Stenoza aortică. Cauze, simptome, evoluție, tratament

stenoza-aortica

Sursa: esanatos.com

Prin stenoza aortică se înțelege strâmtorarea orificiului aortic, constitu­ind astfel un obstacol care împiedică golirea normală a ventriculului stâng în timpul sistolei.

Stenoza aortică poate să fie congenitală sau dobândită.

Stenoza aortică. Cauze

Cauza cea mai frecventă a stenozei aortice dobândite este re­umatismul articular acut. Alte cauze: endocardita bacteriană, ateroscleroza (după vârsta de 50 de ani), sifilisul.

Stenoza aortică. Simptome

Bolnavii cu stenoză aortică pot fi mult timp asimptomatici. Cu timpul, când obstacolul valvular este accentuat, bolnavul poate pre­zenta dispnee de efort, dureri retrosternale cu caracterele tipice ale anginei pectorale, amețeli, sincopa de efort. Pierderea cunoștinței poate dura 1-3 minute și se poate însoți de convulsii.

Examene de laborator: fonocardiograma, examen radiologic, angiocardiografia, electrocardiograma, coronarografia etc.

Stenoza aortică. Evoluție, complicații

Stenoza aortică dobândită evoluează cu o lungă perioadă de compensare. După un număr variabil de ani, boala evoluea­ză spre insuficiență cardiacă, inițial stângă, apoi globală. Stenoza aortică însoțită de accese de angor și sincope are un prognostic mai rezervat. De asemenea, tulburările de ritm, emboliile, infarctele miocardice, sunt com­plicații care pot întuneca prognosticul.

Stenoza aortică. Tratament

Tratamentul medical al stenozei aortice compensate se bazează pe mă­suri igieno-dietetice (reducerea efortului fizic, restricția de sare), iar în ca­zurile cu insuficiență cardiacă se administrează tonice cardiace, diuretice și restricția de sare va fi mai severă.

Tratamentul chirurgical are ca scop îndepărtarea obstacolului care îm­piedică golirea normală a ventriculului stâng în timpul sistolei (se înlocu­iește valva aortică cu proteză).

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *