Cancerul corpului uterin. Simptome, tratament

Cancerul corpului uterin

Sursa: reginamaria.ro

Cancerul corpului uterin este mai puțin frecvent decât cancerul de col, ocupând locul al treilea printre cancerele genitale. Tumora este mai frec­ventă la femeile în vârstă, apărând mai ales după menopauză, între 55 și 65 de ani. În aproximativ 85% din cazuri, incidența maximă este în jurul vâr­stei de 60 de ani. Factorii predispozanți sunt: absența sarcinii, obezitatea, diabetul, menopauza tardivă, ereditatea.

Cancerul corpului uterin. Simptome

Simptomul caracteristic al cancerului corpului uterin este metroragia (spontană sau provocată, unică sau repetată). Datorită faptului că apare după menopauză, metroragia femeilor în vârstă sugerează bănu­iala cancerului de corp uterin (trebuie făcute toate examenele pentru con­firmarea sau infirmarea diagnosticului). În 90% din cazuri, o metroragie apărută după menopauză înseamnă cancer. Pierderea de sânge are un ca­racter serosanguinolent (ca spălătura de carne), spre deosebire de metroragia abundentă, în care sângele este roșu viu, la bolnavele cu cancer de col uterin. Leucoreea este uneori fetidă, iar durerea este un semn tardiv, care apare în formele avansate.

După extinderea procesului canceros, cancerul corpului uterin a fost împărțit în 4 stadii:

Stadiul I – cancerul este limitat la corpul uterin;

Stadiul al II-lea – cancerul a invadat și colul;                                                                                       •

Stadiul al III-lea – cancerul extins în afara uterului, dar cantonat în pelvis;

Stadiul al IV-lea – cancerul s-a extins la vezică și rect și a produs me­tastaze. Metastazele survin mai ales în ovare, apoi în vagin și ganglionii limfatici regionali. Metastazele la distanță apar în plămâni, oase, creier, fi­cat și piele.

În opoziție cu cancerul colului, 70% dintre bolnave se prezintă la medic pentru tratament în stadiul I, datorită faptului că femeile în menopauză dau mai multă atenție sângerărilor sau leucoreelor sanguinolente.

Cancerul corpului uterin are o evoluție lentă.

Cancerul corpului uterin. Tratament

Tratamentul cancerului corpului uterin poate fi chirurgical și radiologic. Dacă procesul canceros este limitat numai la corpul uterin, se obțin vinde­cări în 70-80% din cazuri.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *