Infertilitatea la bărbați și femei. Recomandări

Infertilitatea-bărbați-femeiInfertilitatea este, de obicei, definită ca nereușita de a concepe după un an sau mai mult de activitate sexuală regulată în timpul ovulației. Poate fi definită și ca incapacitatea de a duce sarcina până la termen. Ovulația, fertilizarea și călătoria ovulului fecundat prin trompa falopiană (trompa uterină) și, în cele din urmă, în uter este un proces foarte complicat. Multe lucruri trebuie să se armonizeze perfect pentru ca femeia să rămână însărcinată.

În 40% dintre cuplurile infertile, problemele care afectează partenerul mascul sunt fie parțial, fie în întregime cauza infertilității.

Pentru bărbați, infertilitatea este, cel mai adesea, rezultatul unei cantități prea mici de spermă sau al unei anomalii anatomice.

O mulțime de factori pot duce la o cantitate mică de spermă, incluzând consumul de alcool, tulburări endocrine, expunere la toxine, radiații sau căldură excesivă, boli acute recente sau febră prelungită, răni testiculare și, foarte rar, deteriorare a testiculelor din cauza oreionului.

Varicocelii, inflamarea venelor care irigă testiculele, pot duce la infertilitatea la bărbat din cauză că venele nu mai reglează normal temperatura testiculelor și asta afectează negativ sperma.

Pentru femei, cea mai obișnuită cauză a infertilității este insuficiența ovulației sau blocaje ale trompelor uterine, endometrioza și fibroza uterină. Unele femei fac anticorpi la sperma partenerului, devenind alergice la ea.

Chlamydia, o boală cu transmitere sexuală, duce la multe cazuri de infertilitate.

Pot contribui la infertilitate și cauze psihice cum sunt stresul sau teama de a fi părinte, deși stresul este, de obicei, rezultatul infertilității, nu cauza ei.

Circa 41% dintre cazurile de infertilitate se datorează anomaliilor spermei. Cele mai curente cauze ale infertilității cuplurilor sunt următoarele:
• Femeia are endometrioză.
• Bărbatul are sperma anormală, concentrație mică de spermatozoizi în spermă sau disfuncții erectile.
• Trompele uterine ale femeii sunt înfundate.
• Ovulația este rară sau neregulată.
• Cuplul nu poate avea contact sexual complet.
• Mucoasa cervicală atacă și omoară sperma.
• Femeia nu fabrică destul progesteron ca să poarte copilul până la termen.
• Femeia are mai mult de 34 de ani (fertilitatea scade rapid după această varsta).
• Unul dintre membrii cuplului mănâncă necorespunzător sau este prea stresat.

Adesea, există mai multe cauze ale infertilității și în aproximativ 20% dintre cazuri nu se poate găsi nimic care să pară că inhibă concepția.

AUTOTEST DE OVULATIE

Dacă vreți, să rămâneți însărcinată, există un număr de teste care se găsesc pe piață și care vă pot ajuta să determinați cea mai bună perioadă de a concepe. Aceste teste determină perioada ovulației detectând eliberarea hormonului luteinizant (LH), care declanșează eliberarea ovulului.

O bandă tratată chimic detectează LH în proba de urină. Dacă hormonul a fost eliberat, banda își schimbă culoarea.

După rezultatul pozitiv, ovulația are loc după 12-36 de ore. Testul nu este sută la sută sigur.

Infertilitatea la bărbați și femei. Recomandări

 • Evitați alcoolul; reduce cantitatea de spermă și poate împiedica fixarea oului la femei.
 • Evitați spălăturile vaginale, se pare că reduc fertilitatea.
 • Nu luați nici un medicament cu excepția celor recomandate de medic. Informați medicul dacă doriți să aveți un copil. Va putea să vă spună dacă medicamentele pe care le luați pot inhiba concepția sau pot fi periculoase
  pentru fat.
 • Nu fumați și evitați fumatul pasiv.
 • Dieta echilibrată este importantă. Nu consumați grăsimi animale, alimente prăjite, zahăr sau alimente nesănătoase. Mâncați semințe de dovleac, polen sau lăptișor de matcă.
  Precauții: Polenul poate da reacții alergice. Începeți cu o cantitate mică și renunțați dacă apar iritații, răgușeală, disconfort sau orice alt simptom.
 • Unii lubrifianți artificiali pot împiedica sperma să ajungă la cervix. Saliva poate, și ea, afecta negativ spermatozoizii.,
 • Faceți investigații pentru ca ovulația să nu fie afectată de metale grele.
  O analiză a părului poate evidenția intoxicația cu metale grele.
 • Infertilitatea este stresantă, dar faceți totul ca să reduceți stresul din viată. Învățați tehnici care să vă ajute să controlați situațiile stresante pe care nu le puteți evita.

Sursa: ,,Nutriție și biotratamente, de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *