Hepatita C. Cauze, evoluție și simptome
Hepatita C. Prin anii 1950, profesorul Ştefan Nicolau susţinea existenţa unui tip de hepatită virală rapid evolutivă cirogen (hepatita sclerogenă).
După aceea s-au strâns date care pledau pentru existenţa unui tip de hepatită virală denumită provizoriu hepatita de tip C sau hepatita „non-A, non-B”, al cărui virus este responsabil de o proporţie importantă a hepatitelor posttransfuzionale, precum şi de unele cazuri de hepatită virală care nu se încadrează nici în tipul A, nici în tipul B.
Concepţia şcolii româneşti de virusologie, care susţinuse existenţa mai multor tipuri de hepatită virală, a fost confirmată în anul 1988, când a fost identificat virusul hepatitei C.
Hepatita C. Cauze, evoluție și simptome
Sursa de infecţie a hepatitei C este omul bolnav (cu forme clinic manifeste sau nu de hepatită acută sau cronică, ciroză), dar şi purtătorii asimptomatici de virus.
Calea de transmitere a hepatitei C nu poate fi reconstituită în toate cazurile, aproximativ jumătate rămânând neelucidate.
Teoretic, se poate transmite prin transfuzii de sânge, prin instrumentar infectat şi nesterilizat şi prin contact sexual
Perioada de incubație a hepatitei C este în medie de 6-9 săptămâni, cu variaţii de la 2 la 23 de săptămâni.
Simptomele şi evoluţia hepatitei C se apropie mai mult de hepatita B prin severitate şt durată.
Caracteristică este tendinţa evolutivă către persistenţa infecţiei şi cronicizare în peste 50% dintre cazuri.
Nu există imunitate încrucişată cu hepatita A sau B.
Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand);
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!