Sinuzitele acute ale adultului
Sinuzitele acute ale adultului sunt inflamaţii acute ale mucoasei sinusurilor paranazale, provocate de o infecţie bacteriană sau virală, rinita infecţioasă fiind cauza majorităţii sinuzitelor.
Deoarece mucoasa sinuzală reprezintă o continuare a mucoasei nazale, în cursul oricărei afecţiuni inflamatorii a mucoasei nazale, se produce o reacţie similară a mucoasei sinuzale.
Vindecarea rinitelor acute aduce după sine şi vindecarea sinuzitei.
În multe cazuri însă, din cauza orificiilor sinuzale mici, de drenaj, sau obstacolelor care pot favoriza stagnarea secreţiilor în sinus (deviaţii de sept, polipi nazali), vindecarea rinitei nu e urmată de vindecarea sinuzitei.
Sinuzitele se întâlnesc la toate vârstele, interesând de obicei mai multe sinusuri deodată, unilateral sau bilateral, fiind vorba deci de polisinuzită sau de pansinuzită.
Deoarece infecţia mucoasei sinuzale este de obicei consecutivă infecţiei mucoasei nazale, sinuzitele sunt, în realitate, rinosinuzite, cu excepţia sinuzitei maxilare de cauză dentară, consecutivă unor infecţii dentare localizate la cel de al doilea premolar sau la primul sau al doilea molar superior.
Sinuzita maxilară acută
Sinuzita maxilară acută este în majoritatea cazurilor secundară unei rinite acute. Uneori sinuzita maxilară este consecinţa unor infecţii dentare localizate la cel de al doilea premolar sau la primul sau al doilea molar superior.
Simptomele sinuzitei maxilare acute constau din:
- senzaţie de tensiune, de plenitudine intranazală;
- durere spontană la nivelul obrazului de partea afectată, cu iradiere în regiunea arcadei dentare şi regiunea suborbitară. Periodic, pe un fond dureros continuu, bolnavul acuză paroxisme dureroase, datorate puroiului, dureri care cedează după evacuarea acestuia pe nas;
- scurgeri nazale, la început mucoase, apoi purulente, uneori cu striuri sangvinolente şi foarte abundente;
- obstrucţia nazală este iniţial bilaterală, iar după aceea se menţine strict unilaterală, are caracter intermitent şi este influenţată de clinostatism. Însuficienţa respiratorie nazală se accentuează în cursul nopţii şi, din această cauză, somnul este zgomotos, neliniştit, întrerupt de senzaţia de uscăciune şi sufocaţie, consecinţe ale respiraţiei bucale;
Alte simptome ale sinuzitei maxilare: febră, cefalee (care se intensifică după efortul de a sufla nasul, în strănut şi în tuse), tuse (ca urmare a rinobronşitei care sce instalează) etc.
Evoluţie şi complicaţii. Sinuzita maxilară acută poate să evolueze spre vindecare, spre cronicizare sau spre complicaţii (tot mai rar întâlnite astăzi).
Sinuzita frontală acută
Sinuzita frontală acută este o afecţiune inflamatorie recentă, localizată la mucoasa sinusului frontal.
Simptomele sinuzitei frontale acute sunt asemănătoare celor din sinuzitele maxilare, cu precizarea că durerea este localizată în regiunea frontală şi se intensifică la palpare în unghiul superointern al orbitei şi în scobitura sprâncenoasă.
Durerea în sinuzita frontală are un orar caracteristic: apare la ore fixe, atinge un paroxism, după care se ameliorează, moment în care bolnavul înregistrează o eliminare spontană de secreţie purulentă nazală.
Evoluţia sinuzitei frontale acute poate fi spre vindecare, spre cronicizae sau spre complicaţii.
Sinuzita etmoidală acută
Sinuzita etmoidală acută constă în inflamaţia acută a mucoasei celulelor sino-etmoidale anterioare.
Simptomele edmoidale acute sunt identice cu cele ale sinuzitei maxilare, cu menţiunea că tegumentele comisurii palpebrale interne sunt mai calde, iar palparea digitală pe osul lacrimal, la rădăcina nasului, provoacă o durere vie.
Evoluţia se poate face spre vindecare, cu un tratament adecvat, spre cronicizare sau spre complicaţii.
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
Sinuzita etmoidală posterioară şi sfenoidita acută
Sinuzita etmoidală posterioară şi sfenoidita acută reprezintă inflamaţia acută a mucoasei celulelor etmoidale posterioare şi a sinusului sfenoidal.
Afecţiunea este mai rar întâlnită.
Simptome: senzaţia de nas încărcat, durere de cap cu caracter continuu, cu sediul în creştetul capului sau în ceafă, diminuarea acuităţii olfactive şi vizuale.
Bolnavul nu suflă atât puroiul în batistă, cât simte nevoia să aspire în gură secreţiile nazale pe care apoi Ie elimină.
Restul simptomelor sunt similare cu cele din celelalte îmbolnăviri sinuzale.
Evoluţia poate fi spre vindecare, cronicizare sau spre complicaţii.
Diagnosticul unei sinuzite se stabileşte pe baza anamnezei, a examenului obiectiv şi a datelor de laborator (radiografia sinusurilor evidenţiază opacifierea sinusului afectat, datorită prezenţei puroiului, care înlocuieşte aerul ce umple în mod normal cavităţile sinuzale).
Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.
Tratamentul sinuzitelor acute ale adultului
Tratamentul în faza acută este medical, simptomatic şi etiologic şi constă în:
- repaus în cameră şi la pat;
- instilaţii nazale, de 3-4 ori pe zi, sub formă de picături sau de aerosoli, de vasoconstrictoare (fedrocaină, bixtonim etc.);
- calmarea durerii prin antialgice (algocalmin, piafen ctc.);
- combaterea infecţiei prin administrarea de antibiotice cât mai timpuriu – de preferat după testarea sensibilităţii germenului;
- pentru mărirea rezistenţei organismului, se administrează vitamine (grupul B şi C);
- roentgenterapie antiinflamatorie (3-4 şedinţe);
- în stadiul acut sunt contraindicate puncţiile;
- după vindecarea fazei acute, pentru a preveni recidivele sau cronicizarea, se va încerca găsirea şi tratarea eventualei cauze: rinită cronică, sept deviat, dinţi cariaţi, amigdalită cronică etc.
Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
Citește și articolul ,,Sinuzite acute ale copilului”: https://www.chibzuintza.ro/sinuzite-acute-ale-copilului/.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!