Hepatitele cronice. Cauze, simptome, evoluție, tratament
Termenul de hepatite cronice reuneşte toate afecţiunile hepatice cronice cu leziuni inflamatorii în ficat, indiferent de cauza lor.
Hepatitele cronice. Cauze
Hepatita virală este provocată de virusul A, virusul B sau virusul C.
Majoritatea bolnavilor cu hepatită cronică (80%) au în antecedente un puseu acut de hepatită virală, datorat virusului B sau C (bolnavii cu hepatită A nu dezvoltă hepatită cronică).
În timpul ultimului război mondial şi după aceea, a crescut frecvenţa cazurilor de hepatită virală (anual între 250-400 cazuri la 100.000 de locuitori).
Cum hepatitele virale cu virus B şi C pot evolua în 5-15% din cazuri spre cronicizare, se înţelege că din zecile de mii de bolnavi se recrutează în fiecare an un număr mare de bolnavi cu hepatită cronică, care se adaugă celor deja existenţi.
Se estimează, de exemplu, că în prezent există în lume aproximativ 150-200 milioane de persoane cu infecţie activă cu virus B, ceea ce înseamnă un enorm rezervor de virus.
Alte cauze ale hepatitelor cronice: infecţii bacteriene (luesul, tuberculoza, bruceloza etc.), unele parazitoze (malaria cronică, leishmanioza etc.), unele agresiuni toxice sau medicamentoase (cloroform, PAS, hidrazidă etc.), carenţe alimentare şi vitaminice (în special vitamine din grupul B), alcoolismul cronic etc.
Hepatitele cronice se clasifică după evoluţia lor în hepatite cronice persistente şi hepatite cronice agresive, cu evoluţie deseori spre ciroză.
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
Hepatitele cronice persistente
Hepatitele cronice persistente (neevolutive sau inactive), reprezintă peste 70% din totalul hepatitelor cronice.
Hepatita cronica persistentă se întâlnește mai ales la adulţi şi vârstnici şi poate fi considerata o boală benignă, întrucât are o evoluţie în general favorabilă, bolnavul vindecându-se în 1 -2 ani (sau mai mult) şi numai rareori se poate întâmpla să se transforme în hepatită cronică agresivă.
Hepatite cronice persistente. Simptome
Simptome: Uneori debutul este şters, insidios, mulţi bolnavi (50%) având o stare generală perfectă până la apariţia semnelor de hepatită cronică: astenie fizică şi psihică, jenă în hipocondrul drept, uneori dureroasă, mai ales postprandial (după masă) sau la efort, greaţă, balonări postprandiale, scăderea apetitului, intoleranţă pentru unele alimente (în special pentru grăsimi), uneori scaune moi şi decolorate; la nivelul tegumentelor se observă uneori dilataţii vasculare sub formă de puncte sau steluţe vasculare pe frunte, gât sau jumătatea superioară a toracelui, subicter conjunctival intermitent, mai rar permanent, ficatul moderat mărit de volum etc.
Hepatitele cronice agresive
Hepatitele cronice agresive (active, evolutive sau progresive) reprezintă aproximativ 20-25% din totalul hepatitelor cronice şi pot fi întâlnite la orice vârstă, dar mai frecvent la adolescenţi, adulţi tineri şi deseori la femei.
Hepatite cronice agresive. Simptome
Simptome: astenie, jenă dureroasă în hipocondrul drept, scăderea poftei de mâncare, balonări postprandiale, greţuri, intoleranţe alimentare (în special pentru crudităţi, prăjeli, sosuri, mâncăruri grase), pierdere în greutate, dilataţii vasculare sub formă de puncte sau steluţe mici vasculare şi alte modificări vasculare (eritem al mucoasei bucale, eritem palmar), epistaxis şi sângerări gingivale, subicter conjunctival permanent, urinele închise la culoare şi în cantitate redusă, ficatul este mărit, iar consistenţa lui este crescută, uneori dură, splina este aproape constant mărită, starea generală este
alterată, stările subfebrile sunt frecvente etc.
Hepatitele cronice agresive. Evoluție
Evoluţia hepatitelor cronice agresive este frecvent progresivă, spre forme agravate de boală sau spre ciroză, în 2-5 ani de la debutul clinic.
Unii bolnavi, mai ales cei corect trataţi, pot prezenta remisiuni durabile.
După 5 ani de evoluţie supravieţuiesc numai 50% din bolnavi, iar după 10 ani numai 20%.
Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.
Tratamentul hepatitelor cronice
Tratamentul hepatitelor cronice este igieno-dietetic şi medicamentos.
Tratamentul igieno-dietetic al hepatitelor cronice
Tratamentul igieno-dietetic. Se recomandă o alimentaţie echilibrată, normocalorică, bogată în proteine animale, vitamine şi glucide.
Carnea de vită, pasăre sau peşte (150-200 g/zi), brânza proaspătă de vacă, urda sau caşul (50-100 g/zi), laptele şi iaurtul (300-400 ml/zi), ouăle fierte moi (4-5 pe săptămână), furnizează aminoacizii necesari regenerării hepatice.
Fructele verzi, sucurile de fructe, zarzavaturile şi legumele verzi asigură necesarul de vitamine.
Grăsimile vor fi asigurate din uleiuri vegetale (40-60 g/zi).
Se vor evita condimentele (piper, muştar, oţet), alimentele conservate, alimentele greu digestibile (sosuri, rântaşuri, prăjeli, maioneze), varza şi legumele bogate în celuloză şi în special alcoolul.
În hepatitele cronice persistente se recomandă repaus fizic relativ, bolnavul putând face eforturi fizice mici sau moderate.
În schimb, în hepatitele cronice agresive, se recomandă bolnavilor repaus fizic prelungit, asigurat prin concedii medicale de câteva luni sau prin pensionare temporară de 1-2 ani.
Tratamentul medicamentos al hepatitelor cronice
Tratamentul medicamentos este prescris de medic, în funcţie de severitatea leziunilor şi a tulburărilor funcţionale.
Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand);
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!