Aritmiile. Cauze și simptome

aritmiilePrin aritmii înțelegem tulburări ale ritmului bătăilor inimii.

Pentru a înțelege mecanismul de producere al aritmiilor, amintim că în structura miocardului sunt cuprinse două tipuri de celule:

  1. celule musculare cardiace contractile, care formează masa miocar­dică și
  2. celule specializate în producerea și conducerea impulsurilor de con­tracție în fibrele miocardului contracții.

Ca urmare a acestor impulsuri, care iau naștere în mod ritmic, inima are o activitate ritmică, continuă și regulată, contractându-se de 70-80 de ori pe minut în repaus.

Producerea aritmiilor se datorează fie unei tulburări în formarea impul­sului contractil (tahicardia sinuzală, bradicardia sinuzală, fibrilația atrială etc.), fie unei tulburări în transmiterea (conducerea) impulsului (bloc atri­oventricular, bloc de ramură etc.).

Cauzele aritmiilor

Dintre cauzele aritmiilor amintim: cardiopatia ischemică, in­farctul miocardic, hipertensiunea arterială, valvulopatiile, bolile congeni­tale ale inimii, preparatele digitalice, excesul de diuretice etc.

În aritmiile cu o frecvență a ritmului cardiac mai mare de 160 sau mai mică de 40/minut, scade debitul cardiac. Scăderea debitului cardiac antrenează scăderea tensiunii arteriale și poate determina suferința ischemică a diferitelor organe. De exemplu, scăderea debitului circulator cerebral dă amețeli, astenie, sincopă etc., iar scăderea debitului coronarian poate con­duce la apariția durerilor anginoase.

Simptome

Simptome: palpitații (perceperea bătăilor inimii de către bolnav), ame­țeli, dureri precordiale, dispnee, sincopă etc. Unele aritmii nu sunt perce­pute de bolnav.

Diagnosticul aritmiilor este posibil prin examenul clinic și electrocar­diografic, medicul stabilind tratamentul aritmiei.

Dacă aritmia este deter­minată de emoții, de fumat, de consumul de alcool și cafea, se suprimă fumatul, cafeaua și alcoolul și se administrează bolnavului sedative, pentru liniștirea acestuia.

Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *