Simptome ale diabetului zaharat
Simptomele clasice ale diabetului zaharat sunt: polidipsie, poliurie si polifagie.
Aceste simptome se intalnesc numai la aproximativ 25-35% din cazuri, in rest debutul fiind atipic, boala descoperindu-se in urma unui examen medical intamplator sau a unor complicatii.
Simptome diabet zaharat: Polidipsia (setea exagerata)
Polidipsia (setea exagerata) obliga bolnavul sa bea mari cantitati de lichide pe durata a 24 ore, inclusiv noaptea, cand se trezeste din somn, datorita senzatiei de sete.
Polidipsia este insotita de o senzatie de uscaciune a gurii.
Simptome diabet zaharat: Poliuria
Poliuria se numara printre simptomele clasice ale diabetului zaharat, fiind in medie de 3-5 litri, uneori chiar mai mult, in 24 ore.
Bolnavul urineaza de mai multe ori pe zi o cantitate crescuta si urineaza de cateva ori si in timpul noptii.
Simptome diabet zaharat: Polifagia (foamea exagerata)
Polifagia (foamea exagerata), simptoma a diabetului zaharat, este greu de potolit, desi bolnavul consuma uneori cantitati mari de alimente.
In ciuda faptului ca bolnavul consuma cantitati mari de alimente, el scade in greutate, datorita pierderii de lichide si neutilizarii si excretiei glucidelor.
Utilizarea unei cantitati mari de proteine ca sursa energetica in diabet, are drept consecinta scaderea cantitatii de aminoacizi disponibili pentru procesele de refacere a tesuturilor alterate.
In afara celor aproximativ 25-35% din cazuri, care debuteaza cu polidipsie, poliurie si polifagie, in restul cazurilor de diabet zaharat debutul este atipic, diagnosticul fiind adesea consecinta unui examen medical intamplator sau a unor complicatii.
Examenele de laborator aduc date de certitudine pentru diagnosticul bolii.
In stadiul cliniic al diabetului zaharat se constata o glicemie pe nemancate de peste 120 mg % (valorile normale sunt 70-110 mg%, dupa metoda cu ortotoluidina, sau 80-120 mg%, cu metoda Hagedorn).
Deoarece o glicemie normala pe nemancate nu exclude posibilitatea existentei unui diabet zaharat in faza asimptomatica, se recomanda cercetarea glicemiei postprandiale (dupa masa) sau dupa efectuarea probei de hiperglicemie provocata.
Prezenta glicozuriei permite diagnosticul de diabet zaharat, atunci cand corespunde unor valori ridicate ale glicemiei. In caz contrar sugereaza existenta unui diabet renal.
Se recomanda ca analiza sa se faca din urina totala de 24 ore..
In cazurile de diabet grav, apar in urina corpii cetonici (acetona, acidul beta-oxibutiric si acidul diacetic).
Afla mai multe lucruri despre diabetul zaharat Click Aici.
Sursa inspiratie: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!