Surditatea adultului
Surditatea nu este de fapt o boală, ci un simptom, care poate fi întâlnit în cele mai diverse afecțiuni auriculare. Surditatea se caracterizează prin scăderea funcției auditive, constituind o infirmitate. O scădere moderată a funcției auditive poartă numele de hipoacuzie, iar dispariția totală a auzului se numește cofoză sau anacuzie.
Surditatea poate fi întâlnită atât în boli ale urechii, cât și în boli ale sistemului nervos (leziuni ale nervului auditiv, leziuni ale scoarței cerebrale). După sediul leziunii, surditatea poate fi: surditate de transmisie, surditate de percepție și surditate mixtă (când leziunea afectează ambele componente ale aparatului auditiv).
Surditatea de transmisie. În acest caz leziunea își are sediul la nivelul aparatului de transmisie (urechea externă și urechea mijlocie). Cauze: malformații, stenoze de conduct, infecții ale conductului auditiv extern, otite medii și sechelele lor etc.
Bolnavul acuză surditate de diferite grade, uni- sau bilaterală, acufene. Evoluția e lentă, progresivă și cu timpul se transformă în surditate mixtă.
Surditatea de percepție este produsă prin leziuni ale urechii interne sau prin leziuni ale căilor nervoase auditive, până la scoarța cerebrală. Cauze: traumatisme, malformații, infecții bacteriene (meningită), leziunea nervului auditiv, tumori (neurinomul de acustic) etc. Bolnavul aude slab vocea de conversație.
Surditatea de tip mixt este întâlnită în boli care afectează atât urechea medie, cât și urechea internă. Boala este mai frecventă la femei, începe în timpul pubertății, este progresivă și se accentuează cu vârsta, graviditatea și alăptarea. Surditatea progresivă este însoțită de zgomote și vertijuri, iar bolnavului i se pare că aude mai bine în mediul zgomotos. Boala are o evoluție progresivă, ajungând la cofoză.
Tratamentul surdității depinde de cauza acestora. Tratamentul este medicamentos și chirurgical.
Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!