Cum alegi cea mai bună chiuvetă de bucătărie?

chiuvetă de bucătărieE un lucru aparent neimportant, dar cu siguranță trebuie să existe în orice bucătărie. Este vorba de chiuveta de bucătărie care, contrar părerii unora, nu poate fi înlocuită de mașina de spălat vase. Probabil că e printre ultimele lucruri la care se gândește proprietarul atunci când construiește, renovează sau reamenajează bucătăria. Totuși, chiar și alegerea unei banale chiuvete de bucătărie trebuie făcută foarte atent.

De ce să cauți cea mai bună chiuvetă de bucătărie și să nu te oprești la primul model?

Pentru că fiecare dintre noi are propriile nevoi, pentru că a alege primul și cel mai ieftin produs e de cele mai multe ori o greșeală, dar și pentru că o investiție făcută cu cap își va dovedi eficiența și durabilitatea în timp.

Chiuveta de bucătărie trebuie să îndeplinească 3 criterii de bază:

  • Calitate
  • Funcționalitate
  • Aspect

În baza acestor 3 criterii voi detalia în rândurile următoare caracteristicile la care trebuie să fii atent în momentul în care începi căutările.

Materialul din care este realizată chiuveta de bucătărie

Se poate spune că este principalul parametru de avut în vedere, întrucât va dicta durabilitatea, rezistența la șocuri, dar și aspectul plăcut, păstrat în timp, al chiuvetei. Printre materialele utilizate la fabricarea chiuvetelor de bucătărie se numără: marmura, granitul, compozitul, fonta, ceramica, sticla sau uzualul inox.

Chiuvete de bucătărie din marmură și granit – reprezintă topul de gamă, sunt considerate a fi de lux și sunt la mare căutare în rândul celor care își amenajează bucătăriile într-un stil elegant și modern. Au ca avantaje rezistența și aspectul deosebit, singurul neajuns fiind prețul puțin mai ridicat. Modele și prețuri găsești AICI.

Chiuvete de bucătărie din compozit – sunt alternativa mai accesibilă din punct de vedere al prețului, comparativ cu categoria anterioară. Sunt, de asemenea, elegante, rezistă foarte bine la șocuri și zgârieturi și sunt mult mai ușoare față de cele din granit sau marmură. Modele și prețuri găsești AICI.

Chiuvete de bucătărie din fontă sau ceramică – se potrivesc foarte bine într-un cadru rustic, într-o bucătărie ceva mai elegantă, însă materialele casante din care sunt realizate le fac să fie destul de dificil de întreținut. La fel este și cazul chiuvetelor de bucătărie din sticlă, care au neajunsul de a fi foarte fragile. Modele și prețuri găsești AICI.

Cele mai căutate chiuvete de bucătărie sunt chiuvetele realizate din inox. Materialul rezistă bine în timp, se întreține ușor, iar costurile de achiziție sunt de departe cele mai avantajoase. Pot să apară însă și aici neajunsuri, precum zgârierea ușoară, deformarea sub greutate sau afectarea lor prin utilizarea de substanțe chimice (de curățat) puternice.

Chiuvete de bucătărie de calitate, la prețuri foarte bune, găsești AICI.

Tipul de montaj al chiuvetei de bucătărie

În acest caz vei ține cont de propriile preferințe. Orice ai alege, trebuie să te asiguri însă că măsori locul unde va fi așezată chiuveta, pentru a te convinge că se va potrivi fără probleme.

Vei putea opta pentru chiuvete de bucătărie cu montaj pe blat, sub blat, chiuvete corp comun cu mobila, cu montare reversibilă, suspendate sau încorporabile. Această din urmă variantă este și cea mai căutată, întrucât sunt ușor de întreținut și au un aspect plăcut, păstrând design-ul fără a face vreo notă discordantă.

Forma și culoarea chiuvetei de bucătărie

Cu privire la aceste detalii, nu există alegeri greșite. Fie că e vorba de o chiuvetă de bucătărie rotundă, ovală, pătrată sau dreptunghiulară, trebuie să te asiguri că se potrivește cu zona în care va fi montată și că există spațiu suficient pentru formele sale.

Din punct de vedere al culorii, poți alege dintr-o paletă vastă, de la alb la negru, maro, roșu, albastru sau verde. Cele mai întâlnite sunt însă cele de culoare albă, bej/crem sau din inox, întrucât sunt și cel mai ușor de întreținut.

Chiuvete de bucătărie de diferite forme și diferite culori găsești AICI.

Numărul de cuve al chiuvetei de bucătărie și adâncimea acestora

În varianta clasică, în care spațiul bucătăriei este destul de restrâns, cea mai frecventă alegere este chiuveta cu 1 cuvă. Chiuvetele de bucătărie cu 2 cuve sunt însă mult mai apreciate de cumpărători, dar și de gospodine, întrucât oferă mult mai mult spațiu de lucru și permit manipularea mai facilă a vaselor.

Există și opțiunea chiuvetelor de bucătărie cu 3 cuve, însă acestea necesită un spațiu destul de amplu pentru montare. În ceea ce privește adâncimea cuvelor, aceasta va fi aleasă în funcție de nevoi. De preferat este să se aleagă o adâncime de peste 200 mm, întrucât va fi mult mai ușoară spălarea/clătirea vaselor mai voluminoase.

În cele din urmă, la alegerea chiuvetei pentru bucătărie va mai trebui să ții cont și de accesorii, de orificiul pentru preaplin, dopul pentru oprirea scurgerii sau chiar un sistem antibacterian. Având în vedere toate aceste lucruri, te poți considera pregătit pentru a alege exact chiuveta de bucătărie potrivită propriilor preferințe.

Alege-ți dintr-o gamă variată de produse cea mai bună chiuvetă de bucătărie: CLICK AICI

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

1 răspuns

  1. Gabriela spune:

    Pe mine m-au convins chiuvetele de granit. Se curata usor, sunt rezistente, iar in timp se pastreaza mult mai bine. Noi acasa avem o chiuveta compozit care e folosita de 8 ani si e in stare perfecta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *