Rinita alergică (alergia nazală). Rinita alergică periodică. Rinita alergică neperiodică
Rinită alergică (alergia nazală) este o reacţie anormală a organismului la anumite substanţe numite alergene, cu care organismul a mai venit în contact.
Rinita alergică (alergia nazală) apare în urma sensibilizării organismului faţă de diferite antigene din mediul înconjurător, care, în mod obişnuit, nu sunt nocive pentru organism.
Alergenele (antigenele) declanşează formarea de anticorpi specifici şi reacţionează cu aceştia.
Mecanismul reacţiei alergice cu sediul la nivelul mucoasei nazale este următorul: introducerea în organism a unei substanţe străine (alergen sau antigen) determină formarea de substanţe antagoniste specifice (anticorpi).
Reintroducerea aceluiaşi antigen sau alergen în organism, în prezenţa anticorpilor specifici, poate da naştere la fenomene patologice.
Manifestările alergiei nazale nu se limitează numai la mucoasa nazală, ci depăşesc de obicei zona nasului spre sinusuri şi spre căile respiratorii inferioare.
Rinita alergică (alergia nazală). Cauze
Mucoasa respiratorie este expusă în primul rând la acţiunea alergenelor din mediul ambiant (polen, spori, graminee, substanţe chimice, praful de casă, mucegaiul, părul de pisică sau de câine etc.) care pătrund în organism prin inhalare.
Mucoasa respiratorie poate reacţiona de asemenea la alergeni introduşi în organism pe cale alimentară (lapte, albuş de ou, peşte, came, alimente care conţin substanţe chimice conservante, ciocolată, legume, fructe: fragi, căpşuni, banane etc.).
Rinita alergică (alergia nazală) îmbracă două forme: rinita alergică periodică şi rinita alergică neperiodică.
Informații despre sănătate: CLICK AICI.
Rinita alergică periodică
Rinita alergică periodică este denumită şi „febra de fân”, rinită polinică sau rinită sezonieră şi se manifestă prin crize care survin regulat în fiecare primăvară şi început de vară (mai şi iunie), când înfloresc plantele la al căror polen s-a produs sensibilizarea.
Dispare spontan, imediat ce perioada polinică este depăşită. Instalarea rinitei polinice se face până la vârsta de 30 de ani. La copil, mai mult de jumătate din cazuri apar sub vârsta de 5 ani.
Rinita alergică periodică. Simptome
În plină sănătate apar brusc crize violente cu: mâncărimi la nas şi Ia ochi, strănuturi repetate, produse în salve, secreţii nazale limpezi şi foarte abundente, obstrucţie nazală, lăcrimare intensă.
Tegumentele feţei şi ale nasului se congestionează.
Bolnavii de rinită alergică (alergie nazală) mai prezintă cefalee frontooccipitală, fotofobie, vâjâituri în urechi, oboseală generală şi dureri toraco-abdominale determinate de eforturile de străunut.
La simptomatologia nazală se asociază o conjunctivită polinică cu lăcrimare intensă (în 98% din cazuri), o traheită spasmodică (în 60% din cazuri) şi, după mai mulţi ani de evoluţie, se asociază şi astmul bronşic polinic (în 20% din cazuri).
Simptomatologia se repetă anual cu regularitate în acelaşi sezon, fiind provocată de un anumit tip de polen.
Crizele durează 1-2 ore şi se repetă zilnic, cu regularitate.
Nu apar niciodată în cursul nopţii.
Între crize există o stare de perfectă sănătate.
Criza poate fi evitată dacă în perioada respectivă bolnavul este transferat într-un mediu lipsit de agentul provocator.
Rinita alergică infantilă se întâlneşte mai ales după vârsta de 7 ani şi în special la fete. Simptomatologia rinitei alergice a copilului, este în linii mari asemănătoare cu a adultului.
Rinita alergică neperiodică
Spre deosebire de rinita polinică, rinita alergică neperiodică se manifestă permanent, indiferent de sezon.
Rinita alergică neperiodică ar reprezenta o tendinţă la cronicizare a rinitei alergice periodice.
Factorul alergizant este foarte variat: praful locuinţelor, praful din mediul profesional, pene, lână, fân, produse alimentare (ouă, lapte, peşte, căpşuni), substanţe medicamentoase (salicilaţi, penicilină) etc.
De multe ori factorii fizici ca lumina, căldura, frigul, pot avea un rol în declanşarea crizei.
Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.
Rinita alergică neperiodică. Simptome
Rinita alergică neperiodică se manifestă în general tot sub formă de crize, care pot să apară fară nici o regularitate, la intervale foarte variate şi în orice anotimp, iar între crize o parte din simptome se menţin atenuate.
În timpul crizelor există rinoree, crize de strănut şi obstrucţie nazală (nas înfundat), dar manifestările oculare şi tegumentare lipsesc în general.
Sunt însă foarte accentuate manifestările astmatiforme, iar participarea sinuzală este aproape o regulă.
Simptomele descrise au tendinţa să se prelungească, iar după un timp mai îndelungat, chiar se permanentizează: guturaiul devine cronic, persistă hidroreea nazală – mai moderată – iar obstrucţia respiratorie nazală din timpul crizelor se transformă, între crize, într-o importantă insuficienţă respiratorie.
Tratamentul rinitelor alergice (alergilor nazale)
Tratamentul rinitelor alergice, periodice şi neperiodice, este local şi general.
Tratamentul local realizează doar o uşurare a simptomatologiei din timpul crizelor, fară a realiza însă şi vindecarea.
El poate determina permeabilizarea foselor nazale şi reducerea abundenţei secreţiilor prin instilarea sau pulverizarea unor substanţe vasoconstrictoare (fedrocaină, bixtonim).
Înainte cu 3-4 săptămâni de debutul sezonului polinic, se recomandă tratament cu ketotifen (zaditen) – pe cale bucală – şi pulverizaţii nazale – de 5-6 ori pe zi – cu cromoglicat de sodiu.
Starea alergică va fi combătută prin medicaţie antihistaminică (tavegyl, claritine etc.), corticoterapie (prednison) şi prin desensibilizare specifică sau nespecifică.
Trebuie să îndepărtăm cauzele care duc la apariţia rinitelor alergice.
Rinita alergică neperiodică beneficiază în plus, ca tratament de consolidare după liniştirea crizelor, de administrarea unor inhibitori de histamină (histaminoglobulină, histaglobulin, globulină antialergică).
Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!