Ce trebuie să știi despre sincopă și lipotimie?
Sincopa
Sincopa se caracterizează prin pierderea bruscă a cunoștinței, cu abolirea funcțiilor vitale (oprirea inimii și a respirației). Bolnavul este avertizat de inimența atacului sincopal prin senzația de „stare de rău”; el are amețeli, are impresia că podeaua se mișcă și să obiectele din vecinătate încep să balanseze. Bolnavul cască, are pete înaintea ochilor și vederea încețoșată, zgomote în urechi, grețuri.
Bolnavul este foarte palid, cu extremitățile reci, cu fața acoperită de transpirație rece. Bolnavul se prăbușește, dar, avertizat de simptomele amintite, de obicei nu se accidentează prin lovire, dacă se lungește repede.
După cădere bolnavul rămâne inert, lipsit de cunoștință, nu reacționează la excitații. Bolnavul rămâne în această stare mai multe secunde sau minute.
Sincopa apare rar la oamenii sănătoși, datorându-se aproape întotdeauna unor traumatisme în zonele reflexogene (plex abdominal, bărbie, gât, testicule), unor boli cardiovasculare sau hemoragii etc.
Lipotimia
Lipotimia (leșinul) este urgența care poate surveni chiar la oamenii sănătoși, după o durere mare, o emoție puternică (frică, spaimă), în urma șederii în picioare mult timp într-o încăpere neventilată, sau poate fi consecința unei insolații, unei hemoragii, unui traumatism (în special în regiunea capului) etc.
De cele mai multe ori leșinul este anunțat de o serie de simptome: amețeală, astenie fizică, tulburări vizuale, căscat, senzație de urechi înfundate. Victima devine palidă, cască și se prăbușește la pământ. Pierderea cunoștinței nu este totală (bolnavul reacționează la excitații puternice), iar funcțiile vitale nu sunt complet suprimate (se percep bătăi cardiace și se observă și prezența unor discrete mișcări respiratorii).
Leșinul este o stare totdeauna reversibilă.
Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-2.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!