Ce trebuie să știi despre venele varicoase (varice)?

venele-varicoase-variceleVenele varicoase sunt vene lărgite anormal, ieșite în relief, bombate, albăstrui și noduroase, adesea asociate cu dureri surde și sâcâitoare. Rezultă din proasta funcționare a valvelor din interiorul venelor. În timp ce sângele circulă prin artere pompat de bătăile inimii, pentru a alimenta țesuturile cu nutrienți și cu oxigen, venele ajută sângele să se întoarcă la inimă. La fel ca arterele, venele sunt vase sub formă de tuburi de mărimi diferite, însă, spre deosebire de artere, venele au mici valve pe pereții lor interiori, care împiedică sângele să circule înapoi, spre artere. Dacă valvele nu funcționează corect, circulația este îngreunată, iar sângele se adună în vene și le dilată. Transpirația, durerile de picioare, neliniștea, mâncărimile, crampele, și slăbiciunea picioarelor sunt simptome caracteristice venelor varicoase.

Circulația deficitară contribuie la formarea venelor varicoase, mai des întâlnite la persoanele care stau mult timp într-o singură poziție și au activitate de birou sedentară, dar și la cei care nu fac exerciții fizice în mod regulat. Greutatea în exces, căratul greutăților și sarcina pun o presiune mare asupra picioarelor, sporind condițiile pentru formarea venelor varicoase. Constipația, insuficiența cardiacă, tumorile abdominale și bolile de ficat au un rol important în apariția venelor varicoase. O carență de vitamina C și de bioflavonoizi poate slăbi structura de colagen din pereții venelor, ceea ce duce, de asemenea, la apariția varicelor. Unii experți cred că terapia de înlocuire cu hormoni (HRT) și pastilele cotraceptive contribuie la dezvoltarea varicelor. Se estimează că aproximativ 50% dintre oamenii de vârstă medie au cel puțin câteva varicozități. Femeile sunt mai afectate decât bărbații.                                                                                        ,

Cele mai multe forme de varice nu implică un program foarte strict de tratament și de aceea se pot lua măsuri de precauție chiar acasă. În anumite cazuri, dacă venele varicoase nu sunt tratate adecvat, se pot produce complicații precum sângerări sub piele, cheaguri de sânge în venele profunde, eczeme și ulcerații în apropierea gleznelor. Alte complicații posibile și foarte serioase care pot apărea sunt debitele (inflamații ale venelor), tromboflebitele (formarea cheagurilor de sânge în vene), sindromul posttrombotic (care are un număr de simptome, printre care ulcerele de pe picioare), hemoragii ale venelor sparte sau embolia pulmonară (un cheag de sânge care ajunge în plămâni și se instalează acolo).

Venele varicoase (varicele). Recomandări

– Consumați o dietă săracă în grăsimi și carbohidrați rafinați, mâncați pește, fructe și legume.

– Consumați foarte multe mure și cireșe. Acestea pot preveni apariția varicelor sau pot diminua simptomele.

– Includeți în regimul alimentar usturoi, ceapă, ghimbir și ananas.

– Aveți grijă ca dieta să conțină multe fibre pentru a evita constipația și pentru a menține colonul curat.

– Evitați proteinele animale procesate sau alimentele rafinate, zahărul, înghețata, prăjelile, brânzeturile, nucile, alimentele nesănătoase, tutunul, alcoolul și sarea.

– Mențineți o greutate sănătoasă și faceți regulat exerciții moderate. Mersul pe jos, înotul, ciclismul ajută la o bună circulație. Schimbați-vă programul zilnic, incluzând în orar și timp pentru sport și pentru mișcarea picioarelor.

– Purtați haine care nu împiedică circulația sângelui. Șosetele elastice sportive sunt o soluție bună, pentru că ajută la susținerea venelor varicoase și la prevenirea transpirației.

– Țineți picioarele ridicate deasupra nivelului inimii timp de 20 de minute, măcar o dată pe zi, ceea ce va duce la atenuarea simptomelor.

– Evitați perioadele lungi de sedentarism. Luați pauze periodice de-a lungul unei zile de lucru pentru a vă mișca picioarele. Evitați să stați picior peste picior, evitați să cărați greutăți și să puneți orice fel de altă presiune asupra picioarelor.

– Dacă stați la birou de-a lungul unei zile, aveți grijă să vă mișcați periodic. Puteți să vă flexați mușchii și gleznele pentru a crește circulația sanguină. Dacă este posibil, încercați să puneți picioarele pe un obiect care să vă ridi­ce picioarele de la dușumea.

– Dacă ați stat jos o perioadă mai lungă de timp, schimbați poziția picioarelor sau faceți scurte plimbări pentru a elibera presiunea.

– Țineți picioarele ridicate în timp ce stați jos, citiți sau vă uitați la televizor.

– După baie, aplicați un ulei direct pe venele cu probleme și masați până ce uleiul este absorbit în picior.

– Pentru a îmbunătăți circulația și pentru a diminua durerea, umpleți o cadă cu apă rece, stați în apă și simulați mersul pe jos.

– Evitați să scărpinați zonele de deasupra venelor varicoase, pentru că se pot creea ulcerații sau sângerări.

Venele varicoase (varicele). Observații

– Celuloza este un carbohidrat nedigerabil care se găsește în stratul exterior al fructelor și legumelor. Bun pentru atenuarea simptomelor, acest carbohidrat poate fi găsit în mere, nuci braziliene, broccoli, morcovi, țelină, fasole verde, linte, pere și cereale integrale.

– Anumiți medici tratează venele varicoase prin injectarea sulfatului tetradecil de sodiu (salin) în zonele afectate. Ei aplică apoi bandaje pentru o perioadă de timp. Această soluție intră în pereții venelor și închide venele deficitare. Organismul compensează venele pierdute găsind o traiectorie alternativă pentru circulația sângelui.

– Venele-păianjen sunt capilare dilatate cronic și sunt foarte apropiate de suprafața pielii. Ele sunt inofensive și rareori creează vreo problemă, deși sunt inestetice.

– Hemoroizii sunt vene varicoase ale anusului sau ale rectului. Printre simptomele hemoroizilor se află și mâncărimile rectale, durerea și scaunele cu sânge.

– Terapia prin masaj poate ajuta la remedierea varicelor de pe picioare. Nu trebuie să masați venele direct, ci zonele din jurul lor, spre inimă.

– Terapia prin comprimare, prin care se exercită o anumită presiune pe picioare, având ca efect închiderea valvelor, poate fi de ajutor în atenuarea simptomelor.

– Simptomele venelor varicoase sunt similare cu cele ale tromboflebitei. În plus, sunt mai mari riscurile să dezvoltați și varice atunci când suferiți de tromboflebită.

– Eliminarea chirugicală a venelor varicoase este un tratament opțional care poate fi recomandat dacă venele creează un disconfort foarte mare. Operația produce cicatrice.

– Golirea unor porțiuni de vene și blocarea lor obligă sângele să caute un alt drum către venele mai mari sau către alte vene periferice.

– O metodă recent folosită implică introducerea în venă a unui cateter care, apoi, este încălzit de unde laser sau de radio-frecvență. Cu cât cateterul se retrage mai mult și mai încet, cu atât afectează mai puțin vena suferindă. Aceste vene se absorb apoi în organism. Venele mai mari trebuie scoase prin operație, însă operația e neplăcută, iar recuperarea, mai dificilă.

– Repararea valvelor este un alt tratament pentru venele varicoase. În această procedură se introduce un material sintetic pentru a restabili funcțiile valvei.

Sursa: ,,Nutriție și biotratamente de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-3.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *