Hipotensiunea arterială. Simptome, tratament
Vorbim de hipotensiune arterială atunci când valorile tensiunii sistolice sunt mai mici de 110 mm. Hg. şi ale tensiunii diastolice sunt sub 55 mm. Hg.
Cum valorile tensiunii arteriale sunt diferite în funcţie de vârstă, vorbim de hipotensiune atunci când valorile tensionale sunt mai mici decât 90/50 mm. Hg. pentru cei în vârstă de 10-19 ani, sub 110/55 mm. Hg. pentru cei în vârstă de 20-30 de ani şi sub 110/60 mm. Hg. pentru cei în vârstă de peste 40 de ani.
În cadrul hipotensiunii arteriale se descriu trei forme:
– hipotensiunea arterială esenţială (constituţională);
– hipotensiunea arterială secundară (simptomatică), care poate să apară în cadrul unor boli neurologice, cardiovasculare, endocrine;
– hipotensiunea arterială ortostatică sau posturală.
Hipotensiunea arterială esenţială (constituţională)
Frecvenţa în rândul populaţiei a hipotensiunii arteriale esenţiale este de 2-4%.
Unele persoane cu valori tensionale scăzute nu au nici o tulburare subiectivă şi duc o viaţă normală.
Alteori cei cu hipotensiune arterială esenţială se plâng de urmatoarele simptome: oboseală, care se accentuează în cursul zilei, scăderea capacităţii de concentrare şi slăbirea memoriei, ameţeli, cefalee, palpitaţii, tahicardie (accelerarea frecvenţei bătăilor inimii), lipotimii.
Mai rar se semnalează impotenţa la bărbaţi şi tulburări ale ciclului menstrual la femei.
Informații despre sănătate: CLICK AICI.
Deseori hipotensivii au extremităţile umede, reci, datorită unor tulburări circulatorii locale.
Un mare număr de persoane cu hipotensiune arterială esenţială duc o viaţă normală, fară să prezinte simptome de boală şi au o durată medie de viaţă egală sau superioară normotensivilor, probabil datorită riscului scăzut de a face ateroscleroză.
Hipotensivii pot avea o activitate normală sau cu eforturi mai mari (printre cei care au urcat muntele Everest, au fost şi ghizi cu hipotensiune arterială).
Hipotensiunea arterială esenţială (constituţională). Tratament
Tratamentul hipotensiunii arteriale esenţiale (constituţionale) constă în respectarea unui anumit mod de viaţă. care include echilibru între repaus şi activitatea intelectuală, mersul pe jos, gimnastică medicală, masaj, băi alternante calde-reci.
Dacă simptomele nu pot fi corectate prin modul de viaţă menţionat, atunci medicul va prescrie tratament medicamentos.
Hipotensiunea arterială secundară (simptomatică)
Hipotensiunea arterială secundară (simptomatică) poate să apară în cadrul multor boli, constituindu-se ca un simptom în cadrul bolii respective.
Principalele afecţiuni care produc o scădere semnificativă a tensiunii arteriale sunt unele boli endocrine, cardiovasculare şi neurologice.
-boli endocrine care se însoţesc de hipotensiune arterială: insuficienţa tiroidiană (mixedemul), insuficienţa corticosuprarenală (boala Addison), insuficienţa gonadică etc.
-boli cardiovasculare care se însoţesc de hipotensiune arterială: stenoza aortică, stenoza mitrală, infarctul miocardic etc.
-boli neurologice care se însoţesc de hipotensiune arterială: siringomielia, polinevritele etc.
Hipotensiunea arterială secundară (simptomatică). Tratament
Tratamentul hipotensiunilor secundare vizează tratarea afecţiunilor care le-a generat.
Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.
Hipotensiunea arterială ortostatică (posturală)
Hipotensiunea arterială ortostatică (posturală) este întâlnită rar, survine de obicei în jurul vârstei de 40-50 de ani şi afectează mai frecvent bărbaţii.
Bolnavii se simt bine şi au tensiunea arterială normală în poziţie culcată, dar prezintă o stare de rău când se ridică în picioare, iar tensiunea scade cu 20-40 mm. Hg.
Scăderea tensiunii este bruscă sau progresivă şi interesează atât maxima cât şi minima.
Hipotensiunea arterială ortostatică (posturală). Simptome
Simptome: tulburări de vedere, ameţeli, astenie, tulburări de micţiune, lipotimii.
Hipotensiunea arterială ortostatică (posturală). Evoluție
Hipotensiunea arterială ortostatică (posturală) are o evoluţie progresivă, cu trecerea timpului simptomele se agravează, bolnavul nu mai poate părăsi patul, vorbirea şi deglutiţia (înghiţirea) devin dificile şi după 3-9 ani de al debut survine decesul.
Hipotensiunea arterială ortostatică (posturală). Tratament
Tratamentul medicamentos (efedrină, prednison etc.) poate produce ameliorări moderate, fară a influenţa semnificativ evoluţia progresivă a bolii.
Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!
Buna ziua, eu as recomanda achizitionarea unui tensiometru Omron, pentru o monitorizare cat mai precisa!