Ce trebuie să știi despre seboree?

seboreeSeboreea (sau dermatita seboreică) este caracterizată prin cruste solzoase ale pielii, rezultat al unei afecțiuni a grandelor sebacee (secretoare de grăsime). Seboreea apare, cel mai adesea, pe scalp, față și piept, dar poate apărea și în alte părți ale corpului. Poate fi însoțită (sau nu) de mâncărimi.

Pielea seboreică poate fi gălbuie și/sau grasă, ori uscată și descuamată. Umflăturile mici descuamate pot să se unească, formând plăgi mari sau pete. Dermatita seboreică poate apărea la orice vârstă, dar este mai obișnuită în copilărie („crustele de lapte”) și la o vârstă mijlocie.

Cauza precisă nu se cunoaște, dar ar putea fi legată de deficiențe de nutriție (în special, lipsa de biotin și vitamina A) sau poate fi consecința unei ciuperci microscopice, Pityrosporum ovale, care trăiește, în mod normal, în foliculii părului. Ereditatea și climatul pot, de asemenea, să joace un rol. Dermatita seboreică la adulți, care, în general, afectează scalpul și fața, este adesea asociată cu stresul și cu anxietatea. Printre alți factori asociați cu creșterea riscului de a dezvolta seboree, se află spălarea neregulată, pielea grasă, obezitatea, boala Parkinson, SIDA și alte afecțiuni ale pielii, cum sunt acneea, rozaceea și psoriazisul.

Seboreea (dermatita seboreică). Recomandări

– Mențineți o dietă compusă din 50 până la 70% alimente crude și produse fermentate cum este iaurtul degresat.

– Evitați ciocolata, produsele lactate, faina albă, alimentele prăjite, fructele de mare, nucile și orice conține zahăr.                            ,

– Nu mâncați nici un produs care conține ouă crude. Albușul are niveluri ridicate de avidin, o proteină care se asociază biotinului și împiedică absorbția lui. De asemenea, consumul de ouă crude vă expune riscului de contaminare cu salmonella.

– Dacă se prescriu antibiotice, luați vitamina B complex suplimentar și un supliment cu acidophilus pentru a înlocui bacteriile „prietenoase” distruse de antibiotice.

– Încercați să schimbați produsele pe care le folosiți pentru păr. Alegeți produse fără substanțe chimice.

– Pentru a reduce frecvența și gravitatea erupțiilor, uscați pielea bine după spălare și purtați haine largi făcute din fibre naturale prin care pielea poate „respira”.

– Echinaceea purpurei un preparat homeopatic, poate fi utilizat ca să reducă simptomele.

– Evitați orice unguente obținute la farmacii fără rețetă pentru a trata seboreea. Acestea pot încărca pielea cu grăsime.

– Nu forțați descuamarea sau stoarcerea pielii afectate.

– Evitați folosirea săpunurilor iritante, dar aveți grijă să mențineți zonele afectate curate. Evitați unguentele grase și cremele. Mențineți părul curat și aveți grijă să folosiți un șampon fără grăsime.

– Dacă schimbările în regimul alimentar și suplimentele nutritive nu aduc nici o îmbunătățire, cereți sfatul medicului.

Seboreea (dermatita seboreică). Observații

– Dermatologii prescriu, în general, soluții de curățare conținând un agent care usucă pe bază de sulf și resorcinol, și/sau cremă cu betametazon dipropionat (Diprosone).

– „Crustele de lapte“ pot fi asociate cu alergia la alimente. Pentru copii, controlul alergiilor alimentare și administrarea de biotin suplimentar (dacă există o carență) sunt foarte eficiente. Pentru un copil de peste șase luni, adăugarea vitaminei B complex sub formă lichidă la sucuri este modul cel mai bun de administrare a biotinului necesar. Discutați orice suplimentare nutritivă a copiilor foarte mici cu medicul.

– Absența florei intestinale poate fi responsabilă pentru carența de biotin la bebeluși. Studiile au arătat că tratarea mamei care alăptează și a copilului cu biotin poate avea succes în rezolvarea „crustelor de lapte“. Pentru adulți, tratamentul cu biotin singur nu pare a fi eficient, dar suplimentarea cu biotin combinat cu un complex din toate vitaminele B și acizi grași produce îmbunătățiri în cele mai multe cazuri.

– Consumul de albuș de ouă crude a produs dermatită seboreică în cazul testelor de laborator.

– Argintul coloidal este un antiseptic natural care combate afecțiuni ale pielii cum este seboreea.

– Unele rezultate sugerează că multe afecțiuni ale pielii, incluzând eczemele și psoriazisul, pot fi legate de alergia la gluten. Un regim alimentar fără gluten ar putea fi de folos.

– S-a constatat că administrarea vitaminei B complex este cel mai eficient tratament în multe cazuri.

Sursa: ,,Nutriție și biotratamente de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-3.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *