Laringita acută a copilului. Laringitele acute nedispneizate și dispneizate

Laringita-acută-a-copiluluiCu tot progresul terapeutic, laringitele rămân încă o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate la copii.

Anumite particularităţi anatomofuncţionale ale laringelui condiţionează frecvenţa acestei evoluţii grave la vârsta copilăriei.

La copil, inflamaţia acută a mucoasei laringiene, indiferent de cauza care o produce, are două consecinţe importante: tendinţa la edem şi respectiv la spasm.

Aceste două efecte însumate (edemul şi spasmul), produc rapid la copil dispneea acută, care are o manifestare clinică dramatică.

Apariţia precoce a dispneei în laringitele acute ale copilului, se explică prin aceea că mucoasa laringelui este mai uşor decolabilă decât la adult.

Pe de altă parte, laringele copilului este mult mai îngust, mai strâmt, în comparaţie cu al adultului, încât un edem difuz cu grosimea de 1 mm., îngustează lumenul laringelui copilului cu 75%, pe când la adult îl îngustează numai cu 25%.

Pe de altă parte, musculatura laringelui cuprinde, în afara unui singur muşchi dilatator al glotei, numai muşchi constrictori, explicând frecvenţa spasmului, care se suprapune celorlalţi factori, mărind şi mai mult obstacolul creat.

După modul de manifestare clinică, laringitele acute ale copilului pot fi nedispneizante şi dispneizante (sufocante).

Laringitele acute nedispneizante ale copilului

Laringita catarală acută este o inflamaţie acută a mucoasei laringiene, datorită fie unei infecţii virotice sau microbiene, fie inhalării unor substanţe iritante.

Simptome laringită catarală acută la copil

Debutul bolii este de obicei brusc, în plină stare de sănătate.

Fără să fi prezentat vreun simptom sau fiind de 2-3 zile uşor subfebril şi cu nasul obstruat, copilul se scoală dimineaţa răguşit sau, în cazul sugarului, se trezeşte noaptea sufocat.

Copilul prezintă o voce răguşită, uşor voalată, tuse seacă, iritativă, obositoare şi senzaţia de uscăciune şi corp străin în fundul gâtului.

Copilul nu are tulburări de deglutiţie, iar febra este moderată.

Evoluția laringitei catarale acute a copilului

Evoluţia bolii este scurtă (4-5 zile).

Chiar dacă uneori procesul cataral se poate extinde şi la arborele traheobronşic, această complicaţie se vindecă în câteva zile.

Uneori, laringita acută se poate croniciza datorită persistenţei factorilor etiologici favorizanţi (vegetaţiile adenoide, obiceiul nociv al ţipetelor etc.).

Tratamentul laringitei catarale acute a copilului

Copilul se va ţine în repaus într-o cameră liniştită, caldă (dar nu supraîncălzită), aerisită, cu o atmosferă uşor umidificată, ceaiuri calde, băi fierbinţi la picioare, calmante ale tusei, aspirină, vitamina C.

Se recomandă repaus vocal, comprese cervicale calde, alcoolizate.

Se vor evita iritantele faringolaringiene (se interzice filmatul în camera copilului bolnav).

Ca tratament general, se vor administra antibiotice pentru combateea factorului infecţios.

Pentru prevenirea recidivelor şi a cronicizării, la trei-patru săptămâni după episodul laringian acut, se va practica adenoidectomia (îndepărtarea chirurgicală a vegetaţiilor adenoide).

Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.

Laringitele acute dispneizante ale copilului

Laringitele acute dispneizante (sufocante) se pot prezenta sub mai multe forme clinice.

1. Laringita striduloasă (falsul crup)

Laringita striduloasă (falsul crup) este o afecţiune caracterizată prin spasme laringiene nocturne, întâlnindu-se mai ales între 3 şi 7 ani, la copiii care adesea prezintă afecţiuni cronice ale foselor nazale, vegetaţii adenoide etc.

Apariţia nocturnă a spasmului laringian este provocată de acumularea secreţiilor adenoidiene (mai ales în timpul nopţii), care irită corzile vocale şi mucoasa subglotică, provocând apariţia spasmului.

Simptome ale laringitei striduloase (falsul crup)

Suferinţa apare sub formă de criză, brusc, în cursul nopţii, la câteva zile după debutul unei rinofaringite sau al unei laringite acute simple.

Uneori poate să apară chiar brusc, la copii în aparenţă sănătoşi.

Copilul se trezeşte în mijlocul nopţii cu o senzaţie de sufocare.

Copilul este agitat, plânge, se agaţă de pat sau de braţele părinţilor.

Respiraţia este sacadată, zgomotoasă, vocea este aspră dar nerăguşită, iar tuşea este lătrătoare, aspră, spartă.

Copilul prezintă un tiraj puternic, cu depresiunea în inspiraţie a spaţiilor supra- şi substernale, intercostale, supraclaviculare.

Evoluţia laringitei striduloase (falsul crup)

Evoluţia laringitei striduloase este tipică.

După debutul zgomotos, foarte alarmant pentru familie, accesul de sufocaţie, tratat sau chiar netratat, cedează în mai puţin de o oră şi copilul readoarme liniştit.

Criza poate să fie unică sau uneori se poate repeta 3-4 nopţi la rând.

Tratamentul in caz de laringită striduloasă (falsul crup)

In timpul crizei, se va seda spasmul laringian prin liniştirea copilului şi mai ales a părinţilor, prin comprese calde în jurul gâtului şi prin băi fierbinţi la picioare.

Tratamentul dintre crize constă în tratarea cauzei (adenoidita de cele mai multe ori) şi combaterea stării de hipocalcemie şi hipovitaminoză D2.

2. Laringita edematoasă subglotică

Laringita edematoasă subglotică este în majoritatea cazurilor o boală a sugarului şi copilului mic (mai ales între 2 şi 5 ani).

Aspectul dispneizant şi vârsta fragedă a bolnavilor, îi imprimă bolii un caracter accentuat de gravitate.

Cauza detenninantă a suferinţei este flora saprofită a căilor respiratorii şi virusurile cu tropism respirator (gripale, paragripale, adenovirusuri etc.).

Dintre cauzele favorizante notăm: sezonul rece (octombrie-aprilie), rinofaringitele şi adenoiditele acute, cronice reacutizate, alimentaţia artificială, carenţele vitaminice etc.

Edemul inflamator localizat sub corzile vocale (în regiunea subglotică), obstruează mecanic conductul aerian şi provoacă dispneea şi asfixia.

Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.

Simptome ale laringitei edematoase subglotice

Boala poate debuta brusc (de obicei în timpul nopţii), cu dispnee inspiratorie accentuată însoţită de tiraj şi cornaj, stare de agitaţie, cianoză.

Alteori tulburările amintite se instalează treptat, la un copil care prezenta cu câteva zile înainte fenomene de rinoadenoidită acută.

Copilul prezintă o tuse lătrătoare, vocea rămânând însă de cele mai multe ori cu timbrul normal.

Febra poate fi moderată sau foarte ridicată; în formele grave de laringită virotică, copilul poate avea 40-41°, la care se asociază o stare generală profund alterată.

Evoluţia laringitei edematoase subglotice

Evoluţia laringitei acute edematoase este variabilă, putându-se vindeca în 5-7 zile în cazurile tratate corect, sau se poate prelungi săptămâni sau chiar luni de zile dacă tratamentul este insuficient.

Afecţiunea se poate însoţi de complicaţii bronhopulmonare: laringo-traheo-bronşită acută, bronhopneumonie.

Tratamentul în caz de laringita edematoasă subglotică

În primul rând este necesară observarea permanentă a copilului.

Se urmăreşte restabilirea respiraţiei, care se realizează cu mijloace conservatoare, care constau din: revulsie laringiană prin comprese calde în jurul gâtului şi băi fierbinţi la picioare; drenarea secreţiilor care obstruează spaţiul glotic, prin aspiraţie; aerosoli cu vasoconstrictoare (soluţie de efedrină 1-2%), corticoterapie pe cale locală (acetat de hidrocortizon în aerosoli) sau generală (hemisuccinat de hidrocortizon intravenos).

Dacă mijloacele terapeutice amintite mai sus nu mai au timpul să acţioneze asupra edemului mucoasei din cauza iminenţei de asfixie în care este adus copilul în clinică, se va efectua pemeabilitatea căilor aeriene inferioare prin introducerea în lumenul strâmt al conductului laringian, a sondei de intubaţie.

Pentru combaterea infecţiei se vor administra antibiotice.

Pentru prevenirea recidivelor, se va practica adenoidectomia (la o lună după vindecarea larmgitei) şi se va întări rezistenţa organismului copilului prin alimentaţie corectă, vitamine, calciu.

Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).

Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *