Hepatita virală
Hepatita virală este o boală infecţioasă acută şi foarte contagioasă specifică omului, produsă de virusurile hepatitice, care introduse în organism pe cale digestivă sau pe cale parenterală, provoacă o îmbolnăvire a întregului organism şi mai ales a ficatului; se manifestă prin fenomene generale infecţioase, digestive şi hepatice, însoţite sau nu de icter.
Hepatita virală a devenit în ultimele decenii o importantă problemă de sănătate publică în toate ţările lumii, ca şi în ţara noastră, din următoarele motive:
– Morbiditate crescută şi persistentă (între 200 şi 300 de cazuri la 100.000 de locuitori). În majoritatea ţărilor de pe glob, aproximativ 80% din persoanele de peste 60 de ani au anticorpi faţă de virusul A, ceea ce înseamnă că au făcut boala în decursul vieţii (sub formă de infecţii subclinice şi clinice).
Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.
În privinţa hepatitei de tip B, se apreciază că în lume există peste 150-200 milioane de persoane cu infecţie activă cu virus B, care constituie un enorm rezervor de virus;
– Potenţial important de cronicizare (5-15% din cazuri);
– Consecinţe economice importante. prin spitalizare prelungită şi recuperare lentă, în comparaţie cu alte boli infecţioase;
– Nu există încă mijloace eficace pentru a controla evoluţia bolii spre hepatită cronică şi ciroză a hepatitei B şi C;
– Morbiditatea în creştere a hepatitei de tip B, favorizată şi de transfuziile de sânge, de hemodializa cronică şi de alte riscuri, rezultate din abundenţa manoperelor medico-chirurgicale.
Hepatita virală este produsă de virusurile hepatice A, B, C, D, E, F.
Hepatita virală privită în total (hepatita A, hepatita B, hepatita C etc.) este o boală infecţioasă endemo-epidemică răspândită pe tot globul, morbiditatea diferind de la o ţară la alta.
Astfel, în Polonia, România, Ungaria şi alte ţări din estul Europei, morbiditatea a variat între 100 şi 401 cazuri la 100.000 de locuitori, în SUA, Germania, Italia, Elveţia, morbiditatea a variat între 20 şi 99 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar în Anglia, Olanda, Finlanda, morbiditatea este sub 10 cazuri la 100.000 de locuitori.
În ţările în curs de dezvoltare din Africa, Asia şi America de Sud, nu se cunoaşte morbiditatea, dar probabil este foarte mare.
Morbiditatea în mediul urban este mai mare faţă de mediul rural. Pe grupe de vârstă, morbiditatea este maximă la copil între 1 şi 14 ani. La aceste vârste domină hepatita virală de tip A, care formează 85-90% din totalul cazurilor, în timp ce la adulţi şi la bătrâni predomină hepatita virală B.
La sugar domină hepatita de tip B (hepatita prin inoculare).
Morbiditatea este mai mare pentru sexul masculin.
Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand);
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!