Hipertiroidismul (boala Graves-Basedow). Cauze, simptome, tratament

Hipertiroidismul (boala Graves-Basedow)Prin hipertiroidism înțelegem hiperfuncția tiroidei, evidențiată prin creșterea cantității de hormoni tiroidieni secretați în exces, care determină apariția unor simptome caracteristice.

Hipertiroidismul (boala Graves-Basedow). Cauze

Factorii determinanți cei mai bine cunoscuți ai hipertiroidismului sunt emoțiile, suferințele morale și infecțiile (sifilisul, gripa). Rolul traumatismelor psihice este predominant, fiind apreciat ca factor de­terminant în 80-90% din cazurile de îmbolnăvire. Hipertiroidismul este mai frecvent la femei (în țara noastră raportul este de 5 femei la 1 bărbat). Frecvența la femei este și mai accentuată la pubertate și menopauză. Unele femei fac hipertiroidism după sarcină sau în timpul alăptării. Boala apare mai frecvent între 20 și 40 de ani.

Hipertiroidismul (boala Graves-Basedow). Simptome

Hipertiroidia exoftalmică (boala Basedow) este o boală a întregului organism. La un bolnav cu boala Basedow găsim următoarele simptome: gușă, tulburări oculare, tulburări nervoase, tulburări endocrine, cardiovasculare și metabolice.

Gușa se realizează prin hipertrofia (creșterea în volum) difuză a glan­dei tiroide. Gușa este moderată, bilaterală, de consistență moale, elastică și mai rar fermă, cu structură uniformă sau nodulară, deplasându-se cu laringele în deglutiție.

Tulburările oculare sunt numeroase, dar cea mai caracteristică este ex­oftalmia, care dă un aspect caracteristic bolnavului suferind de boa­la Basedow. De obicei exoftalmia este bilaterală și de intensitate aproape egală, fiind însoțită de edem al pleoapelor. Datorită contracturii mușchiu­lui ridicător al pleoapei superioare, se produce o lărgire a deschiderii pal­pebrale, cu imposibilitatea de acoperire completă a ochilor; bolnavii dorm cu ochii deschiși. Se mai descrie rărirea clipitului, care dă fixitate privirii și o hipersecreție lacrimală, care dă un luciu exagerat ochilor. Tulburările oculare dau feții bolnavului o expresie tragică.

Tulburările cardiovasculare sunt constante. Cel mai timpuriu simptom și cel mai constant este tahicardia. Accelerarea pulsului atinge frecvența de 100-140/minut. Tahicardia din boala Basedow are câteva caracteristici: este regulată, persistă în repaus și chiar în timpul somnului și se accentu­ează exagerat după eforturile cele mai mici și îndeosebi sub influența emo­țiilor și a oboselii.

Tulburările sistemului nervos sunt foarte numeroase. Hipertiroidienii au o emotivitate exagerată, stări depresive cu plâns nemotivat, somnul lor este superficial, redus cantitativ, agitat și întrerupt de coșmaruri; uneori au insomnii rebele.                i

Tremurătura extremităților și uneori a corpului în întregime este unul din semnele cele mai caracteristice și constante, apărând în 99% din ca­zuri. Tremurăturile persistă în repaus, nu sunt modificate de mișcările vo­luntare, dar se exagerează după oboseală și emoții. Tremurăturile se evi­dențiază cel mai bine la extremități. Pentru a le pune în evidență, este deajuns ca bolnavul să întindă mâinile și să îndepărteze degetele.

Tulburările endocrine cel mai frecvent întâlnite sunt tulburările gonadie (amenoree sau alte tulburări ale ciclului menstrual la femeie, iar la băr­bat impotența sexuală).

Datorită tulburărilor de metabolism, bolnavul slăbește, deși, cu mici ex­cepții, pofta de mâncare este exagerată. Pierderea în greutate poate atinge în unele cazuri 15-20 kg.

Bolnavii își simt pielea caldă și umedă, au valuri de căldură, transpiră exagerat, au mâini calde și umede. Unghiile sunt subțiri și se rup ușor. Pă­rul este fin, se rupe ușor, apare albirea timpurie.

Hipertiroidismul (boala Graves-Basedow). Evoluție

Evoluția bolii diferă de la caz la caz, în funcție de condițiile de apariție, vârstă, tratamentul aplicat etc. De cele mai multe ori evoluția este cronică.

Complicațiile care pot să apară sunt: tuberculoza pulmonară, accidente­le cardiace (aritmie extrasistolică, fibrilație auriculară, insuficiență cardia­că), diabetul (apare la 5-6% dintre bolnavii cu hipertiroidie).

Prognosticul este determinat de leziunile cardiace și hepatice sau de sta­diul evolutiv al bolii. Cu cât boala evoluează de mai multă vreme, cu atât șansele unei recuperări integrale sunt mai scăzute. Apariția semnelor de le­ziuni miocardice, sau o exoftalmie progresivă, întunecă prognosticul.

Hipertiroidismul (boala Graves-Basedow). Tratament

Tratamentul hipertiroidiei este profilactic și curativ.

Profilaxia se rezumă la înlăturarea factorilor capabili să deregleze func­ționarea normală a tiroidei. Se recomandă: evitarea emoțiilor intense și prelungite, profilaxia distrofiei endemice tireopate etc.

Tratamentul medical urmărește normalizarea producției de hormoni tiroidieni. Tratamentul trebuie început prin internarea bolnavuluil, repaus la pat, medicație sedativă: luminal, calciu bromat etc.

Medicația de bază o constituie tratamentul cu iod și antitiroidiene de sinteză (carbimazol, metiltiouracil).

Iodul radioactiv este indicat bolnavilor care au depășit 40 de ani, purtă­torilor de leziuni cardiace cu decompensare, celor cărora le este contrain­dicat tratamentul chirurgical etc.

Tratamentul chirurgical (tiroidectomie subtotală) ocupă astăzi un loc important în tratamentul hipertiroidismului. Operația trebuie precedată totdeauna de un tratament preoperator făcut în spital.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *