Cancerul colului uterin. Cauze, simptome, tratament
Cancerul uterin este cea mai frecventă tumoare malignă a femeii. Din totalul cancerelor uterine, 80-90% sunt localizate la nivelul colului.
Cancerul de col uterin reprezintă a treia cauză de deces în cadrul mortalității prin cancer, în ansamblul populației (11,3 °/oooo) și prima cauză în cadrul mortalității prin cancer la femeie (22,3 °/oooo).
Se întâlnește la toate vârstele, cu frecvență mai mare între 40 și 60 de ani.
Cancerul colului uterin. Cauze
Etiologia este necunoscută. Dintre factorii favorizanți, modificările colului uterin în timpul vieții genitale au cea mai mare importanță. Astfel, cancerul colului uterin se întâlnește mai rar la nulipare și mai frecvent la multipare.
Frecvența mai mare a cancerului de col uterin în raport cu numărul nașterilor și cu activitatea sexuală este explicată fie de acțiunea stimulantă a hormonilor asupra epiteliului cervical, fie de traumatismele obstetricale, fie de infecții.
Cancerul colului uterin. Simptome
Cancerul de col are simptome precoce și tardive.
Simptomele precoce sunt metroragiile și leucoreea, care, nefiind caracteristice, femeile nu le acordă atenție și nu apelează la medic. Pentru remedierea acestei situații, un rol important îl are educația sanitară oncologică a populației.
În general, femeile nu dau importanță leucoreei, datorită frecvenței acestui simptom în cursul vieții genitale. Nașterile, avorturile, sunt urmate de leucoree. Sunt femei care nu se adresează medicului nici când leucoreea devine abundentă, purulentă, fetidă, care în caz de cancer este primul simptom al necrozei.
Hemoragiile aparțin de asemenea vieții genitale a femeii, care este obișnuită cu ele. Cele mai multe femei nu-și notează data menstruațiilor și nu atribuie importanță metroragiilor. Metroragiile sunt spontane sau provocate de canula pentru irigații, de tușeul vaginal sau de contactul sexual. În general, orice sângerare vaginală în afara menstruației și orice metroragie care apare după menopauză, atrag atenția asupra posibilei existențe a unui cancer de col uterin. Statisticile arată că bolnavele de cancer tratate imediat după apariția unei hemoragii după contact sexual, au putut fi vindecate definitiv, fără recidive după 5 ani, în 87% din cazuri.
Dintre simptomele tardive ale cancerului de col uterin, amintim scurgerea fetidă (care răspândește un miros respingător), serosanguinolentă, apoi hemoragiile abundente care duc la anemie gravă. Durerea este de asemenea un simptom tardiv. Din nefericire, majoritatea bolnavelor se prezintă la medic numai în cazul apariției durerilor, adică târziu.
Cancerul de col se propagă din aproape în aproape, pe cale limfatică sau prin invadarea vaselor sanguine.
În funcție de extinderea anatomică a procesului canceros, s-au descris următoarele stadii:
- Stadiul J (numit și operabil) – cancer limitat la col;
- Stadiul al II-lea – cancerul depășește colul, dar uterul este mobilizabil;
- Stadiul al III-lea – cancerul propagat până la pereții pelvisului. Vaginul poate fi prins în suprafață până în treimea inferioară. în acest stadiu procesul tumoral este inoperabil.
- Stadiul al IV-lea – cancerul propagat la rect și vezică.
Cancerul colului uterin. Evoluție și prognostic
Netratat, cancerul de col uterin se extinde la toate organele pelvisului. Disuria, polakiuria și hematuria terminală marchează prinderea vezicii urinare, iar tenesmele rectale și constipația sunt consecințele interesării rectului.
Metastazele ganglionare agravează prognosticul.
Metastazele la distanță sunt rare (hepatice, pulmonare, osoase).
Evoluția cancerului de col uterin mai depinde și de vârstă (mai rapidă la femeile tinere), de asocierea cu infecțiile (salpingite) etc. Cancerul tratat duce la vindecări mai mult sau mai puțin durabile. Cu cât cancerul a fost diagnosticat mai precoce (stadiul I), cu atât prognosticul este mai bun. De aceea, pentru depistarea precoce a cancerului uterin, se recomandă examenul citologic (metoda Babeș-Papanicolau), care trebuie făcută periodic.
Cancerul colului uterin. Tratament
Sunt trei tipuri de tratament: tratamentul chirurgical, tratament prin iradiere (cu radium, cobalt radioactiv și raze X) și tratament asociat sau radiochirurgical.
Tratamentul chirurgical constă din extirparea uterului, anexelor, treimii superioare a vaginului și a ganglionilor limfatici din micul bazin.
În urma tratamentului chirurgical s-au obținut 80% vindecări în stadiul I și 60% în stadiul al II-lea.
Tratamentul radiochirurgical constă din iradiere urmată de operație sau din operație urmată de iradiere locală și externă. Cu tratament radiochirurgical s-au obținut 90% vindecări în stadiul I și peste 60% vindecări în stadiul al II-lea. În stadiile al IlI-lea și al IV-lea, posibilitățile terapeutice actuale au caracter paliativ (atenuează simptomele afecțiunii, fără a acționa asupra bolii care le provoacă).
Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!