Ce trebuie să știi despre rahitism/osteomalacie?

rahitism/osteomalacieRahitismul și osteomalacia sunt doi termeni pentru boli cauzate de carența vitaminei D.

La copii, boala se numește rahitism și este rezultatul lipsei ce vitamina D sau al unei expuneri prea scurte la soare (lumina soarelui face ca vitamina D să fie sintetizată în piele). Lipsa de vitamina D, la rândul ei, afectează capacitatea corpului de a asimila calciul și fosforul.

Semnele timpurii includ nervozitate, spasme musculare dureroase, crampe in picioare și amorțeală a extremităților.

În cele din urmă, apar malformații ale oaselor produse de înmuierea lor – picioare curbate, curbarea „in X”, scolioza (curbarea anormală a coloanei vertebrale), cutie toracică îngustată, ieșirea coșului pieptului și/sau coaste mărgelate -, precum și carii dentare, întârziere a mersului, neliniște și transpirație abundentă.

Rahitismul este acum toarte rar în țările dezvoltate.

La adulți, boala dată de carența de vitamina D este numită osteomalacie și, în mod normal, este legată de incapacitatea corpului de a asimila corect calciul și fosforul. Este foarte probabil sa apară la femei însărcinate și care alăptează, ale căror cerințe nutriționale sunt mai mari decât normal sau la persoanele cu probleme de malabsorbție. Poate afecta persoanele care nu se expun suficient la lumina solara sau a căror dieta este atât de săracă în grăsimi, încât nu se produce destulă bilă, iar vitamina 0 nu poate fi absorbită.

Această boală poate duce la insuficiență renală cronică.

Osteomalacia este greu de diagnosticat și, adesea, este greșit identificată cu osteoporoza.

Rahitism/osteomalacie. Recomandări

– Schimbați dieta. Mâncați mai multe fructe și legume crude, semințe și nuci proaspete, iaurt și brânză proaspătă de vaci. O dietă bogată în calciu este esențială.

– Nu consumați zahăr, alimente nesănătoase și băuturi carbogazoase.

– Faceți analiza părului pentru a verifica deficiențele minerale.

– Urmăriți cu atenție copilul pentru a vedea dacă are alergii severe, boala celiacă, astm, bronșită sau tulburări ale colonului. Aceste boli pot duce la probleme de absorbție. Este greu să le detectați, la început, deoarece creșterea și greutatea sunt, de obicei, normale în cazul acestor boli.

Sursa: ,,Nutriție și biotratamente de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-3.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *