Emfizemul pulmonar. Cauze, simptome, evoluție, tratament

emfizem-pulmonarEmfizemul pulmonar este o boală cu evoluţie cronică, caracterizată anatomic prin mărirea de volum a cavităţilor aeriene ale ambilor plămâni, cu alterarea ţesutului elastic şi structurii alveolelor (prin dilataţia sau distrugerea pereţilor alveolari), având drept consecinţă tulburări care privesc atât împrospătarea aerului din plămâni, care este insuficientă, cât şi schimburile gazoase dintre aerul atmosferic şi sânge, care este insuficient oxigenat.

Emfizemul pulmonar: cauze

Dintre cauzele care pot duce la apariţia emfizemului pulmonar, amintim: bronşita cronică, astmul bronşic, tuberculoza pulmonară, fragilitatea constituţională a ţesutului pulmonar, vârsta (apare mai frecvent după 50 de ani), fumatul, atmosfera poluată etc.

Emfizemul pulmonar: simptome

Principalele simptome ale emfizemului pulmonar sunt dispneea şi tusea.

La început, dispneea lipseşte în repaus, dar apare după eforturi – uneori mici – pentru ca mai târziu să apară şi în repaus.

Cu timpul dispneea devine tot mai accentuată, încât provoacă dispnee chiar şi efortul vorbitului, bolnavul neavand forța necesară nici pentru a stinge o lumanare.

Tusea este de obicei uscată, persistentă şi obositoare, prezenţa unei expectoraţii mucopurulente fiind dependentă de afecţiunea de bază (bronşită cronică, bronşiectazie etc.).

Adesea aspectul bolnavului este caracteristic. El prezintă un torace dilatat, de forma unui butoi, imobil, părând că este fixat în stare de inspiraţie permanentă.

Gâtul pare scurtat.

Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.

Emfizemul pulmonar: evoluție

Evoluţia enfizemului pulmonar este cronică, cu durată de ani sau zeci de ani şi are caracter progresiv.

Emfizemul pulmonar: tratament

Tratamentul enfizemului pulmonar este mai mult etiologic (combaterea cauzelor): tratarea bronşitei cronice, a astmului bronşic, a focarelor de infecţie faringiene, sinuzale, care pot întreţine infecţia bronşică.

Se va suprima fumatul şi se va evita atmosfera poluată (praf, pulberi etc.), frigul şi umezeala.

Se recomandă gimnastică respiratorie (mişcări expiratorii lente) şi cure periodice de tratament balneo-climatic în staţiunile Govora, Slănic-Moldova, Vatra-Domei.

Vindecarea emfizemului pulmonar nu este posibilă.

Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *