Ce trebuie să știi despre icter?

icterIcterul este o îngălbenire a pielii și a ochilor determinată de acumularea bilirubinei în sânge. Bilirubina este o substanță galbenă-brună, care rezultă din descompunerea globulelor roșii vechi. Este un deșeu care nu este eliminat din sânge de ficat, așa cum ar trebui.

Când bilirubina revine în sânge, se produce o îngălbenire a pielii și a albului ochilor. Urina poate fi mai închisă la culoare decât de obicei, în vreme ce scaunul este mai deschis la culoare.

Icterul poate fi însoțit de edem (retenție de lichide), oboseală, mâncărime generalizată, greață, iritații ale pielii și vomă.

Icterul nu este o boală în sine, ci semnul uneia dintre multele boli de sânge sau de ficat. Printre situațiile care cauzează icterul sunt ciroza ficatului, anemia pernicioasă, hepatita și hemoliza (distrugerea anormală a globulelor roșii).

Icterul poate fi semnul unei obstrucții în fluxul bilei, de la ficat prin canalele biliare spre colecist și apoi spre tractul intestinal. Dacă orice parte a tractului biliar este obstruată dintr-un motiv oarecare, bila (care conține bilirubină) se întoarce din nou în fluxul sangvin în loc să intre în sistemul digestiv, producând icterul.

Ocazional, icterul este cauzat de o formă de infecție parazitară, cum sunt tenia și anchilostomul ori de o mușcătură de purice sau de țânțar purtător de infecții bacteriene, virale sau parazitare. Poate fi cauzat și de tumori, o piatră la colecist sau inflamație.

Unele grade de icter sunt obișnuite la nou-născuți, mai ales la prematuri, și nu sunt considerate grave. Apar pentru că ficatul nou-născutului are o capacitate limitată de procesare a bilirubinei și, în majoritatea cazurilor, se rezolvă de la sine.

Icter. Recomandări

  • Timp de o săptămână mâncați numai zarzavaturi și fructe crude. Țineți apoi o dietă cu 75% alimente crude timp de o lună. în această perioadă faceți zilnic clismă cu zeamă de lămâie.
  • Folosiți coriandru și turmeric la gătit. Curăță bine ficatul.
  • Beți sucuri de lămâie cu apă, de sfeclă și sfeclă verde și extract de păpădie sau ridiche neagră. Toate sunt bune pentru refacerea și curățarea ficatului.
  • Nu consumați niciodată pește crud sau care nu e bine făcut. Aceeași recomandare se aplică pentru orice alt fel de carne. Toți peștii cruzi prezintă riscul de infecție cu bacterii, paraziți și virusuri.
  • Nu consumați nici un fel de alcool. Alcoolul exercită stres puternic asupra ficatului, ceea ce poate agrava starea.

Icter. Observații

  • Dacă icterul este rezultatul unei tumori sau al unei pietre la colecist, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru rezolvarea problemei.
  • Pentru a afla care este cauza icterului, medicul poate face teste de sânge, biopsia ficatului sau scanarea ficatului cu ultrasunete.

Sursa: ,,Nutriție și biotratamente de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa aceasta lucrare de aici: link-3.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *