Ce trebuie să știi despre demență (senilitate)?

Demență (senilitate)Demența (senilitatea) a fost considerată o consecință inevitabilă a îmbătrânirii. Totuși, se știe acum că este o boală de degenerare fizică rezultând din pierderea de celule ale creierului.

Funcția creierului sau unele aspecte ale funcției creierului scad până când apare carența mentală. Uitarea, frica, depresia, agitația, dificultatea de a asimila informații noi, absența răspunsurilor emoționale normale și capacitatea de a-și reaminti lucruri întâmplate cu ani înainte, dar și incapacitatea de a și le aminti pe cele întâmplate cu câteva minute înainte sunt tipice.

Alte semne includ schimbări bruște de dispoziție, gelozie, paranoia, frustrare, mânie, insensibilitate la sentimentele altora, frică de singurătate, conversație repetitivă, incapacitate de a lua decizii sau a duce la bun sfârșit un lucru, lipsă de capacități de estimare a timpului, stocare a lucrurilor, incapacitate de a recunoaște persoanele și neglijare a propriei curățenii. în general, boala se înrăutățește progresiv.

Printre complicațiile care pot apărea trebuie incluse rănirile (în pricipal, din cauza căderilor), nutriția necorespunzătoare, constipația și tot felul de infecții.

Demența poate fi produsă de câteva boli care afectează activitatea cerebrală, printre care alcoolismul, boala Alzheimer, insuficiența renală sau hepatică, hipotiroidismul, scleroza multiplă, SIDA sau diabetul, ca să numim doar câteva. Poate fi rezultatul deficiențelor de nutriție, în special carențelor de vitamina B1 (tiamină), B3 (niacin), B6 (piridoxină) și B12. În conformitate cu un studiu din 2002, persoanele în vârstă care au anomalii ale mersului par a fi mai susceptibile să aibă demențe de tip vascular sau non-Alzheimer. Este un semnal timpuriu de alarmă deoarece aceste persoane sunt de trei ori și jumătate mai susceptibile să dezvolte dementă comparativ cu cele care nu au probleme la mers. Medicația pentru tensiune arterială, schimbările în regimul alimentar și terapia nutrițională prescrise în scopul de a scădea riscul de atac cerebral ar putea fi de ajutor.

Multe persoane diagnosticate ca senile suferă, în realitate, ce pseudodemență — simptome care seamănă cu demența, dar sunt de fapt cauzate de depresie, surditate, tumori cerebrale, probleme tiroidiene, hepatice sau renale, de folosire a anumitor medicamente sau de alte boli. O examinare minuțioasă medicală și psihologică de către un medic, de preferat un specialist în domeniu, este necesară pentru un diagnostic corect.

Demență (senilitate). Recomandări

– Păstrați un regim alimentar format din 50 până la 75% alimente crude, împreună cu semințe, cereale și pâine integrală, nuci neprelucrate, iaurt cu conținut scăzut în grăsime și produse fermentate. Mâncați zilnic șvaițer, orez brun și multe produse cu fibre.

– Beți foarte multe lichide, chiar dacă nu vă este sete. Pe măsură ce îmbătrâniți „sistemul de reglare a setei“ nu mai lucrează așa de bine.

– Asigurați-vă că aveți scaun zilnic. Tărâțele de ovăz, orezul brun și o dietă bogată în fibre sunt importante. Pot fi necesare clismele.

– Faceți mișcare. Exercițiile fizice, plimbările, activitatea intelectuală și practicarea lucrurilor care vă fac plăcere sunt importante. Căutați companie și noi experiențe. Unele persoane se retrag și rămân închise în sine pe măsură ce îmbătrânesc, pentru că pare mai ușor și/sau mai prudent, dar aceasta poate duce la singurătate și depresie. Dacă a ieși în lume este o problemă, cumpărați și învățați să folosiți un computer. Există un număr de servicii online speciale făcute pentru persoane în vârstă, care pot fi folosite ca sursă de companie și de informații.

– Protejați-vă de răniri la cap prin purtarea centurilor de siguranță și a căștilor de protecție când participați la activități cum sunt mersul pe bicicletă.

– Faceți un examen medical complet pentru a elimina posibilitatea unei boli de bază de la care să provină simptomele.

Demență (senilitate). Observații

– Pentru a diagnostica precis demența senilă, medicul trebuie informat amănunțit despre simptome – exact cum sunt, cât de des apar și în ce circumstanțe și alți factori care au fost observați că îmbunătățesc sau înrăutățesc simptomele. Medicul va trebui să știe despre orice afecțiune medicală aveți și ce tip de medicație (prescrisă sau nu) și suplimente luați, căci ele pot afecta memoria. Pentru a elimina alte afecțiuni, doctorul poate face o serie de teste, incluzând analize de sânge, teste de memorie, o electrocardiogramă (EKG) pentru măsurarea activității inimii, o electro­encefalogramă (EEG) pentru măsurarea undelor creierului, scanări ale creierului și/sau puncție lombară.

– Nu există vindecare pentru cele mai multe tipuri de demență. Adesea tratamentul are ca scop să țină sub control accesele de furie, depresia, halucinațiile și alte simptome care sunt rezultatul acestei boli. Ar putea fi recomandate antidepresivele și tranchilizantele.

– Dovezile sugerează că multe cazuri de demență senilă ar putea fi prevenite prin măsuri de tipul celor pentru reducerea riscului de atac cerebral – eliminarea fumatului, controlul tensiunii, folosirea unei terapii cu chelați pentru a elimina metalele toxice din corp, utilizarea unei diete corecte și suplimentele nutritive.

– În cele din urmă, o persoană cu demență nu este capabilă să trăiască independent și adesea are nevoie de îngrijire profesională.

– Sentimentul de izolare, singurătatea, frustrarea, mânia, oboseala și pierderea vieții în societate însoțesc adesea această boală, toate fiind sentimente copleșitoare. Cât mai mult timp petrecut cu membrii familiei și cu prietenii și îngrijirea psihiatrică pot ușura aceste sentimente.

– Fumatul crește riscul de demență.

– Persoanele cu arterioscleroză și hipertensiune sunt expuse unui risc mai ridicat de a deveni senili.

– Alergiile alimentare pot produce simptome mentale și fizice.

– Metalele toxice din corp pot produce simptome similare cu acelea ale senilității. Analiza părului poate arăta dacă organismul suferă deteriorări din cauza prezenței metalelor ca aluminiul și plumbul la niveluri toxice.

Sursa: ,,Nutriție și biotratamente de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-3.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *