Tromboflebita. Cauze, simptome, prevenire, tratament

tromboflebitaTromboflebita este o afecţiune a venelor, caracterizată prin prezenţa unui tromb (cheag de sânge) în interiorul unei vene, însoţit de inflamaţia peretelui venei.

Tromboflebita: cauze

Dintre cauzele care intervin în producerea tromboflebitei, amintim: leziunile peretelui venos (flebite după cateterism sau injecţii intravenoase iritante), staza venoasă (este o relaţie directă între durata imobilizării la pat şi frecvenţa trombozelor), hipercoagulabilitatea, vârsta (în 75% din cazuri boala apare la persoane trecute de 40-45 de ani), imobilizarea prelungită la pat, bolile cardiovasculare (infarctul miocardic acut, insuficienţa cardiacă cu fibrilaţie atrială), obezitatea, infecţiile, tratamentul cu anticoncepţionale etc.

Tromboflebita: simptome

Din punct de vedere al localizării, deosebim tromboflebitele superficiale şi tromboflebitele profunde.

În tromoflebitele superficiale, în faza acută, vena se prezintă ca un cordon roşu, dur, dureros la palpare.

Ulterior, semnele de inflamaţie (eritemul, durerea) cedează, dar vena trombozată se poate palpa ca un cordon subcutanat.

În tromboflebita profundă a gambei, care reprezintă cea mai frecventă formă de inflamaţie venoasă. modificările locale constau în discreta mărire de volum a gambei, dureri spotane şi la presiunea masei musculare posterioare a gambei, rareori edem Ia gambă şi pe faţa dorsală a piciorului, dilataţie a venelor superficiale ale gambei etc.

Complicaţia cea mai severă a tromboflebitelor profunde este embolia pulmonară, datorată unor fragmente desprinse dintr-im tromb, care sunt purtate de curentul sangvin.

Tromboflebita: prevenire

Bolnavilor cu risc crescut de tromboză venoasă trebuie să Ii se aplice anumite măsuri de profilaxie, care urmăresc combaterea stazei venoase şi scăderea coagulabilitâţii sângelui.

Pentru combaterea stazei venoase se recomandă ca bolnavii cu varice să folosească ciorapi elastici.

În perioada unei imobilizări prelungite a bolnavilor după intervenţii chirurgicale sau infarct miocardic, se recomandă mişcări active şi pasive (masaj) ale membrelor inferioare şi mobilizarea precoce a bolnavilor.

De asemenea, se recomandă ridicarea gambelor cu 15° faţă de planul capului, pentru a favoriza întoarcerea venoasă.

Pentru scăderea coagulabilităţii sângelui se prescriu anticoagulante (heparină, trombostop).

Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.

Tromboflebita: tratament

Tratamentul tromboflebitelor este diferit, după cum este vorba de o tromboflebită superficială sau profundă.

În tromboflebitele superficiale, tratamentul se limitează la combaterea stazei prin ridicarea membrului inferior afectat cu 15° deasupra planului capului şi măsuri antiinflamatorii locale (comprese reci) şi generale (fenilbutazonă, indometacin), până la cedarea inflamaţiei.

Nu se administrează antibiotice decât în situaţiile în care există un element infecţios. Nu este necesar repausul strict la pat, deoarece favorizează extinderea trombozei.

În tromboflebitele profunde, tratamentul urmăreşte să împiedice extinderea trombozei şi să înlăture riscul emboliilor pulmonare.

Se recomandă repausul la pat, mobilizarea bolnavului fiind permisă după câteva zile de tratament, dacă nu există febră şi edemul a început să retrocedeze.

De asemenea, membrul inferior afectat va fi ridicat de la nivelul planului orizontal cu 20-50 cm.

Tratamentul cu anticoagulante reprezintă principalul mijloc terapeutic folosit în tromboflebitele profunde; el trebuie instituit cât mai aproape de începutul bolii, de urgenţă, pentru a preveni complicaţia cea mai severă: embolia pulmonară.

Tratamentul chirurgical al tromboflebitelor este numai rareori indicat.

Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *