Angina pectorală. Simptome, cauze, evoluție, tratament
Angina pectorală este o boală care are ca simptom dominant durerea, manifestată ori de câte ori nevoile de oxigen ale miocardului, supus la efort, nu sunt satisfăcute de debitul sangvin coronarian.
Durerea anginoasă are anumite caracteristici care, după cum vom vedea, o fac uşor de recunoscut.
Astfel, durerea anginoasă este declanşată de efortul fizic: mersul pe jos, urcatul scărilor sau al unei pante etc. şi cedează la repaus sau la administrarea de nitroglicerină.
De exemplu, bolnavul de angină pectorală observă că atunci când merge mai repede simte o durere în regiunea precordială sau retrostemal, care dispare dacă se opreşte din mers.
Durerea mai poate să apară după o masă copioasă, după o emoţie puternică, după expunerea la frig, după un efort fiziologic (actul defecaţiei sau actul sexual), dar poate să apară şi în repaus sau în somn.
Sediul durerii este retrosternal, mai rar în regiunea precordială.
Frecvent, durerea iradiază în umărul stâng şi pe faţa internă a membrului superior stâng, până la degetul mic, sau în ambii omoplaţi, în partea stângă a gâtului, în articulaţia cotului sau a pumnului (asemenea unei brăţări), în maxilarul inferior sau superior, la nivelul cefei sau la nivelul unui molar, în conductul auditiv etc.
Majoritatea bolnavilor descriu durerea ca având un caracter constrictiv, dând pacientului senzaţia că inima sa este strânsă de o „gheară”, de un „cleşte” sau de „o menghină”; alţi bolnavi au senzaţia de arsură, de căldură sau de înţepătură.
Durerea se însoţeşte de o stare de nelinişte, de teamă, de anxietate sau chiar de senzaţia de moarte iminentă.
Criza anginoasă durează câteva minute (cel mult 10-15 minute).
Dacă durerea depăşeşte 20-30 de minute, diagnosticul de angină pectorală este părăsit în favoarea celui de infarct miocardic sau de iminenţă a acestuia.
Angina pectorală: cauze
În majoritatea cazurilor (peste 80%), cauza principală a anginei pectorale este ateroscleroza coronariană stenozantă şi obstructivă, prezentă la vârste din ce în ce mai tinere.
Alte cauze ale anginei pectorale: luesul (sifilisul), care determină leziuni la nivelul aortei, leziuni care cuprind orificiile arterelor coronare de la nivelul aortei, stenoza aortică, insuficienţa aortică, spasmul coronarian etc.
Angina pectorală: evoluţie fi prognostic
Este greu de prevăzut evoluţia anginei pectorale, deoarece unii bolnavi pot face accese de angină pectorală o perioadă de timp, urmată de absenţa îndelungată a acestora (chiar 40 de ani), în timp ce la alţi bolnavi primul acces de angor poate fi urmat de instalarea infarctului de miocard.
De asemenea, evoluţia anginei este mai severă la cei cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, hipercolesterolemie etc.
Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.
Angina pectorală: tratament
Tratamentul în caz de angină pectorală constă în oprirea imediată a efortului şi administrarea sublingual a unei tablete de nitroglicerină.
Dacă durerea nu cedează în 3-5 minute, doza se poate repeta de 2-3 ori, Ia interval de 5 minute.
Bolnavul trebuie să aibă cu sine medicamentul tot timpul, pentru a-şi administra nitroglicerina cât mai repede după apariţia durerii.
Nitroglicerina poate fi administrată şi pentru profilaxia acceselor anginoasce, mai ales dacă pacientul cunoaşte condiţiile de producere a acestora (expunere la frig, urcatul scărilor etc.).
Nitroglicerina nu dă obişnuinţă.
Nitroglicerina acţionează rapid (în 1-3 minute), dar are o durată de acţiune scurtă (de 10-30 minute).
De aceea, pentru profilaxia şi tratamentul de lungă durată al anginei pectorale se folosesc preparate de nitriţi cu eliberare prelungită, ca isosorbid dinitrat (sinonime: isonit, maycor-retard) etc.
În afara tratamentului medicamentos, pentru anumite forme de angină pectorală, este indicat tratamentul chirurgical, care urmărește asigurarea unui flux crescut de sânge către miocard.
Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!