Astm bronșic. Cauze și simptome
Astmul bronşic este o boală pe care o putem întâlni la orice vârstă şi se caracterizează prin crize de dispnee expiratorie (greutate în expiraţie), cu durată şi severitate variabilă, care se datorează spasmului (contracţiei) musculaturii netede din pereţii tractului bronşic, edemului mucoasei bronşice şi hipersecreţiei de mucus.
Incidenţa astmului bronşic variază între 1-4%, este distribuit egal la bărbaţi şi femei şi este întâlnit la toate vârstele.
Astm bronșic: cauze
Principalele cauze ale astmului bronşic sunt alergia şi infecţia.
În astmul alergic, alergenii sunt reprezentanţi de: praful de casă, polen, mucegaiuri, faină de grâu, peri de animale domestice, pene de păsări etc.; alergeni alimentari: ouă, came, lapte, peşte etc.; alergeni medicamentoşi: aspirină, penicilină etc.
Teste intradermice pot pune în evidenţă care este alergenul cauzal.
În astmul infecţios, rol în declanşarea bronhospasmului îl are infecţia căilor respiratorii.
Crizele de astm bronşic mai pot fi provocate de agenţi meteorologici (vânt, ceaţă, soare, umezeală etc.), tulburări hormonale (crize de astm apărute în perioada premenstruală sau în menopauză), factorul psihic (frica, emoţia).
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
Astm bronșic: simptome
Criza de astm bronşic apare brusc, atât în timpul zilei, dar mai ales în cursul nopţii, fiind precedată uneori de strănut, secreţie nazală, lăcrimare etc.
Bolnavul este trezit din somn de senzaţia de sufocare şi anxietate, este agitat, cu faţa acoperită de sudori şi în dorinţa de a găsi mai mult aer, deschide fereastra.
Respiraţia bolnavului de astm bronșic devine şuierătoare (wheezing), cu expiraţia prelungită, dificilă şi inspiraţia scurtă.
Bolnavul de astm bronșic este bradipneic (ritmul respirator este încetinit).
Tusea, constantă, iniţial uscată, este însoţită la sfârşitul crizei de o expectoraţie albicioasă, vâscoasă şi în cantitate mică.
Criza de astm poate dura de la 15 minute la 2-3 ore.
Între crizele de astm se intercalează perioade variabile de acalmie.
Astmul bronşic are o evoluţie lungă, presărată cu crize separate între ele prin perioade variabile de luni sau ani, în care bolnavul nu acuză nici o suferinţă.
Astmul bronşic se poate vindeca spontan sau după tratament, se poate ameliora sau se poate agrava prin infecţie bronşică.
În afară de astmul bronşic descris, în care crizele sunt izolate, există şi alte forme de astm, dintre care amintim starea de rău astmatic, în care dispneea gravă permanentizată poate dura mai multe zile, punând în pericol viaţa bolnavului, dacă acesta nu este internat de urgenţă în spital.
Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.
Întrucât dispneea şi tusea sunt întâlnite şi în alte boli, pentru stabilirea diagnosticului va fi chemat medicul.
În timpul crizei de astm, până la sosirea medicului, se vor da bolnavului bronhodilatatoare (miofilin, salbutamol etc.), urmând ca medicul să prescrie tratamentul în scopul prevenirii crizelor de astm.
Important este să înlăturăm cauzele care pot declanşa criza de astm.
Pentru aceasta, trebuie să suprimăm contactul bolnavului de astm bronșic cu alergenul cauzal (dacă îl cunoaştem): alergeni alimentari, medicamentoşi, despre care am vorbit.
Uneori acest lucru nu este posibil pentru o categorie de alergeni (polen, praf de cameră etc.).
Astmaticul va evita traumele psiho-emoţionale, expunerea la praf, fum, ceaţă, vânt, atmosferă poluată etc.
Fumatul este interzis.
Se vor trata factorii de întreţinere şi de agravare a bolii: afecţiunile căilor respiratorii (amigdalite, sinuzite), boli digestive (colecistite, litiază biliară etc.) şi se vor corecta tulburările hormonale.
Se recomandă tratament balneo-climatic în staţiunile Govora, Slănic-Prahova, Tg. Ocna şi gimnastică respiratorie.
Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!