în sânge; aparți­ne globulelor albe și derivă din celulele precursoare prezente în măduva osoasă numite monoblaști. Monocitele reprezintă 2-6% din globulele albe; au un diametru de circa 15 μm, nucleu oval sau reniform și citoplasmă bogată în granule.

Circulă în sânge 2-3 zile, după care migrează în țesu­turi unde își vor îndeplini activitatea prin­cipală și anume fagocitarea particulelor celulare, a particulelor străine, a bacteriilor.

Monocitele sunt precursorii macrofagelor și sunt considerate histiocite circulante. Monocitele. histiocitele și rnacrofagele sunt considerate o populație celulară unică formată din elemente „ pro­fesioniste “ ale activității fagocitare, popu­lație definită drept „sistem al fagocitelor monucleare”. 0 creștere a numărului de monocite în sânge este definită ca monocitoză și se observă în cazul multor boli.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *