Ce trebuie să știi despre pancreas?

pancreasPancreasul este o glandă cu secreție mixtă: endocrină și exocrină.

Pan­creasul are o formă alungită, cântărește 80-90 g., este situat în cavitatea ab­dominală și se întinde transversal de la potcoava duodenală până la spină. I se descriu patru porțiuni: capul, colul, corpul și coada pancreasului. Capul reprezintă extremitatea dreaptă a pancreasului și este cuprins în concavitatea potcoavei duodenale.

Pancreasul exocrin este format din lobuli, iar lobulii sunt formați din acini glandulari. Celulele acinilor glandulari secretă sucul pancreatic care se varsă în duoden prin canalul Wirsung și canalul Santorini. Sucul pan­creatic conține numeroși fermenți (tripsină, amilază, lipază etc.), cu rol în digestia proteinelor, glucidelor și grăsimilor.

Pancreasul endocrin. Între lobulii pancreasului se găsesc incluse ma­se de celule așezate în cordoane bogat vascularizate, numite insulele Langerhans, care reprezintă pancreasul endocrin (secretă hormoni). Insulele Langerhans reprezintă 1-2% din greutatea totală a glandei și sunt mai nu­meroase în corpul și capul pancreasului. Insulele Langerhans sunt forma­te din două tipuri principale de celule: alfa și beta. Celulele alfa secretă un hormon hiperglicemiant (crește nivelul glucozei în sânge) numit glucagon, iar celulele beta, care reprezintă 60-90% din totalul celulelor insu­lare, secretă un hormon hipoglicemiant (scade nivelul glucozei în sânge) numit insulină.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-2.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *