Cauze ale diabetului zaharat
Diabetul zaharat este o boala de nutritie cu evolutie cronica, nevindecabila, determinata genetic (35-45% din cazuri) sau castigata, care se caracterizeaza printr-o tulburare in metabolismul glucidelor.
Numarul bolnavilor de diabet zaharat este in continua crestere.
Rar in copilarie, frecventa diabetului zaharat creste catre pubertate, varstele frecvent atinse fiind cuprinse intre 40 si 60 ani.
Diabetul zaharat este mai frecvent la oras decat la sat, sexul masculin fiind mai frecvent atins.
Cauze ale diabetului zaharat
Ereditatea este o cauza deosebit de importanta. La aproximativ 35-45 % dintre diabetici poate fi identificata o ruda de sange cu diabet zaharat.
Alimentatia. Alimentatia bogata in glucide rafinate (zaharuri, dulciuri rafinate) are un rol important in aparitia diabetului zaharat, dar nu este singurul.
Este mai important factorul supraalimentatie, deoarece acest factor se gaseste si la originea obezitarii, iar legatura dintre obezitate si diabet se cunoaste de mai mult timp.
Astfel, peste 85% dintre diabeticii barbati si peste 95% dintre femeile diabetice, au fost in trecut sau sufera in prezent de obezitate.
Leziunile inflamatorii acute sau cronice ale pancreasului sunt de mentionat printre cauzele diabetului zaharat.
Unele boli infectioase, ca hepatita virala, oreionul, etc., pot duce la diabet zaharat.
Ateroscleroza pancreasului este considerata factor etiologic in diabetul zaharat al varstnicilor.
Profesiunile. Profesiunile cele mai frecvent afectate de diabet zaharat sunt cele care favorizeaza supraalimentatia (bucatar, cofetar, ospatar, etc.), profesiunile sedentare, sau profesiunile care determina o permanenta suprasolicitare psihica, mai ales cand se supraadauga si obezitatea.
Mediul urban este cel mai favorabil aparitiei diabetului zaharat, datorita vietii trepidante, stresante.
Diabetul iatrogen se intalneste ca o consecinta a unui tratament prelungit cu corticoizi, tiazide sau cu anticonceptionale. Aceste forme de diabet sunt in general trecatoare si dispar dupa intreruperea tratamentului.
Afla mai multe lucruri despre diabetul zaharat Click Aici.
Sursa inspiratie: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!