Ovarul

OvarulCa și testiculul, ovarul este o glanda cu dubla secreție; exocrinâ (pro­duce ovulul sau gametul feminin) și endocrină (secretă hormonii sexuali feminini: foliculina și progesteronul).

Ovarul este un organ pereche situat în pelvis de o parte și de alta a ute­rului. De la extremitățile supero-externe ale uterului, se desprind de ambe­le părți trompele uterine, care se îndreaptă spre ovare. Împreună cu ovarele respective constituie anexele uterului.

Trompa (tuba) uterină este un conduct musculo-membranos lung de 10-12 cm., care se întinde între ovar și uter.

Rolul trompelor este de a capta ovulul în timpul ovulației și a permite fecundarea acestuia de către spermatozoid. Fecundarea are loc în treimea externă a trompei, iar de Ia acest nivel oul este propulsat cu ajutorul peristaltismului trompei spre cavitatea uterină pentru nidație. Pentru ca să ajungă în cavitatea uterină, oul are nevoie de aproximativ 8-12 zile de la data fecundației.

Ovarul, de formă ovoidală și de mărimea unei migdale, are o lungime de 3 cm. și o greutate de 8 g. Dimensiunile variază cu vârsta, cu fazele ciclului menstrual și cu sarcina. Suprafața exterioară este netedă până Ia pubertate și cu atât mai neregulată cu cât aparține unei femei mai în vârstă.

Ovarul este alcătuit din două zone cu aspect diferit: una profundă (medulara ovarului) și alta superficială (corticala ovarului). În zona corticală se găsesc foliculii ovarieni în care se află celula sexuală feminină sau ovulul. Foliculii ovarieni se găsesc în stadii succesive de evoluție, distingându-se: foliculi primordiali, secundari și de maturație (foliculul De Graaf).

La naștere nu există decât foliculi primordiali, în număr de aproximativ 300.000-400.000. Maturația foliculilor începe de la pubertate. În fiecare lună, de la pubertate până la menopauză, câte un folicul matur expulzează ovulul, care este captat de trompa uterină și poate fi fecundat. De la puber­tate până la menopauză, din cei 300.000-400.000 de foliculi primordiali, numai aproximativ 300-400 de foliculi ovarieni ajung la maturație, cores­punzând celor 300-400 perioade menstruale din viața genitală a femeii, re­stul foliculilor suferind un proces de involuție.

După expulzarea ovulului, care are loc aproximativ la jumătatea ciclu­lui menstrual, în locul foliculului se formează corpul galben, care secretă hormonul numit progesteron, indispensabil dezvoltării sarcinii în primele luni, atunci când ovulul a fost fecundat. Dacă ovulul nu a fost fecundat, corpul galben involuează și în locul lui apare corpul alb, format din țesut cicatricial.

Foliculina are rol în dezvoltarea caracterelor sexuale primare (creșterea și dezvoltarea ovarelor, uterului și vaginului, care sunt transformate din organe infantile în organe adulte) și în apariția și menținerea caracterelor sexuale secundare (determină forma tipică a scheletului feminin, cu repar­tizarea caracteristică de tip feminin a grăsimii, lipsa pilozității pe piept și bărbie, dezvoltarea glandelor mamare, vocea subțire etc.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-2.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *