Otita medie catarală (sero-mucoasă) a copilului și adultului

Otita medie catarală (sero-mucoasă) a copilului și adultuluiOtita medie catarală (sero-mucoasă), numită și „catar ototubar”, este inflamația amicrobiană a mucoasei căsuței timpanului, în urma unei ob­strucții tubare (căsuța timpanică comunică cu rinofaringele prin tuba au­ditivă sau trompa Eustachio). Otitele medii catarale, caracteristice vârstei copilului și adultului tânăr, sunt mai rare la bătrâni. La vârsta copilăriei, afecțiunea are o incidență de 10 ori mai mare decât la adult.

Otita medie catarală (sero-mucoasă) a copilului

Etiologie. Cauza determinantă a otitei medii catarale este obstrucția tubară. Factorul principal care favorizează producerea acestei obstrucții este constituit de vegetațiile adenoide, rinosinuzitele și rinofaringitele repetate, hipertrofia cozilor de comete, deviația de sept, polipoza nazală, fibromul nazofaringian etc. Obstrucția tubară (obstrucția trompei Eustachio) împie­dică aerisirea căsuței timpanice, provocând resorbția aerului din căsuță, di­latarea vaselor cu apariția de lichid în căsuța timpanică.

Simptome. În perioada acută, simptomele constau într-o hipoacuzie bruscă, sau, mai rar, progresivă, uni- sau bilaterală (apărută la un copil cu obstrucție nazală), ameliorată de căscat, de deglutiție și de suflatul nasului. Hipoacuzia este însoțită de acufene, de senzația de ureche înfundată și, ra­reori, de o jenă dureroasă la nivelul urechii medii, pe fondul unei stări ge­nerale nealterate. În perioada cronică, simptomul dominant este surdita­tea, care se accentuează progresiv și, fiind adesea bilaterală, aduce copilu­lui prejudicii importante atât la învățătură cât și în relațiile cu cei din jur.

Profilaxia otitei medii catarale se face prin tratamentul precoce al rinoadenoiditelor, obișnuirea copilului cu suflatul corect al nasului, tonificarea stării generale și călirea organismului împotriva răcelilor prin viață în aer liber, cultură fizică etc.

Tratamentul urmărește eliminarea procesului obstructiv nazofaringian sau nazal și permeabilizarea trompei Eustachio, folosind medicamente vasoconstrictive (efedrina sau norefedrina 1-2%) și preparate cortizonice în instilații sau aerosoli, asociate cu dezinfectante nazale (colargol 0,5-1% etc.). În cazul în care nu se reușește permeabilizarea trompei pentru a per­mite evacuarea în rinofaringe a lichidului acumulat în urechea medie, este indicată timpanotomia.

Pentru prevenirea recidivelor și a cronicizării bolii, după ce fenomene­le acute au cedat, se practică, sub protecție de antibiotice, adenoidectomia (intervenție chirurgicală constând în îndepărtarea vegetațiilor adenoide) sau intervenția chirurgicală necesitată de afecțiunea nazofaringiană care obstruează trompa (extirparea fibroadenomului nazofaringian, rezecția co­zilor de comete, repoziția septului nazal etc.).

Otita medie catarală a adultului

Etiologie. În producerea obstrucției tubare la adult, sunt implicați ur­mătorii factori etiologici: cancerul de rinofaringe, tumori benigne ale rinofaringelui, infecțiile cronice rinosinuzale etc. O bună parte a otitelor sero-mucoase ale adultului rămân fără o cauză determinantă bine stabilită.

Simptomul principal este hipoacuzia, însoțită de acufene, senzația de ureche înfundată și de unele vagi senzații de vertij.

Evoluție. Otitele sero-mucoase (catarale) regresează spontan în majori­tatea cazurilor.

Tratamentul medicamentos se orientează în primul rând către afecțiunea cauzală. Rinofaringitele vor fi tratate cu antiinflamatorii, antihistaminice și antibiotice (când există riscul unei otite medii). Dacă aceste măsuri se sol­dează cu eșec, se trece la tratamentul chirurgical al otitei catarale.

Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *