Migrena, durere de cap foarte mare
Migrenele sunt dureri foarte mari de cap care pot fi sau nu însoțite de greață, tulburări de vedere și alte simptome. Incidența durerilor de cap migrenoase a crescut cu 50% în ultimii 20 de ani. Se apreciază că 20-30 de milioane de persoane din SUA suferă de migrene, trei din patru fiind suportate de femei – mai mult de 24% dintre femei au, o dată în viață, o migrenă, în timp ce numai 12% dintre bărbați fac migrene. Migrena este una dintre cele mai severe dureri de cap.
Cercetarea tradițională a descris migrenele ca dureri de cap vasculare, care implică o dilatare excesivă sau o contracție a vaselor de sânge din creier. Cercetări mai recente dau alte explicații. Tomografia computerizată cu emisie de fotoni (SPECT) indică faptul că inflamația implicată în migrene este mai importantă în meninge. Acesta este format din trei membrane – duramater, arahnoida și foița cea mai profundă a membranei, numită piamater, separată de celelalte două prin lichidul cerebrospinal. Aceste membrane învelesc creierul și măduva spinării.
Oricum, nu inflamația meningelui este cea care duce la durerea migrenoasă, ci mai degrabă o activitate anormală a nervului – stimularea nervului trigemen, care merge de la creier la cap și față, pare să declanșeze eliberarea unor substanțe cunoscute ca peptide relaționate cu gena calcitoninei, care induce inflamația și trimite mesaje de durere la receptorii din meninge. Unii cercetători leagă migrenele de meningită, o altă afecțiune a meningelui. Simptomele sunt foarte asemănătoare – durere de cap, greață și sensibilitate la lumină. Oricum, meningitele sunt cauzate de infecții virale sau bacteriene.
Migrenele pot apărea oricând, fie o dară pe săptămână, fie o dată sau de două ori pe an, și se moștenesc în familie. Un factor care se află în spatele incidenței migrenei la femei poate fi fluctuația nivelului de hormon estrogen; tipic pentru femei este să facă migrenele în preajma momentului menstruației, când nivelul de estrogen este scăzut. Migrenele apar, cel mai adesea, la persoanele între 20 și 35 de ani și tind să scadă odată cu vârsta. Copiii pot suferi și ei de migrene. În copilărie, durerea migrenoasă pare să fie mai difuză, și nu localizată. Tot atunci, migrenele se pot manifesta, în primul rând, nu ca dureri de cap, ci ca dureri periodice abdominale, colici, voma, amețeli și rău sever de mișcare.
Există, de obicei, cinci faze ale migrenei:
- Cu aproximativ o zi înainte de instalarea migrenei pot apărea schimbări de dispoziție, probleme de memorie, o alterare într-un fel sau altul a celor cinci simțuri sau probleme de vorbire.
- Chiar înainte ca durerea să înceapă, unele persoane văd flashuri de lumină și/sau simt amorțeli în mâini și în părți ale gurii. Fenomenul se numește aură, foarte asemănătoare cu aura care afectează mulți epileptici înainte de convulsii. O migrenă precedată de aură se numește migrenă clasică. Migrenele fără aură sunt numite migrene obișnuite.
- Încep durerile de cap – durere severă, insuportabilă. Pot apărea pe o parte sau pe ambele părți ale capului. Durerea se poate și muta din loc în loc. Se poate instala greața, alături de sensibilitatea gâtului și scalpului. Ochii pot fi foarte sensibili la lumină, iar persoana poate fi imobilizată de durere.
- Durere difuză. Greața poate apărea mai târziu.
- Persoana poate fi letargică și obosită și, pur și simplu, să vrea să doarmă. .
Sunt mulți factori care pot declanșa migrena la o persoană sensibilă: alergii, constipație, stres, disfuncție a ficatului, prea mult sau prea puțin somn, schimbări emoționale, strălucire a soarelui, flashuri de lumină, lipsa de mișcare și schimbări ale presiunii barometrice. Durerile de dinți pot fi și ele un factor. Nivelul scăzut de zahăr în sânge este, adesea, asociat cu migrenele; studiile au arătat că nivelul de zahăr în sânge este scăzut în timpul crizei de migrenă și, cu cât nivelul zahărului este mai scăzut, cu atât migrena este mai severă. Cauzele de fond care pot declanșa rapid migrena includ factorii genetici, dezechilibrul chimic din creier, nutriția deficitară și supradoza de analgezice.
Diferențe între migrenă și durere de cap
Doar pentru că o durere de cap este foarte intensă, nu înseamnă că este o migrenă. Migrenele au anumite caracteristici care le deosebesc de celelalte tipuri de dureri de cap. Tabelul de mai jos vă va ajuta să stabiliți dacă aveți o migrenă sau unul dintre cele două tipuri de dureri de cap confundate cel mai des cu migrena – durerea de cap de efort sau durerea cluster.
CARACTERISTICĂ | MIGRENĂ | DURERE DE
EFORT |
DURERE DE
CAP CLUSTER |
Locul durerii | Pe una sau pe ambele părți ale capului | Ambele părți ale capului | Pe o parte a capului |
Durata durerii | 4-72 de ore | 2 ore-zile | 30-90 de minute fiecare episod, dar episoadele pot reveni de mai multe ori pe zi |
Severitatea durerii | De obicei, severă, dar poate fi și ușoară | Ușoară sau moderată | Foarte severă |
Însoțită de greață, sensibilitate la lumină, zgomot și mirosuri | Obișnuit | Nu
|
Nu |
Însoțită de ochi roșii sau apoși și de scurgeri din nas | Uneori | Nu | Nu |
Migrena. Recomandări
– Alcătuiți o dietă săracă în carbohidrați simpli și bogată în proteine.
– Includeți în alimentație migdalele, laptele de migdale, năsturelul, pătrunjelul, feniculul, usturoiul, cireșele și ananasul proaspăt.
– Eliminați din dieta alimentele care conțin aminoacidul tiamină, inclusiv avocado, bananele, berea, brânza tare, carnea maturată, cartofii, mucegaiurile, peștele Ia conserva, produsele lactate, roșiile, prunele roșii, varza, vinul, vinetele și zmeura. Evitați aspirina, băuturile alcoolice, ciocolata, glutamatul de monosodiu și nitriții (conservând alimentari care se găsesc în hot dogs și mezeluri). Când le eliminați, încercați să vedeți dacă sunteți alergic Ia unul sau mai multe dintre aceste alimente.
– Faceți regulat mișcare.
– Faceți zilnic un masaj al gâtului, spatelui și capului.
– Evitați sarea și alimentele care dau aciditate, cum sunt carnea, fulgii de cereale, pâinea și cerealele. Eliminați alimentele prăjite, grăsimea și alimentele grase.
– Mâncați cantități mici, dacă e nevoie, luați gustări nutritive între mese, ca să evitați schimbările mari are nivelului de zahăr în sânge care pot declanșa migrena. Evitați, mai ales, să săriți peste mese.
– Luați suplimente hipoalergenice.
– Tratați problemele de dinți și bolile gingiilor, cariile dentare, infecțiile bacteriene, sindromul articulației temporo-mandibulare (ATM) sau scrâșnitul din dinți, care pot contribui la problemă.
– Nu fumați și evitați fumatul pasiv.
– Evitați zgomotul puternic, mirosurile tari și înălțimile mari.
– Mergeți la doctor dacă durerea de cap este declanșată de/însoțită de/sau legată de oricare din următorii factori:
- Efort excesiv (inclusiv efort sexual), aplecare sau tuse.
- Gât rigid și febră.
- Leziuni la cap.
- Vomă.
- Vorbire neclară, tulburări de vedere și amorțeli precum și tremurături ale unei părți a corpului.
Pot fi semne ale unei boli grave.
Sursa: ,,Nutriție și biotratamente″ de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!