Insuficiența corticosuprarenală cronică (Boala Addison)
Boala Addison se datorește insuficienței cronice a corticosuprarenalei, produsă prin leziuni distructive întinse ale glandei, cu scăderea până la dispariție a secreției de hormoni corticosteroizi. Este mai frecventă între 20 și 50 de ani, predominând la sexul masculin.
Cauze. Cauzele cele mai frecvente care provoacă distincția lentă a suprarenalelor sunt: tuberculoza fibrocazeosă a suprarenalelor, atrofia corticosuprarenală, metastaze neoplazice, diverse intoxicații etc.
Simptome. Începutul bolii este insidios, prin astenie progresivă, diminuarea poftei de mâncare, pierdere în greutate, hipotensiune arterială și pigmentarea tegumentelor.
În perioada de stare, principale simptome ale bolii sunt:
– Pigmentarea tegumentelor (melanodermia) este unul din simptomele cele mai constante și caracteristice ale bolii, iar în unele cazuri cel mai precoce simptom. Pigmentarea începe cu o bronzare mai intensă a părților expuse la soare (față, dosul mâinilor). Prezintă o intensitate mai mare la nivelul coatelor, axilei (subsuoară), areolei mamare, regiunii genito-anale, a părților expuse frecării (la nivelul gulerului, centurii).
Pete pigmentare brune apar și pe mucoasa bucală și linguală.
– Astenia nervoasă și musculară este de asemenea unul din simptomele cele mai precoce, constante și caracteristice ale bolii Addison. Bolnavul se simte permanent obosit, chiar dacă stă în repaus. Forța musculară se epuizează repede după câteva mișcări. Bolnavul preferă să stea liniștit în pat, evitând orice efort (îl obosește și masticația). Astenia nu se ameliorează după odihnă. Astenia se manifestă și psihic prin dificultate în concentrare, scăderea memoriei; bolnavii sunt apatici, astenici și deprimați.
– Hipotonia cardiovasculară este constantă în boala Addison și apare timpuriu în evoluția bolii. Presiunea sistolică variază între 100 și 80 mg. Hg., iar cea diastolică între 65 și 50 mm. Hg. Pulsul este mic și rapid și uneori întrerupt de extrasistole.
– Tulburările digestive nu lipsesc niciodată în boala Addison. Cel mai frecvent și precoce simptom este anorexia, care în 80% din cazuri apare printre primele simptome. Mai târziu apar grețurile, vărsăturile și diareea care împiedică alimentația și epuizează bolnavul prin denutriție și deshidratare.
– Pierderea în greutate poate ajunge până la 10-15 kg.
– Tulburările hipoglicemice apar frecvent în evoluția bolii. Ele survin de obicei dimineața la trezire sau la 3-4 ore după o masă bogată în glucide și se manifestă prin astenie, cefalee, anxietate, transpirații reci, tremurături. Tulburările se ameliorează după ingestia de zahăr.
Evoluția bolii este lentă și progresivă. În trecut, când nu se cunoștea tratamentul cu hormoni corticoizi, durata medie a bolii era de 1-3 ani. În prezent, cu un tratament corect, se poate aștepta o durată de viață în limitele obișnuite ale longevității.
Profilaxia insuficienței corticosuprarenale cronice constă în combaterea cauzelor care o provoacă.
Tratamentul bolii Addison urmărește asigurarea substituției hormonale cu gluco- și mineralocorticoizi. În tratamentul bolii Addison, școala românească de endocrinologie pune accent, în afara tratamentului de substituție, pe necesitatea tratamentului etiologic. De exemplu, dacă s-a diagnosticat o infecție tuberculoasă a suprarenalelor, trebuie neapărat instituit tratamentul antituberculos.
Tratamentul cronic de substituție, se face cu hormoni mineralocorticoizi și glucocorticoizi sub control periodic.
Regimul alimentar va fi bogat în hidrați de carbon, mai redus în came și alimente cu potențe de toxicitate, ca ciupercile, conservele etc.
Bolnavul echilibrat hormonal poate duce o viață normală. Se recomandă totuși evitarea profesiunilor care obligă la o suprasolicitare permanentă, expunere la frig și surmenaj.
Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!