Insuficiența respiratorie acută. Insuficiența respiratorie cronică
Insuficiența respiratorie constă în incapacitatea plămânilor de a face față schimburilor normale de gaze respiratorii, la nivelul membranei alveolo-capilare, în condiții de repaus și de efort.
Insuficiența respiratorie poate să fie acută și cronică.
Insuficiența respiratorie acută
Prin insuficiență respiratorie acută se înțelege incapacitatea plămânilor de a asigura, la un moment dat, oxigenarea adecvată și epurarea de bioxid de carbon a sângelui. Se poate instala brusc sau pe fondul unei insuficiențe respiratorii cronice, prin agravarea factorilor cauzali.
Etiologia (cauzele) insuficienței respiratorii acute este variată. Dintre numeroasele cauze care pot produce insuficiența respiratorie acută amintim:
- procese și accidente obstructive ale căilor aeriene superioare: corpi străini endotraheali și bronșici; spasm și edem al glotei; aspirarea de sânge (hemoptizie), apă (înec) și secreții (în come); obstrucția completă a căilor aeriene (strangulare).
- boli nervoase de origine centrală sau periferică: encefalite, tumori, tetanos, spasmofilie, electrocutare, deprimarea centrului respirator prin morfină și barbiturice.
- aer viciat prin CO2, gaze industriale; scăderea O2 (la altitudine).
- pneumotoraxul sufocant, emboliile pulmonare masive, revărsate pleurale masive bilaterale, edemul pulmonar, accidente vasculare cerebrale, traumatismele craniene.
Simptome: dispnee, cianoză, puls accelerat, hipertensiune arterială, sudorație abundentă, cefalee (mai ales la deșteptare), agitație psihomotorie, insomnie nocturnă, obnubilare, somnolență și apoi comă în cazurile grave.
Întrucât insuficiența respiratorie acută este o urgență medicală, bolnavul trebuie spitalizat de urgență.
Insuficiența respiratorie cronică
Insuficiența respiratorie cronică este o insuficiență respiratorie permanentă și constă în imposibilitatea mecanismelor care alcătuiesc actul respirator de a duce la o oxigenare normală a sângelui venos, atât în condițiile vieții obișnuite cât și în repaus.
Frecvența acestei afecțiuni este în creștere.
Etiologie. Dintre cauzele care pot produce boala, amintim: astmul bronșic, emfizemul pulmonar, bronșita cronică, bronșiectazii, tuberculoza, fibroze pulmonare difuze, sechele pleurale întinse, bronhopneumonii etc.
Simptome. Dispneea apare la început numai după eforturi fizice, pentru ca în stadiile mai avansate ale bolii să fie prezentă și în repaus. Cianoza (colorație albăstruie a pielii și mucoaselor), prezentă în stadiile mai avansate, se observă mai întâi la nivelul mucoaselor (buze) și apoi la obraji, nas, pavilionul urechilor și la extremitățile degetelor și unghiilor.
Alte simptome: cefalee, insomnii, anxietate etc.
Evoluția insuficienței respiratorii cronice poate fi multă vreme staționară, dar infecțiile bronhopulmonare supraadăugate agravează tabloul clinic al bolii.
Prognosticul bolii depinde de afecțiunea care a determinat apariția insuficienței respiratorii cronice. În final, insuficiența respiratorie se complică cu insuficiență circulatorie (cord pulmonar).
Tratamentul insuficienței respiratorii cronice urmărește înlăturarea sau cel puțin ameliorarea bolii care a generat insuficiența. Vor fi tratate infecțiile bronhopulmonare acute și cronice, precum și afecțiunile extrapulmonare generatoare de insuficiență respiratorie cronică (obezitate, deformații toracice etc.).
Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!