Lupus – ce este, recomandări, observații

lupusLupusul este o boală cronică inflamatorie care poate afecta mai multe organe ale corpului. Este o boală autoimună – apare când mecanismele imunitare formează anticorpi care atacă propriile țesuturi ale corpului. Mulți specialiști cred că este produs de un virus încă neidentificat. Conform acestei teorii, sistemul imunitar dezvolta anticorpi ca răspuns la virus, apoi ataca propriile organe și țesuturi, ceea ce produce inflamarea pielii, a vaselor de sânge, a articulațiilor și a altor țesuturi. Ereditatea și hormonii sexuali sunt doi posibili factori în dezvoltarea acestei boli.

Boala a fost numită lupus, ceea ce înseamnă „lup”, pentru că multe persoane care o au fac pe obraji și pe nas o iritație în formă de fluture, care s-a considerat ca le dă cumva aspectul de lup. De fapt, iritația poate apărea oriunde pe corp – pe piept, urechi, mâini, umeri și partea superioara a brațelor. 90% dintre cei care fac lupus sunt femei, iar cele de origine asiatica par să fie expuse unui risc mai mare de a se îmbolnăvi de lupus decât alte lemei. Lupusul apare, de obicei, între 15 și 35 de ani, deși poate apărea la orice vârsta.

Exista două tipuri de lupus: lupus eritematos sistemic (LES) și lupus eritematos discoid (LED).

Așa cum arata și numele, lupusul eritematos sistemic (LES) este o boala de sistem care ataca diferite părți ale corpului. Ca gravitate, poate fi înscris în rândul bolilor care nu sunt foarte periculoase pentru viața. Primele simptome în multe cazuri de lupus eritematos sistemic (LES) seamănă cu cele ale artritei, cu umflaturi și dureri ale degetelor și altor articulații. Poate apărea și brusc, cu acces de febra. Iritația roșie caracteristica poate apărea pe obraji: pot exista leziuni descuamante, roșii, oriunde pe corp. Iritațiile se pot forma în gură.

Alte simptome sunt: dureri abdominale și în piept, sânge în urina, oboseală, pierdere a părului, pierdere a apetitului, stare subfebrilă, greață, circulați proastă în degetele de la mâini și picioare, respirație scurtă, ulcere, vomă și pierdere în greutate. Adesea sunt implicați plămânii și rinichii. Aproximativ 50% dintre cei care au LES fac nefrită, inflamații ale rinichilor. În cazurile grave, creierul, plămânii, splina și/sau inima pot fi afectate. LES poate produce anemie și inflamații pe suprafața membranelor inimii și plămânilor. Poate cauza sângerări excesive și poate crește sensibilitatea la infecții. Dacă sistemul nervos central este implicat, se poate manifesta și prin amnezie, depresie profundă, dureri de cap, manii, paralizie, paranoia, psihoze, leziuni și accidente vasculare.

Tipul discoid de lupus este o boală mai puțin gravă care afectează, în primul rând, pielea. Iritația caracteristică în formă de fluture se formează pe nas și pe obraji. Pot apărea leziuni oriunde pe corp, în mod obișnuit pe scalp și urechi. Leziunile pot apărea mereu sau pot persista ani întregi și sunt niște noduli moi, galbeni și mici. Când dispar, adesea Iasă cicatrice. Aceste cicatrice formate pe scalp pot forma plăci permanente de piele fără păr. Deși lupusul eritematos discoid (LED) nu este obligatoriu periculos pentru sănătate în general, este o boală cronică desfigurantă a pielii. Unii specialiști au legat boala de o reacție Ia infecția cu bacilul tuberculozei.

Ambele tipuri de lupus sunt caracterizate prin crize periodice care alternează cu perioade de remisie. Expunerea Ia razele ultraviolete ale soarelui poate declanșa o criză de lupus eritematos discoid (LED) și, de multe ori, poate declanșa primul acces. Oboseala, sarcina, nașterea, infecția, unele medicamente, stresul, infecții virale neidentificate și substanțe chimice pot declanșa de multe ori o criză. Cazurile induse de medicamente dispar după ce administrarea medicamentului este întreruptă.

Conform American Rheumatism Association, trebuie să fie identificate patru dintre cele opt simptome, unul după altul sau în același timp, pentru a se putea pune diagnosticul de lupus:

  1. Celule anormale în urină.
  2. Artrită.
  3. Iritație în formă de fluture pe obraji.
  4. Număr scăzut de globule albe, număr scăzut de trombocite sau anemie hemolitică.
  5. Răni în gură.
  6. Crize sau psihoze.
  7. Sensibilitate la soare.
  8. Prezență în sânge a unui anticorp specific, descoperit la 50% din persoanele cu lupus.

Pentru diagnosticarea lupusului legat de nefrită poate fi necesară o biopsie a rinichilor.

Lupus. Recomandări

– Mâncați alimente sărace în grăsimi, în sare și în proteine animale – acest fel de dietă controlează sistemul imunitar să nu devină reactiv și este ușor pentru rinichi. Folosiți ulei de canola sau de măsline.

– Mâncați des sardine. Sunt o sursă bună de acizi grași esențiali.

– Mâncați ouă, usturoi și ceapă. Aceste alimente conțin sulf, necesar pentru refacerea și construirea oaselor, a cartilajelor și a țesutului conjunctiv și ajută la absorbția calciului.

– Includeți în dietă orezul brun, peștele, zarzavaturile cu frunze verzi, fructele proaspete neacide, terciul de ovăz și cerealele integrale.

– Mâncați des ananas proaspăt. Bromelina, o enzimă prezentă în ananasul proaspăt, este excelentă pentru reducerea inflamației.

– Folosiți fibre zilnic.

– Nu consumați lapte, produse lactate, carne roșie. Evitați și cafeina, citricele, paprika, sarea, tutunul și orice conține zahăr.

– Evitați legumele din familia solenacee (vinete, ardei, roșii, cartofi albi). Aceste alimente conțin o substanță numită solanină, care poate contribui la inflamație și la durere.

– Luați fier din surse alimentare, nu suplimente. Dacă luați suplimente cu fier, durerea ar putea crește, la fel și umflătura, fierul contribuind la distrugerea articulațiilor.

– Evitați să mâncați lăstari de lucernă. Conțin canavaină, o substanță toxică încorporată în proteină în loc de arginină.

– Odihniți va mult și faceți mișcare – aceasta susține tonusul muscular și forma fizică.

– Evitați soarele puternic și folosiți creme de protecție pentru soare. Protejați pielea eu produse contra soarelui ~ SPF 15 sau mai mult. Purtați îmbrăcăminte și pălărie care să vă protejeze pielea expusă la soare. Ieșiți la soare numai dacă este absolut necesar.

– Folosită săpunuri și cosmetice hipoalergenice. Unele săpunuri, deodorante și alte produse de toaleta pot conține ingrediente care amplifică sensibilitatea la lumină.

– Încercați să evitați lumina fluorescentă acasă și la serviciu. Expunerea la lumina fluorescentă agravează simptomele de lupus. Dacă este posibil, înlocuită lumina fluorescentă și halogenă cu becuri incandescente.

– Evitați grupurile mari de oameni și pe cei care sunt răciți sau au alte infecții virale.

– Evitați să folosiți anticoncepționale tablete. Pot determina agravarea lupusului.

Lupus. Observații

– Unii cercetători cred că genele cu defecte sunt principalele vinovate de această boală, dar sunt și factori externi care o pot declanșa. Substanțe considerate factori contributori sunt chimicalele, poluanții din mediu, aditivii alimentari și unele alimente.

– În cazurile de lupus, un test pentru alergii alimentare este adesea relevant.

– Mai mult de 10% dintre cazurile de lupus pot fi cauzate de reacții la medicamente, conform unui articol publicat in The New England Journal of Medicine. Unele medicamente ca hidralazina (Apresoline), un medicament pentru tensiunea arterială, și procainamida (Procan), folosit pentru aritmie cardiaca, par să declanșeze lupusul la indivizii sensibili. De obicei, lupusul declanșat de medicamente nu afectează rinichii sau sistemul nervos. Este o formă mai ușoară, iar starea dispare, de obicei, când administrarea medicamentului este oprită.

– Multe persoane cu lupus au și boala Raynaud. Starea poate conduce la rezultate fals-pozitive la testele de sânge din care rezultă sifilisul.

– Pentru lupus se folosesc multe tratamente diferite. Primele sunt folosite, de obicei, medicamentele antiinflamatorii. Medicamentele contra malariei, ca hidroxiclorochina (Plaquenil), pot ușura problemele de piele și sensibilitatea la soare care îi afectează pe cei cu lupus. În cazurile grave, pot fi folosiți cortizonul și agenții imunodepresivi care induc remisia. Corticosteroizii, ca prednisonul (Deltasone și altele), sunt hormoni suprarenali considerați importanți în tratarea lupusului. Anticonvulsivele, medicamente folosite pentru controlul convulsiilor, warfarinul (Coumadin) și anticoagulantele care previn coagularea sângelui și reduc posibilitatea de infarct sau atac de cord pot fi și ele prescrise. Toate aceste medicamente, în special corticosteroizii, au serioase efecte secundare.

– S-a considerat că terapia cu dehidroepiandrosteron (DHEA) este eficientă în tratarea lupusului.

– Tratamentul cu radiații pentru lupus este în stadiu experimental. El constă în administrarea unor doze mici de radiații pe nodulii limfatici ca să se controleze sistemul imunitar. Medicamentele contra cancerului sunt folosite uneori ca să scadă atât răspunsul sistemului imunitar, cât și nevoia de steroizi. Medicamentele contra cancerului pot fi toxice pentru măduva osoasă și trebuie folosite cu precauție. Alte tratamente experimentale pentru lupus sunt plasmafereza, un proces în care complexele antigen periculoase sunt filtrate și eliminate din plasma sangvină.

– Cazurile ușoare de lupus răspund bine la suplimente care consolidează sistemul imunitar.

Sursa: ,,Nutriție și biotratamente de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa aceasta lucrare de aici: link-3.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *