Tot ce trebuie să știi despre rinite

RinitaRinitele sunt inflamații ale mucoasei nazale. După evoluție se disting rinite acute și rinite cronice.

Rinita acută banală (guturaiul, coriza, rinita epidemică)

Rinita acută banală (guturaiul, coriza, rinita epidemică) este cea mai răspândită formă de inflamație acută a mucoasei nazale.

Contagiozitatea bolii este mare, transmiterea putându-se face di­rect (aerogen) prin intermediul picăturilor Pflügge împrăștiate de orice persoană care tușește, strănută sau vorbește, sau indirect, prin obiecte proaspăt contaminate cu virus (batiste). Poarta de intrare a infecției este mucoasa nazală.

Cauze. Boala este inițial virală. După agresiunea virală, flora microbiană obișnuită a foselor nazale devine uneori virulentă și transformă rinita acută banală într-o rinită mucopurulentă.

Simptome. După o incubație de câteva ore până la 1-3 zile, boala debutează cu strănuturi, secreții apoase nazale (rinoree), obstrucție nazală, frisoane, cefalee, curbatură. În stadiul următor, datorită supraadăugării infecției microbiene, secrețiile nazale devin mucopurulente, iar semnele generale scad în intensitate. După 5-10 zile, boala evoluează de cele mai multe ori spre o vindecare completă. Uneori pot să apară complicații ca: otită medie acută, sinuzită acută, laringo-traheo-bronșită.

Tratament: restrângerea activității în faza acută a bolii, repaus la pat, la căldură, alimentație normală bogată în vitamina C, băuturi calde (supe, ceaiuri). Pentru diminuarea obstrucției nazale și reducerea secrețiilor naz­ale, se recomandă vasoconstrictoare: rinofug, fedrocaină, bixtonim. Se recomandă administrarea de antihistaminice (claritine). Starea febrilă va fi combătută prin antitermice (aspirină, piramidon), Antibioticele se folosesc numai dacă apar complicații laringo-traheo-bronșice.

Rinita acută banală a copilului

Rinita acută banală a copilului (coriza sau guturaiul) este boala cea mai frecventă a copilăriei,

Cauza determinantă a bolii sunt virusurile și exacerbarea florei saprofite a foselor nazale, dar rolul principal în producerea bolii îl joaca facto­rii care produc această exacerbare și anume: frigul (în special la picioare) și diferențele bruște de temperatură, umezeala, atmosfera impură, supraa­glomerarea, obstacolele în respirația nazală (vegetațiile adenoide, deviația de sept etc.) și rezistența scăzută a organismului.

Simptome. Boala începe prin senzația de frig și de curbatură, stare subfebrilă, anorexie, strănuturi repetate, senzația de gâdilătură în nas, rinoree (la început seroasă și apoi mucopurulentă), obstrucție nazală, sforăit, lăcrimare și tuse. După câteva zile starea generală a copilului se ameliorează, evoluția bolii făcându-se de cele mai multe ori spre vinde­care, care survine în 5-7 zile. Uneori însă, datorită lipsei tratamentului și persistenței cauzelor favorizante, rinita acută a copilului se poate complica cu: otită medie, amigdalită, sinuzită etc.

Tratamentul rinitei acute banale a copilului urmărește restabilirea permeabilității nazale (aplicarea sub formă de instilații, pulverizații sau aerosoli a unor substanțe vasoconstrictoare), combaterea stării febrile (aspirină, piramidon, nurofen), și prevenirea cronicizării și a complicațiilor (repaus la pat în perioada febrilă, tonificarea organismului copilului cu vi­taminele C și B complex, ceaiuri calde cu lămâie și lapte cald cu miere și regim alimentar ușor).

Rinita acută a nou-născutului și sugarului

Rinita acută a nou-născutului și sugarului are în general o evoluție mai gravă, datorită lipsei de imunitate a copilului.

La sugar și la copilul nou născut, rinita acută poate evolua sub două forme clinice: forma simplă, care durează câteva zile și care se manifestă doar prin obstrucție și hidroree nazală, și o formă gravă, care împiedică oxigenarea și alimentația. Sugarul este febril, agitat, face eforturi să sugă, se congestionează, se cianozează, lasă sânul ca să poată respira. Apar
complicații bronho-pulmonare, care, alături de starea de inaniție și oboseala a sugarului, pot cauza moartea acestuia.

Tratament. Înaintea fiecărui supt vor fi aspirate cu para de cauciuc secrețiile nazale. Se vor instila în nas picături de ser fiziologic călduț. Se vor administra de asemenea antitermice.

Rinita cronică catarală simplă

Rinita cronică catarală simplă, este o inflamație catarală a mucoa­sei nazale, însoțită de rinoree importantă și obstrucție nazală. Boala este întreținută de infecțiile de vecinătate (sinuzite, amigdalite ctc.). Infecțiile sunt favorizate de obstrucția nazală cronică, de iritația cronică produsă de praf, pulberi, tutun, atmosfera poluată, schimbările bruște de temperatură, deviația septului nazal, excesul de glucide și deficitul de vitamine din alimente.

În copilărie, rinita catarală continuă de cele mai multe ori o boală contagioasă (gripă, rujeolă etc.).

Simptomele rinitei cronice simple sunt: obstrucție nazală, secreție nazală care este permanentă sau intermitentă (întreruptă de scurte perioade de liniște sau nas uscat). Secreția nazală are tendință la scurgere în rinofaringe și în faringe, este variabilă cantitativ, Ia început mucoasă și apoi purulentă. Bolnavul mai acuză cefalee și anosmie pasageră.

Prin evoluția sa îndelungată, această formă de rinită poate să producă complicații rino-bronșitice.

Tratamentul general se adresează factorilor favorizanți și predispozanți (atmosfera poluată, pulberi, tutun etc.). Tratamentul local constă în dega­jarea secrețiilor din fosele nazale prin aspirarea secrețiilor, spălaturi nazale cu ser fiziologic, instilații dezinfectante cu soluție de colargol 2%, instilații cu vasoconstrictoare (bixtonim, fedrocaină).

Se va acționa concomitent asupra terenului predispozant al bolnavului prin vitaminoterapie, cure heliomarine etc.

Rinita cronică hipertrofică

Rinita cronică hipertrofică este de obicei o etapă evolutivă a rinitei cronice simple mucopurulente. Iritațiile locale, praful, tutunul, gazele tox­ice etc., favorizează hiperplazia mucoasei nazale.

Simptomul clinic dominant al rinitei cronice hipertrofice este obstrucția nazală. Aceasta este intermitenta, bilaterală, în balanța, alternativă (rinită în basculă”), blocajul nazal fiind cu precădere în fosa situată decliv.

Tratamentul este cel indicat la rinita cronica catarală simplă (vasoconstrictoare și dezinfectante).

Când obstrucția nazală este importantă, se recomandă galvanocauterizarea sau criocauterizări ale mucoasei cometelor inferioare. Alteori permea­bilitatea fosei se poate realiza numai prin metode chirurgicale.

Rinita cronică atrofică ozenoasă (ozena)

Rinita cronică atrofică ozenoasă (ozena) este o infiamație cronică a mucoasei nazale, care determină o atrofie a mucoasei și a scheletului re­giunii nazo-sinuzale.

Cauzele sunt necunoscute. Opiniile privind etiologia ozenei sunt împărțite. După unii autori, factorul cauzal ar fi lărgirea exagerată a schel­etului foselor nazale, care atrage după sine o atrofie progresivă a mucoa­sei nazale. După alți autori, factorul cauzal este reprezentat de tulburări endocrine, afecțiunea apărând cu frecvență ridicată la femei în perioada de maximă activitate genitală, pentru ca la climax să survină un proces de vindecare spontană. Alții incriminează un determinism microbian. Un factor predispozant incontestabil s-au dovedit a fi condițiile insalubre și pro­miscuitatea mediului.

Indiferent de etiologie, boala se manifestă în două stadii: primul este stadiul de rinitâ purulentă hipertrofică banală care apare la copil (în special la fete) și este rebelă la tratament. În al doilea stadiu are loc apariția trepta­tă, odată cu instalarea pubertății, a unui miros urât, caracteristic. Bolnavul se prezintă la medic nu numai din cauza obstrucției nazale, ci și pentru că este obligat să evite anturajul din cauză că exhală un miros urât.

La început, fetiditatea este percepută și de bolnav (cacosmia subiectivă), dar pe măsura progresiunii atrofiei și a distrugerii formațiunilor senzoriale olfactive, mirosul fetid nu mai este perceput de bolnav, ci numai de anturaj (cacosmie obiectivă). Cacosmia obiectivă pe care o împrăștie bolnavul suferind de ozenă, este rezultatul dezagregării și fermentării secrețiilor crustoase de către bacteriile din flora nazală.

Pe întreaga mucoasă nazală se află cruste ozenoase, care au un aspect verzui-murdar și prezintă un miros fetid, respingător.

Simptomele sunt reprezentate de obstrucție nazală, senzație de uscaciune, cefalee și cacosmie.

Tratamentul medicamentos constă în spălături nazale cu ser fiziologic la temperatura camerei pentru înmuierea și eliminarea crustelor. Crustele care nu se elimină prin spălătură vor fi extrase cu pensa. Asupra calibrului foselor nazale se fac intervenții chirurgicale care strâmtează calibrul fosei. După strâmtarea chirurgicală a foselor nazale crustele dispar.

Rinita atrofică ozenoasă a copiilor

Rinita atrofică ozenoasă a copiilor, este mai frecventă la fete (78,6 % decât la băieți). Debutul bolii se face de obicei în perioada prepubertară (8-10 ani), dar boala poate debuta și la vârste mai mici.

Boala debutează de obicei printr-o rinită catarală mucopurulentă care, netratată la timp, se suprainfectează și duce la atrofia mucoasei cometelor nazale și la apariția crustelor.

Simptome: obstrucție nazală care se instalează progresiv și este asocia­tă cu tulburări olfactive (la început hiposmie, apoi anosmie, însoțite de ca­cosmie subiectivă și obiectivă) și cu o rinoree abundentă, crustoasă.

Evoluția bolii este progresivă. Pot să apară o serie de complicații: sinuzite, otite medii etc.

Profilaxia rinitei cronice ozenoase a copiilor se realizează prin tratarea la timp a rinitelor catarale.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-2.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *