Poliartrita reumatoida. Cauze, simptome, evolutie, tratament

poliartrita-reumatoidaPoliartrita reumatoida (poliartrita cronica evolutiva, artrita reumatoida) este o boala generala a tesutului conjunctiv, cu manifestari predominante la nivelul aparatului locomotor si are caracter imflamator, nesupurativ, progresiv, frecvent simetric.

Boala este mai frecventa in regiunile temperate, frigul si umezeala jucand un rol important.

Boala apare la orice varsta, dar are o incidenta maxima intre 45-50 ani, cu predominanta la femei (2/3 din cazuri).

In Romania incidenta este de 1-2% din populatie.

Poliartrita reumatoida. Cauze

Cauza bolii nu este cunoscuta.

Niciuna dintre etiologiile propuse nu poate explica in intregime nici debutul si nici manifestarile bolii.

Ceea ce putem spune este ca poliartrita reumatoida este o boala de origine plurifactoriala.

Poliartrita reumatoida. Evolutie si simptome

Poliartrita reumatoida evolueaza in patru stadii:

  • stadiul podromal;
  • de debut;
  • de stare;
  • stadiul avansat.

In stadiul podromal, care precede instalarea fenomenelor tipice de poliartrita reumatoida, apar tulburari generale necaracteristice ca: astenie intelectuala si fizica, pierdere treptata in greutate, scaderea apetitului, parestezii in membre, insomnii. Stadiul podromal poate dura un timp mai indelungat (pana la 2-3 luni).

Debutul poliartritei reumatoide este in majoritatea cazurilor insidios si progresiv. Debutul acut nu este frecvent, iar cand se produce, el apare mai ales la copil.

Bolnavii acuza dureri in special la articulatiile mici ale membrelor. Durerile din faza de debut se accentueaza in timpul noptii, putand fi asociate cu inflamatii si crampe musculare.

Printre simptomele poliartritei reumatoide se numara si redoarea articulara (redoarea matinala, redoarea de dimineata) la maini si picioare, fiind un semn aproape caracteristic stadiului de debut. Este accentuata noaptea si se diminueaza dimineata, la miscarile uzuale, putand chiar sa dispara in timpul zilei.

In perioada de stare a poliartritei reumatoide apare tumefactia articulatiilor mici si mijlocii.

In cazurile tipice, cel mai des, prima articulatie afectata este articulatia interfalangiana proximala a degetului III, ulterior si a degetelor II si IV., ceea ce face ca degetele sa capete un aspect fusiform (sunt deformate in forma de fus).

Mai tarziu sunt prinse si articulatiile metacarpofalangiene, metatarsofalangiene, articulatiile pumnilor si gleznelor.

Articulatiile piciorului sunt deseori atinse la inceputul bolii, simultan cu cele ale mainii.

Genuchii sunt foarte frecvent afectati.

Tegumentele extremitatilor sunt umede, reci, iar in perioadele mai avansate se observa un grad de atrofie a pielii, care devine mai subtire si mai lucioasa.

In general, in cazul poliartritei rumatoide apare o atrofie a muschilor interososi ai mainilor, care contrasteaza cu tumefactiile articulare, dand astfel imaginea cunoscuta sub numele de ,,spinare de camila”.

Un alt semn al poliartritei reumatoide este reprezentat de nodulii reumatoizi subcutani, care apar la 20-25% dintre bolnavi.

Nodulii reumatoizi subcutani, prezenti in special la nivelul coatelor, genuchilor si pe fata dorsala a degetelor, au marimea unui bob de mazare, sau mai mari, nu adera la piele, nu sunt durerosi si au semnificatie diagnostica si prognostica defavorabila.

In stadiul avansat al poliartritei reumatoide, starea generala este alterata, incepand procesul de anchiloza fibroasa sau osoasa, articulatiile fiind marite si deformate.

Poliartrita reumatoida are o evolutie de lunga durata. care se caracterizeaza prin alternanta puseelor evolutive cu perioade de remisiune.

Fiecare puseu agraveaza leziunile preexistente.

Dupa cateva luni, sau chiar ani de ameliorare, apar perioade de agravare la articulatiile deja atinse si se prind noi articulatii.

Prinderile articulare ulterioare se fac la articulatiile mici ale degetelor, spre articulatiile mari (coaste si genuchi).

Cu fiecare noua perioada evolutiva, leziunile articulare devin mai permanente si mai grave, prin trecerea leziunilor inflamatorii in leziuni fibroase.

Bolnavii prezinta mari impotente functionale articulare la membrele superioare si inferioare, multi dintre ei devenind adevarati infirmi, legati de pat sau fotoliu.

Bolnavii de poliartrita reumatoida pot trai pana la varste inaintate, ducand o viata sociala redusa.

Desi este o boala predominant articulara, in timpul evolutiei se pot intalni si manifestari extraarticulare, care, de obicei, apar in cazurile mai severe de boala. Printre aceastea se numara: ungii uscate, par uscat, care se depigmenteaza si cade, manifestari oculare (irita si iridocilita), etc.

Poliartrita reumatoida. Tratament

Tratamentul poliartritei reumatoide urmareste reducerea inflamatiilor si a durerilor articulare, oprirea evolutiei leziunilor distructive ale osului si cartilajului si corectarea functiei articulare.

Repausul la pat este recomandabil in perioadele de acutizare, avand drept scop imbunatatirea starii generale, scaderea inflamatiilor articulare si atenuarea durerilor.

Durata repausului este variabila: cateva zile in formele usoare, 2-3 saptamani, cand sindromul articular si starea generala impun repausul mai indelungat.

Dat fiind faptul ca lipsa de miscare favorizeaza atrofiile musculare, osteoporoza si anchiloza, se recomanda ca repausul sa alterneze cu perioade de miscare, la inceput pasive, apoi activo-pasive si active.

Alimentatia in cazul poliartritei reumatoide va fi variata, echilibrata, bogata in proteine, vitamine si saruri minerale (carne, lapte, branza, oua, unt, legume si fructe proaspete), cu reducerea relativa a fainoaselor si hidrocarbonatelor.

Tratamentul medicamentos in cazul poliartritei reumatoide

Se folosesc doua categorii de medicamente:

  • medicamente antialgice si antiinflamatorii;
  • medicamente care pot influenta pe perioade de timp mai lungi evolutia bolii si episoadele inflamatorii.

Medicamentele antialgice si antiinflamatorii. Desi nu este vorba de o medicatie specifica, totusi acestea sunt cele mai folosite in indelungata evolutie a poliartritei reumatoide. Acestea sunt: aspirina, fenibutazona, indometacinul, ibuprofenul, diclofenacul, etc.

De mentionat faptul ca niciunul dintre aceste mecicamente nu s-a dovedit pana in prezent a fi superior aspirinei.

Terapia cortizonica (prednison, prednisolon) este recomandata bolnavilor care n-au raspuns satisfacator la medicatia inflamatorie mentionata anterior.

Sarurile de aur (Solganul B uleios, Tauredon-ul) au efect terapeutic, mai ales cand sunt administrate la inceputul bolii.

Ameliorarea clinica se observa dupa aproximativ 2 luni de tratament. Remisiunile sunt complete la aproximativ 25% dintre bolnavi, iar 30-40% beneficiaza de recuperari incomplete.

In ultimii ani au fost realizate preparate de aur care se administreaza oral, cu eficacitate similara.

Antimalaricele de sinteza (Clorochina, Hidroxiclorochina) sunt indicate in suferintele cu intensitate submedie. Efectele se observa la un interval de 1-3 luni si sunt destul de inconstante.

Terapia imunosupresiva (Azatioprina, Ciclofosfamida, Metotrexatul) poate produce leucopenie, cistite hemoragice etc., drept pentru care ramane rezervata formelor grave de poliartrita reumatoida, in care medicamentele uzuale s-au dovedit incapabile sa opreasca evolutia invalidanta, rapida a bolii.

Tratamentul ortopedic se adreseaza in special situatiilor de deteriorari mari articulare, cu anchiloze sau semianchiloze, mai ales in pozitii vicioase.

Balneofizioterapia este indicata numai in perioadele de remisiune a bolii. Cele mai bine suportate sunt baile de la Victoria.

Gimnastica medicala isi gaseste utilitatea in toate stadiile bolii, cu exceptia celor acute, cu impotenta functionala. La inceput, se recomanda miscari pasive, apoi miscari active, care urmaresc nu numai partrarea mobilitatii articulare, ci si combaterea atrofiei musculare.

Se recomanda multa prudenta, pentru a nu traumatiza niste articulatii extrem de sensibile si fragile.

Citeste mai multe despre sanatate: CLICK AICI.

Ne vorbeste d-na dr. Carmen Mihaela Dumitru despre poliartrita reumatoida

Surse inspiratie:
– ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan;
– Internet.

Citeste mai multe despre sanatate: CLICK AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *