Hipotiroidismul (mixedemul). Cauze, simptome, tratament

Hipotiroidismul-mixedemulHipotiroidismul reprezintă o tulburare produsă prin absența sau insu­ficiența secreției hormonilor tiroidieni. Mixedemul reprezintă o formă se­veră a hipotiroidiei, caracterizat printr-un tablou clinic complex și infiltrat mucoproteic.

După vârsta bolnavului în momentul apariției bolii se diferențiază: a) mixedemul adultului, b) mixedemul congenital și c) mixedemul infantil sau juvenil.

Mixedemul este mai frecvent la femei, raportul fiind de 5-6 femei față de 1 bărbat.

Cauze. Orice factor capabil să vatame tiroida poate face să apară in­suficiența tiroidiană (infecții acute și cronice, carența iodică etc.).

Simptome. Un simptom caracteristic al mixedemului este infiltrația mucoproteică a țesutului subcutanat și submucos (edemul mucos). Fața bol­navului prezintă o înfățișare specifică: tegumentele feții sunt infiltrate (mixedematoase), palide, gălbui, cu aspect de ceară. Fața are o formă rotunji­tă, cu trăsăturile șterse, inexpresivă, piele îngroșată, infiltrația pleoapelor cu reducerea deschizăturii palpebrale, ochii par înfundați și somnoroși, na­sul și buzele sunt îngroșate. Fața mixedematosului a fost comparată cu „lu­na plină”.

Tegumentele trunchiului și membrelor sunt îngroșate, uscate, cu descuamare accentuată, reci, ușor cianotice și cu un colorit gălbui, mai ales la palme și tălpi. Limba este infiltrată, mărită de volum.

Infiltrația mucoproteică nu se limitează numai la față, ci o găsim în ori­ce regiune a corpului. Astfel, edemul mucos apare la ceafa, la abdomen, la membre.

Părul capului este gros, aspru, cade ușor, iar unghiile sunt subțiri și foar­te sfărâmicioase.

Tulburări cardiovasculare: în mod constant există bradicardie (puls 45-60 contracții pe minut) puțin modificată în efort, uneori lichid pericardic, simptome de angină pectorală etc.

Tulburări ale sistemului nervos: diminuarea memoriei și atenției, afec­tivitate redusă etc.                                                                                     .

Tulburări digestive: anorexie, diskinezii biliare etc.

Tulburări sanguine: anemie, scăderea hemoglobinei etc.

Mixedemul congenital reprezintă forma cea mai gravă pentru că bolna­vul devine un infirm și un neadaptat social, dacă nu se începe tratamentul la timp.

Simptome. Tulburările neuropsihice sunt constante și severe. Copiii cu mixedem congenital sunt idioți. Acești copii se mișcă puțin, sunt greoi, dorm mult, sunt leneși. Nu merg decât foarte târziu și cu dificultate. Aten­ția și gândirea sunt reduse. Nu vorbesc sau emit câteva cuvinte stâlcite, da­că nu sunt surzi. Nu înțeleg limbajul vorbit sau mimat, dar recunosc pe cei care îi îngrijesc și le arată afecțiune.

Tulburările de creștere și dezvoltare. Dezvoltarea osoasă este constant întârziată. Întârzierea în creștere începe de la naștere și se accentuează în anii următori. Creșterea anuală este de câțiva milimetri, din care cauză co­pilul rămâne un pitic dizarmonic (fără păstrarea proporțiilor corespunză­toare vârstei bolnavului). Capul rămâne mare în raport cu corpul, gâtul este scurt, abdomenul destins (pântece de batracian), membrele inferioare sunt scurte și groase, încovoiate în paranteză. Configurația feței este caracteris­tică, datorită faptului că nu se dezvoltă și nu se maturizează, păstrând ca­racterele infantile. Capul rămâne mare în raport cu corpul, fruntea este mică, nasul scurt și lat ca la sugari, gura este mare cu buze groase și răsfrânte, iar limba este mare, cu vârful proiectat permanent în orificiul bucal.

Dezvoltarea organelor genitale este întârziată la toate vârstele. Dezvol­tarea dentară este întârziată. Dinții au o culoare gălbuie, sunt dispuși nere­gulat și se cariază repede.

Tegumentele și mucoasele au aspectul celor din mixedemul adultului.

Mixedemul infantili sau juvenil poate să apară la vârste diferite, uneori foarte timpuriu, încât se confundă cu mixedemul congenital. Cel mai frec­vent, mixedemul infantil devine evident clinic spre 3-6 ani. Până la instala­rea insuficienței tiroidiene, copilul se dezvoltă normal, apoi, după o boală infecțioasă sau după o tiroidită (inflamație a glandei tiroide) nediagnosti­cată, încep să apară semnele cunoscute ale mixedemului. Simptomele ce­le mai precoce și caracteristice sunt cele neuropsihice: scăderea memoriei, atenției, somnolență, apoi oprirea în creștere.

Evoluție, prognostic. La cretinul cu mixedem congenital, dacă tratamen­tul începe înainte de vârsta de 4 luni, se obțin vindecări sau ameliorări im­portante. Dacă tratamentul se începe după vârsta de 2 ani, se obțin amelio­rări ale dezvoltării somatice, fără ca deficiența psihică să fie influențată.

Prognosticul mixedemului este relativ benign la adult, dar este cu atât mai întunecat, cu cât apare mai timpuriu la copil.

Tratamentul are caracter substituțiv, deci trebuie administrat în continu­are sau în perioade lungi. Ținând seama că hormonii tiroidieni se acumu­lează, administrarea se face discontinuu, 4-5 zile pe săptămână. Tratamen­tul se face cu tiroidă uscată, sau cu tiroxină sau triiodotironină.

Hipotiroidienilor li se recomandă evitarea vieții sedentare, cultură fizi­că, climatoterapie marină, activitate în aer liber și reducerea sării și grăsi­milor din alimentație.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *