Importanța alăptării la sân, probleme și recomandări

alaptarea-la-san-beneficiiImportanța alăptării la sân

Hrănirea la sân sau alăptarea este un mod natural în care mamele nou-născuților își pot hrăni singure copilul, în loc să le dea lapte de vacă sau formule preparate artificial.

Sânii femeilor sunt ideal concepuți pentru sarcina de hrănire a copilului și alăptarea are multe avantaje pentru mamă și copil, pe care biberonul și formulele nu le au.

De exemplu, laptele de mamă este mult mai ușor de digerat, previne constipația, scade incidența alergiilor alimentare și apără copilul de multe boli infecțioase. Alăptarea menține și sănătatea gurii, satisface nevoia de supt și accentuează legătura dintre mamă și copil.

Hrănirea la sân este benefică și pentru mamă, fiindcă reduce riscul de hemoragie de placentă, dă mamei ocazia să se odihnească și ajută uterul să se contracte, pentru a reveni la dimensiunea de dinainte de sarcină.

Femeile care alăptează la sân par să fie mai puțin expuse la artrita reumatoidă decât cele care nu alăptează. Dr. Elizabeth Wood Karlson de la Birgham and Women’s Hospital din Boston folosește datele oferite de Nurse’s Health Study ca să cerceteze contribuția factorilor hormonali la dezvoltarea subsecventă a artritei. Femeile care alăptează în total între 12 și 23 de luni în timpul vieții sunt expuse unui risc cu 30% mai mic. Cele care alăptează cel puțin 24 de luni se expun unui risc cu 50% mai mic.

În afară de o mai mare rezistență a copilului la bacterii și boli și de crearea unei legături mai strânse între mamă și copil, alăptarea este benefică și pentru dezvoltarea creierului.

Unele studii au arătat că bebelușii hrăniți la sân au, la maturitate, un IQ mai mare, în medie, decât cei hrăniți cu formule alimentare pentru copii, și ating niveluri intelectuale superioare ca adulți. Într-un studiu pe o perioadă de 18 ani făcut pe 1000 de copii, s-a arătat că acizii grași polinesaturați, în special acidul docosahexaenoic (DHA) care există în laptele matern, ajută la dezvoltarea intelectuală (neurală). DHA este considerat esențial pentru dezvoltarea copilului. Formulele alimentare pentru copii nu au DHA și, in vreme ce mama dă copilului în ultimul trimestru de sarcină o mare cantitate de DHA, copilul hrănit cu formule nu mai continuă să ingereze acest nutrient important pentru dezvoltare.

Un studiu făcut pe 2000 de copii australieni a arătat că bebelușii hrăniți la sân cel puțin primele patru luni de viață sunt semnificativ mai puțin expuși să facă astm, stridor (răsuflare zgomotoasă) sau alergii respiratorii la vârsta de șase ani. Laptele de mamă previne și Clostridium difficile, bacteria intestinală care provoacă serioase inflamații de colon și diaree la adulți, combinându-se cu celulele din pereții intestinali ai copilului.

Mulți copii sunt hrăniți cu formule, fie din motive medicale, fie pentru ca mama nu poate sau a ales să nu alăpteze.

În alăptare, ca în orice lucru nou și insolit, pot apărea probleme.

Inflamația, problemă apărută după naștere. Recomandari

Inflamația este o problemă trecătoare, care apare în mod obișnuit între primele două și cinci zile după naștere.

Este determinată de creșterea cantității de sânge în sân și de presiunea laptelui care se formează, ceea ce duce la inflamații ale țesutului sânului.

Poate apărea febra; sânii sunt resimțiți ca fiind plini, duri, tensionați și rigizi; pielea de pe sâni este fierbinte, lucioasă și întinsă.

Recomandări:                                           –

  • Dați copilului mese dese, în cantitate mică. Programul de alimentație trebuie fixat la o oră și jumătate până la două ore atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții, ca să se evite inflamația.
  • Dacă apare presiunea, mulgeți laptele între mese.
  • Aplicați ceva umed și cald timp de treizeci de minute înainte de fiecare alăptat și masați sânul în timpul alăptării, ca să ajutați fluxul de lapte să curgă.
  • Nu folosiți apărătoare pentru sfârcuri, deoarece pot deruta dorința de supt a copi­lului, pot răni sfârcurile, pot reduce stimularea sânului și scădea cantitatea de lapte.
  • Pentru a preveni inflamația, hrăniți copilul când cere, fără să amânați și fără să-i impuneți restricții la timpul de supt.
  • Nu săriți și nu amânați mesele de noapte. Nu-i dați copilului nici o formulă sau apă cu zahăr și lăsați copilul să golească fiecare sân complet, la fiecare masă.
  • Academia Americană de Pediatrie recomandă ca nou-născutii să fie hrăniți de opt sau douăsprezece ori în douăzeci și patru de ore, de obicei zece sau cincisprezece minute la fiecare sân, până când copilul este mulțumit.

Sursa: ,,Nutriție și biotratamente, de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *