Glanda hipofiză

 

Glanda-hipofizăGlanda hipofiză are mărimea unui bob de fasole (porumb), o greuta­te de 0,4-0,6 g. și este situată în cutia craniană, la baza creierului, în șaua turcească a osului sfenoid. Este constituită din 2 lobi: lobul anterior (ade­nohipofiza), care cuprinde 75% din întreaga glandă și lobul posterior (neurohipofiza).

Lobul anterior (adenohipofiza) secretă următorii hormoni:

Hormonul somatotrop (STH), numit și hormonul de creștere, deoare­ce stimulează creșterea și sinteza proteinelor, contribuind împreună cu alți hormoni (tiroidieni etc.) la creșterea organismului.

Hormonul tireotrop, stimulează sinteza și secreția hormonilor tiroidieni și dezvoltarea glandei.

Hormonul corticotrop stimulează secreția corticosuprarenalei.

Hormonii gonadotropi, reglează activitatea gonadelor atât la femeie cât și la bărbat.

Prolactina, stimulează la femeie dezvoltarea glandei mamare și men­ține secreția lactată.

Hormonul melanotrop, cu rol în sinteza melaninei.

Lobul posterior (neurohippfiza) secretă doi hormoni: hormonul antidiuretic și ocitocina. Hormonul antidiuretic are rolul de a conserva apa în or­ganism prin scăderea eliminărilor hidrice renale.

Principalele acțiuni ale ocitocinei se desfășoară pe uter și pe glanda mamară. Astfel, ocitocina stimulează contracția musculaturii netede a uteru­lui la naștere, contribuind Ia expulzia fătului. Sensibilitatea la ocitocină a fibrei musculare netede a uterului gravid este cu atât mai mare, cu cât sar­cina este mai apropiată de termen. Ocitocina contractă de asemenea celu­lele mioepiteliale din pereții canalelor galactofore, urmată de evacuarea laptelui.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *