Cordul pulmonar cronic. Cauze, evoluție, tratament
Cordul pulmonar cronic este definit ca hipertrofia ventriculului drept apărută din cauza unor boli ale plămânilor sau ale vaselor pulmonare.
Ventriculul drept trimite conținutul său de sânge în artera pulmonară și apoi prin arteriole și capilare, acesta ajunge la alveolele pulmonare, unde elimină bioxidul de carbon și se oxigenează.
În cazul unor boli pulmonare are loc o creștere a rezistenței arteriolelor (un adevărat baraj), care duce la hipertensiune în circulația pulmonară, suprasolicitând ventriculul drept, care la început se va hipertrofia și apoi va ceda (dilata).
Cordul pulmonar cronic se întâlnește din ce în ce mai des, datorită frecvenței bolilor pulmonare cronice care îl produc. În Anglia de exemplu, 30% din insuficiențele cardiace se datorează cordului pulmonar cronic.
Bărbații sunt afectați de această boală mai frecvent decât femeile, deoarece fac mai frecvent bronșită cronică și emfizem pulmonar.
Cordul pulmonar cronic. Cauze
În aproximativ 70% din cazuri, cauzele cordului pulmonar cronic sunt: bronhopneumopatia cronică obstructivă (bronșita cronică și emfizemul pulmonar), astmul infecțios cronic și bronșiectaziile difuze.
Alte cauze ale cordului pulmonar cronic: cifoscolioza, obezitatea gigantă, simfize pleurale extinse etc.
Cordul pulmonar cronic. Simptome
La început sunt prezente simptomele bolii care au generat cordul pulmonar cronic.
În aproximativ 70% din cazuri întâlnim simptomele bronhopneumopatiei cronice obstructive. Bolnavii sunt de regulăfumători, sunt tușitori cronici, cu spută mucoasă sau mucopurulentă, survenind mai ales în anotimpurile reci sau umede sau după infecții virobacteriene; dispneea, apare la început după eforturi, apoi devine manifestă și în repaus, cianoză.
În faza de cord pulmonar cronic (insuficiență ventriculară dreaptă), coexistă semnele insuficienței respiratorii cu cele ale insuficienței cardiace drepte: edeme, hepatomegalie, cianoză etc.
Cordul pulmonar cronic. Evoluție și prevenire
De regulă, evoluția bolilor cronice bronhopulmonare care determină cordul pulmonar cronic este lungă și progresivă, încât, în cele mai multe cazuri, de la primele simptome ale afecțiunii respiratorii cronice și până la apariția bolii, se scurg 15-30 de ani.
Profilaxia constă în tratamentul corect și timpuriu a cauzelor care pot conduce la apariția cordului pulmonar cronic.
Cordul pulmonar cronic. Tratament
În stadiul de cord pulmonar cronic compensat, tratamentul se adresează bolii pulmonare cauzale. Cum la aproximativ 70% dintre bolnavi cauza o reprezintă bronhopneumopatia cronică obstructivă, tratarea corectă a acesteia reprezintă un mod de a realiza profilaxia cordului pulmonar cronic, iar la cei cu cord pulmonar cronic deja instalat de a împiedica agravarea sa.
Combarea episoadelor de acutizare se realizează cu antibiotice (tetraciclină, amoxicilină, ampicilină) administrate 7-10 zile.
Pentru acțiunea lor antiinflamatoare, antisecretoare și antibronhospastică, sunt indicați corticosteroizii (prednison).
În toate cazurile în care boala evoluează cu bronhospasm, sunt indicate bronhodilatatoarele (salbutamol, fenoterol etc.).
Pentru fluidizarea secrețiilor bronșice se recomandă hidratarea corectă a bolnavului.
Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!